ב-2004 יצא לאור בהוצאת זמורה ביתן ספר נדיר למדי בימים אלה,ספרו של לי קואן יו "מן העולם השלישי לראשון :פרקים מן הסיפור הסינגפורי "ספר שהוא שילוב של זיכרונות פוליטיים ( דבר שהוא מקובל למדי בשוק הספרים גם כיום ) ביחד עם שלל עצות פוליטיות אידיאולוגיות ( דבר שנעשה נדיר כיום בניגוד לעבר ).
בעבר היו ספרים של פוליטיקאים וזיכרונותיהם ורעיונותיהם השונים נפוצים מאוד ורבים התייחסו אליהם כמעט כחרדת קודש מאחר שהפוליטיקאים נחשבו לאנשים משכמם ומעלה, אנשים בעלי "חזון " מעצב עולמות . כיום היחס הזה לפוליטיקאים סובל מירידה קשה גם בגלל הירידה בולטת ברמת הפוליטיקאים עצמם .ניתן לחשוב רק על מעט מנהיגים חיים שבאמת נחשבים משכמם ומעלה . חלקם הם מנהיגים דתיים אנשים כמו האפיפיור והדלהי לאמה הטיבטי. לרשימה אפשר להוסיף את מנדלה מדרום אפריקה ואת גורבצ'וב ואם נירצה מאוד גם את ביל קלינטון למרות פרשת לוינסקי ואולי גם את שמעון פרס.
אבל יש שם אחד נוסף ששומעים עליו יותר ויותר שמשתייך לאותו זן נכחד של מנהיגים פוליטיים כמורי דרך. זהו לי קואן יו מנהיג סינגפור במשך שנים רבות, האיש ששלט בה בין השנים 1965 ו-1990 והפך עיר מדינה הקטנה וענייה ונידחת לאחת המדינות המשגשגות ביותר באסיה ובעולם. "המקום היחיד באסיה שבו לא ישנים בצהרים" ,ואחד המקומות שנמצאים בחזית הטכנולוגיה והעסקים העולמיים . מקום שנחשב כאחד הפחות מושחתים בעולם כולו של לדבר על אסיה. וגם מקום עם חוקים דרקוניים שכמוהם קשה למצוא בכל מקום אחר גם לא במדינות הטוטליטריות לשעבר להוציא בימים האפלים ביותר של סטלין .לכל זה אחראי האיש שכונה ב-1986 בידי נשיא ישראל דאז יעקב הרצוג כעת ביקורו בסינגפור כ"בן גוריון של סינגפור ".
ישראל מודל לסינגפור
ההשוואה אינה מופרכת כלל וכלל. לי קואן יו העריץ את מדינת ישראל הצעירה ולמד עליה וממנה רבות .לדידו היה דמיון עצום בין סינגפור וישראל בגלל מאפיינים דומים ובהם בעיות חברתיות שמקורן בתