הופיע באתר "סדרות הטלוויזיה הקלאסיות "
מידי יום ביומו צופים אלפי אנשים בישראל , נשים וגם גברים וילדים מרותקים בתוכנית "אופרת סבון " זאת או אחרת , אמריקנית , ארגנטינאית או ישראלית על חייהם ואהבותיהם וסבלותיהם , תככיהם ומזימותיהם של בני משפחה זאת או אחרת העובדים בחברה זאת או אחרת . "אופרות סבון " סוחטות דמעות אלה הפכו לחלק אינטגרלי מחייהם של הצופים הישראלים. בסדרות אלה יש גם סוג מיוחד ונוצץ במיוחד המוקדש לעסקים העומדים במרכז חייהם של הדמויות למשל עסקי הנפט בסדרות כמו "דאלאס " ו"שושלת" האמריקניות או אופנה כמו ב"רמת אביב גימל " הישראלית .
אבל הסדרה הראשונה מסוג זה שזכתה לפופולאריות גדולה ומתמשכת בישראל ובעולם לא הייתה אמריקנית או ארגנטינאית דווקא. היא הייתה בריטית ושמה היה "האחים".
היא הוצגה בישראל מידי שבוע בשבוע בשלהי שנות השבעים ובה לראשונה הוצגו סיטואציות של תככים ומזימות וטרגדיות משפחתיות , לא על רקע היסטורי תקופתי של תקופה רחוקה בתולדות אנגליה והעולם כשהגיבורים הם לרוב עשירים או בני המעמד הגבוה כפי שהיה בסדרות בריטיות קודמות ( כמו "ההגדה לבית פורסייט" "משפחת פאליסר " "קו אונידין " , פולדארק " "על אדונים ומשרתים ו"אני קלאודיוס " ) אלא על רקע ה"כאן ועכשיו " הבריטי האפרורי ועל רקע חייה של משפחה בריטית מהמעמד הבינוני שניהלה חברת תובלה קטנה . משפחת האמונד שבניה הם בעלי חברת התובלה "המונד" וגיבוריה הם שלושה אחים, דמויות מנוגדות מאוד זו לזו ומסוכסכות כל הזמן זו עם זו ,בני משפחותיהם , אמם אהובותיהם ואנשי העסקים שעימם עבדו. ומכיוון שהייתה זאת סדרה בריטית מעולה , הצופים למדו לא רק על חייהם הפרטיים של הגיבורים אלא גם כ"ערך מוסף " הרבה מאוד על הדרך בה פועל עולם העסקים בבריטניה וכיצד פועלת חברה פרטית קטנה , על יחסי העובדים והמעבידים בחברה זאת ועוד הרבה מעבר לכך. פרקי הסדרה נתנו שיעור אמיתי לצופים על הדרך שבה נעשים עסקים בבריטניה ( ובמקומות אחרים) בתחומים אלה .
באנגליה סדרה זאת רצה במשך ארבעה שנים רצופות בשנים 1972-1976 עם 92 פרקים סך הכל . היו לה בבריטניה 15 מליון צופים נאמנים והיא זכתה להצלחה גדולה גם בכמה מקומות אחרים כמו שוודיה הולנד איראן וגם בישראל .
סדרת "האחים " החלה בסיטואציה דרמתית ביותר . האב של משפחת האמונד ומייסד חברת ההובלה של המשפחה נפטר. ולאחר מותו הוא משאיר צוואה שמזעזעת את הכל ובמיוחד את אישתו ההחזקה והערמומית ( ג'ין אנדרסון )שנחושה בדעתה לאורך כל הסדרה לשלוט שליטה מוחלטת בילדיה ובבני משפחותיהם. הוא מוריש את השליטה בחברה לא לבנו הבכור אדוארד ( בפרקים הראשונים גילם את הדמות שחקן בשם גלין אוון ומאוחר יותר שחקן בשם פטריק אוקונל ) כפי שציפו הכל אלא במשותף ,לאדוארד ולבנים האחרים בריאן ( ריצ'רד איסטון ) רואה החשבון הנשלט בידי אישתו הנחשקת והתוססת ,שעד כה לא היה לו שום עניין בניהול חברה ולבן הצעיר דיויד ( רובין צ'דויק ) רודף שמלות חלוש אופי שלו אין שום עניין שהוא בעסקים מלבד קבלת כסף לצרכיו. ובנוסף הוא משאיר חלק נוסף של החברה למזכירתו ג'ניפר ( ג'ניפר וילסון ) שכפי שהתברר מהצוואה הייתה פילגשו ואם בתו!
ג'ניפר פילגש ויורשת של הבעלים המת של החברה.
ובסיטואציה זאת מתחילה הסדרה כאשר אדוארד מוצא את עצמו מריר על הפגיעה ובני המשפחה כולם זועמים על ג'ניפר ששכבה כל השנים עם אביהם וכעת עליהם לשתף עימה פעולה בניהול החברה . וכמובן הכועסת יותר מכולם היא האם ,שנבגדה בידי בעלה המנוח ובידי ג'ניפר אבל לכאורה אינה יכולה לעשות דבר בעניין.
העניינים מתחילים להתחמם עוד יותר כאשר אדוארד וג'ניפר שנאלצים לעבוד ביחד בחוסר רצון הדדי (שלא לאמור באיבה הדדית) אך מגלים שלאמיתו של דבר הם נמשכים זה אל זו …. הם מתחתנים למרות התנגדותה הנמרצת של האם. האם מרי אישה מניפולטיבית נמרצת מקדישה את כל זמנה לניהול חייהם של ילדיה ושל בנות זוגם השונות באמצעות מניפולציות שונות ומשונות שלא היו מביישות את אלה של האם מסדרת "הסופראנוס" האמריקנית על משפחת אנשי "מאפיה". . .
בריאן האח האמצעי והמיושב ביותר מבין השלושה שגילה כישרון רב בניהול ותרם רבות לפיתוחה גילה בנתיים שבזמן שהוא הקדיש את זמנו לניהול החברה אישתו היפה לקחה לעצמה מאהב והדבר גרם לו להתמוטטות עצבים קשה , דבר שגרם לו לעזוב את החברה ( ואת הסדרה ) למשך זמן רב. גם דיויד הבן הצעיר רודף הנשים אינו מצליח במשימתו להיראות כאיש עסקים מצליח והוא מנסה את כוחו כפוליטיקאי אך שוב ללא הצלחה יתרה. דמות בולטת בסדרה לצד האחים ובנות זוגם השונות הייתה של ביל ריילי ( דרק בנפילד, שחקן שהוא גם מחזאי ידוע בבריטניה ) מנהיג עובדי החברה שמוצא את עצמו כאחד המנהלים שלה,וזאת למרות התנגדות קשה הן מבין המנהלים שאינם שמחים למצוא את אחד העובדים כמנהל לצידם והן מבין העובדים עצמם שאינם מסתירים את קנאתם על עלייתו בדרגה של חברם ומנהיגם לשעבר.
ובנתיים חברת "האמונד" סבלה מניסיון השתלטות בידי הארי קרטר , איש עסקים אוסטרלי קשוח . ורק לאחר מאמצים רבים הצליחו האחים לקנות לבסוף את חלקו של קרטר וזאת בעזרת כספה של ג'יל –ארוסתו של דיויד . אך ג'יל שהפכה לאישתו של דיויד נפטרה תוך זמן קצר . הצופים לא ראו זאת , היא נפטרה "מחוץ למסך " ובין העונות , וההודעה הפתאומית על מותה הייתה בגדר הפתעה בילתי צפויה לצופים שצפו בה כאישה יפה ומלאת חיים. דיויד לא הצליח להתגבר באמת על מותה, אך המשיך בחיפושים אחרי נשים אחרות בתקווה למצוא את האהבה הגדולה של חייו.בריאן לעומת זאת הצליח להתגבר לבסוף על מחלת העצבים הקשה ממנה סבל וחזר לעבוד בחברה. אדוארד נתקל בקשיים בחיי הנישואין עם ג'ניפר , הם אימצו בן ונאלצו להחזירו להוריו הטבעיים . בכל אופן האם מרי השלימה לבסוף עם נישואיהם למרות התנגדותה הקשה בעבר.
בעונות האחרונות של הסדרה החברה שוב לא הייתה בשליטת האחים האמונד . היא עברה לשליטת הבנק שהלווה לה כספים .והשליט האמיתי שלה מכאן ואילך היה ה"איש הרע " פול מארוני ( קולין בייקר ) אולי הדמות המרשימה ביותר בסדרה . איש עסקים קשוח וערמומי שנחוש בדעתו להעלות את חברת "האמונד " על פסים חדשים ולהרחיב אותה ויהי מה ובכל אמצעי. מארוני הביא להפיכת חברת "האמונד " מחברה פרטית קטנה לחברה ציבורית משגשגת .וזאת למרות התנגדות האחים האמונד ובני משפחתם שלא שמחו כלל על השינויים הדרסטיים שאותם הביא מרוני לעולמם המוכר והבטוח.
. מארוני היה טיפוס מסוג חדש בטלוויזיה הבריטית וגם הישראלית איש עסקים חסר מעצורים לכאורה .
בתקופת שיא הפופולאריות של הסדרה מארוני הוגדר בידי העיתונות בתור "האיש השנוא ביותר בבריטניה" (!) או "האיש שהצופים אוהבים לשנוא " . השחקן קולין בייקר אף הותקף פיזית כמה פעמים בידי נשים זקנות ונרגזות בסופרמרקט שחבטו בו במטריות ובידי סתם גברים ברחוב שחבטו בפרצופו במחאה על התנהגותו הנבזית כלפי האחים האמונד .
הדמות של מארוני שימשה כמקור ההשראה של "ג'י אר " בסדרת הטלוויזיה האמריקנית "דאלאס". מאז כמובן דמות איש העסקים המרושע אך שרמאנטי הפכה לסטנדרטית בכל אופרת סבון שמכבדת את עצמה. ובהשוואה ליורשיו וליורשותיו השונים הדמות של מארוני כיום נראית כדמות שמרנית ומכובדת של איש עסקים דינאמי שעושה כל שביכולתו להביא להתפתחות בחברה קטנה שמרנית ומאובנת,בהחלט אין למצוא בו את השחיתות והנבזות האפלולית שניתן למצוא בסדרות שבאו אחרי כן אצל דמויות מקבילות כמו ג' י אר מ"דאלאס " או גיא מ"רמת אביב גימל " הישראלית ( דמות של איש עסקים מצליח שעוסק מן הצד גם במעשי אונס וחטיפות ) .
קיט אומרה כוכבת "האחים".
עוד דמות בולטת שנוספה לסידרה בעונות האחרונות לצד מארוני וכמוהו האפילה על הדמויות "הוותיקות " הייתה ג'ין מקסוול ( קיט אומרה) אשת עסקים קשוחה וסקסית, מנהלת חברת תעופה ,שהפכה להיות האויבת הגדולה של מארוני , וניסתה ללא הרף להביא להדחתו מראשות החברה. ( ואולי הייתה בין השניים האלה הדומים כל כך משיכה נסתרת?) .
כמו מארוני גם הדמות של מקסוול הייתה ראשונה מסוגה בטלוויזיה . מקסוול היא ששימשה כמקור ההשראה לדמות של אלקסיס הבריטית היפה והמירשעת שאותה גילמה ג'והן קולינס בסדרת הטלוויזיה האמריקנית "שושלת ". מאז כמובן דמות נשית כזאת הפכה לסטנדרטית בכל סדרת "אופרת סבון" שמכבדת את עצמה. מארוני ומקסוול הגבר והאישה המניפולטיביים הערמומיים וחסרי המעצורים לכאורה הפכו לדמויות הבולטות ביותר בשנותיה האחרונות של סדרת ה"אחים".
עם ההתרחבות של חברת "האמונד" , תוצאה ישירה של פעילותו הנמרצת של מארוני באו גם הבעיות. חברת ענק ניסתה להשתלט על חברת האמונד , ורק פיקחותו של מארוני היצילה את החברה ,וזאת על ידי מיזוגה על שותף עיסקי מהולנד שוב למרות התנגדות קשה של כל המעורבים . ובכך הסתיימה הסדרה.
כל המעורבים כולל השחקנים ציפו שהיא תימשך גם מעבר לכך וכי הפרקים הבאים יתארו את קשיי המיזוג שם החברה ההולנדית . אך החברה המפיקה החליטה משום מה לסיים אותה להפתעת הכל בנקודה זאת ,וזאת מבלי להרוג אף אחד כמקובל בפרקי סיום של סדרות אמריקניות .
האחים מגיעים לישראל
שחקני "האחים" מבקרים בישראל.
בישראל הסדרה הייתה הצלחה אדירה גם בגלל ששום דבר כמוה לא נראה בעבר . באופן חסר תקדים עד אז כל 92 הפרקים של הסדרה הוקרנו שבוע אחרי שבוע ברציפות במשך למעלה משנתיים , וכך הקהל הישראלי יכול היה לעקוב אחרי הדמויות ולהזדהות עם מעלליהם וסבלותיהם ( באנגליה לעומת זאת הסדרה הוקרנה במשך ארבע שנים עם מספר מצומצם יחסית של פרקים בכל עונה ).
הוצאת "רמדור " פירסמה במהלך 1977 את ארבעת כרכי "האחים " תרגום של העיבוד הספרותי של פרקי הסדרה מאת ג'ניס ג'אמס שתורגמו כולם בידי נוגה שמש . ואלה נחטפו ממש מהחנויות ומהספריות .
כה פופולארית הייתה הסדרה עד שהקומיקאים גדי יגיל וחנה לסלאו היציגו מערכון על פיה שבו האישה נתקעת בחדר אמבט לאחר שהמנעול נתקע והמים מציפים את הבית . הבעל מנסה להשיג בטירוף שרברב . אך אבוי התקלה מתרחשת ביום רביעי לפני השעה שמונה בערב . ומסתבר שאין אף שרברב אחד ויחיד בארץ שמוכן להחמיץ את סדרת "האחים " שהוקרנה תמיד ביום זה ובשעה זאת .והסתבר שגם האישה הכלואה לא הייתה מוכנה לכך. מחוסר ברירה נאלץ הבעל להציב את מכשיר הטלוויזיה מול חור המנעול של האמבט ודיווח לאישתו על המתרחש בעלילת הפרק הנוכחי של "האחים " ….
כיום כמובן עם ריבוי הערוצים והתוכניות קשה להעלות סיטואציה מאין זאת על הדעת.
מייד לאחר סיום הקרנת הסדרה הובאו שמונה מכוכביה לישראל באירוע מיוחד שמשך תשומת לב תקשורתית עצומה ובילו בישראל את ערב השנה האזרחית .הם הופיעו בנשפים של ארגון "וראייטי "בתל אביב, בירושלים ובחיפה ,נשפים שכל הזמנה להם עלתה 750 לירות ( וכל הכנסותיהם היו קודש לעזרה לילדים מוכי גורל) בתוכנית אמנותית של מערכונים ,קטעי שירה והקראות . שחקני הסדרה התארחו בביתו של ראש עיריית תל אבי דאז שלמה להט למסיבת חנוכה שם הצטרפו אל בני בהית בשירת שירי חנוכה. הם גם יצאו לביקור בים המלח ובמצדה וסיירו בכותל המערבי כאשר בכל מקום מתגודדים המוני מעריצים נלהבים שבאו ללטוש את עיניהם בשחקנים מבריטניה.
כוכבי האחים מסיירים במקומות שונים בארץ הקודש.
במהלך הביקור התברר שקולין בייקר הלא הוא מארוני כבר היה בישראל כמתנדב בקיבוץ לאחר מלחמת ששת הימים ( למקרות שלא היה יהודי ) ואף למד אז כמה משפטים בעברית .
מאוחר יותר סיפר בייקר שהוא קיבל שיחת טלפון משר החוץ של ישראל (!) שהתנצל לפניו על שלא יכול לבוא לפגוש את השחקנים אישית מאחר שהוא מעריץ גדול של "האחים". שר החוץ המשיך ואמר לבייקר שאם היו הערבים בוחרים לתקוף אותה ביום רביעי בשמונה בערב ( היום והשעה של הקרנת "האחים " בישראל ) כי אז ההפתעה הייתה עלולה להיות גדולה הרבה יותר מאשר כאשר הותקפה ביום כיפור של 1973 מאחר שהכל בישראל היו עסוקים אז בדבר אחד ויחיד ,בצפייה ב"האחים".
אך מאז סדרת "האחים " נשכחה . הן בבריטניה והן בישראל . רוב שחקניה שקעו לתאום הנשייה. יוצאי הדופן היו שני "הרשעים " של הסדרה בייקר ואומרה. קיט אומרה הופיעה בתפקיד דומה מאוד לזה של דמותה ב"האחים " בסידרת "שושלת " כאחותה של אלקסיס ( ג'והן קולינס ) שהיא מרושעת וסקסית ודומה לה מאוד , ואין זה מפתיע שהרי דמותה של אלקסיס הייתה מבוססת על הדמות אותה גילמה אומארה ב"האחים " , כך שהיה זה צירוף מתבקש ואולי בלתי נמנע .
קולין בייקר נשא לאישה את השחקנית שגילמה את דמות אישתו בסדרת "האחים" והתגרש ממנה . הוא התפרסם מאז בעיקר כדמות חיובית דווקא , כאחד השחקנים שגילמו את דמותו של "דוקטור הו" בסדרת מדע בדיוני בריטית מאריכת ימים על נוסע בזמן שמקדיש את זמנו למאבק באיומים שונים לשלום היקום.
בשנת 2002 עשרים שנה לאחר ההקרנה הראשונה של "האחים" חזרו השחקנים למפגש מיוחדבתוכנית מיוחדת של הבי בי סי בשם "אחרי שהם היו מפורסמים" שבה כולם חזרו וניזכרו בשנים הגדולות של הסדרה שבהם הם היו כולם מפורסמים בבריטניה ועוד כמה ארצות אחרות כמו ישראל.
סדרת "האחים " נשכחה אבל גם היום יש לה חשיבות כסדרה שעיצבה לראשונה את כמה מהמאפיינים הדומיננטיים של סדרות "אופרות סבון " מודרניות " מאפיינים כמו "איש עסקים הרע והשרמנטי " ו"אשת העסקים הכלבה והיפהפייה " ועשתה זאת בצורה טוב ורצינית יותר ממרבית ממשיכותיה הנוצצות והקיצוניות יותר.
כוכבי "האחים " מעיינים במגזין "להיטון ".
צפו בפרקי הסדרה "האחים "
הפרק הראשון :סוף ההתחלה
https://www.youtube.com/watch?v=AN_eb58dGW8
הפרק השלישי : התנגשות
https://www.youtube.com/watch?v=d1BJC4r7yWE&t=38s
הפרק הרביעי :החלטות
https://www.youtube.com/watch?v=78ha11w4v8o&t=30s
הפרק החמישי : המסיבה
https://www.youtube.com/watch?v=h6tDba2TT7k
הפרק השביעי : היום המושלם
https://www.youtube.com/watch?v=gXsIL3ymN6o
https://www.youtube.com/watch?v=X-Sjzm-bpV4
הספד על דרק בנפילד כוכב "האחים "
מפגש מחודש של צוות "האחים " בתוכנית מיוחדת
ועוד סדרות בריטיות משנות השישים והשבעים
אני קלאודיוס :סדרה היסטורית על האימפריה הרומאית
קו אונידין:סדרה היסטורית על המאה ה-19
על אדונים ומשרתים:סדרה היסטורית על ראשית המאה העשרים
האחים:אופרת הסבון הבריטית הראשונה
המשכנעים: סדרת הרפתקאות בריטית משנות השבעים
האסיר:סדרת ריגול בריטית משנות השישים
6 תגובות על “"האחים" : סדרת "אופרת הסבון " הראשונה”
שהסדרה הפופולרית הראשונה של "אופרות סבון" מסוג שושלת וכו' הייתה דווקא בריטית.
למיטב ידיעתי, הפורמט הנקרא "אופרת סבון" מקורו בארה"ב, והוא החל את דרכו בשידורי רדיו. רק בשנות ה-50 הועתק לטלוויזיה (שחדרה אז במלא הקיטור לבתיהם של האמריקנים). הסדרה הפופולרית ביותר, שעליה נעשו מחקרים רבים הייתה "דאלאס" – היא הפכה לשם דבר כשרוצים להמחיש מהי גלובליזציה והשתלטות המוצרים האמריקאים על צופים ממדינות שונות בעולם.
שזאת "אופרת הסבון " הראשונה שהוקרנה בישראל . בחו"ל בוודאי שהיו רבות כאלה לפניה גם בבריטניה וגם בארה"ב .
בישראל כבר היו "אופרות סבון " על רקע תקופתי דהיינו על רקע תקופות עבר ששודרו קודם לכן כמו "פולדארק" "משפחת פאליסר " ההגדה לבית פרוסייט וכאלה . אבל זאת הייתה הסדרה הראשונה מסוג זה המתרחשת על רקע זמננו ששהוקרנה בישראל.
[…] גם את ריימונד באר כוכב "איירונסייד" ואת כוכבי הסדרה הבריטית "האחים" בביקור מלכותי שכלל סיור בכותל […]
[…] האחים:אופרת הסבון הבריטית הראשונה […]
[…] האחים:אופרת הסבון הבריטית הראשונה […]
[…] האחים:אופרת הסבון הבריטית הראשונה […]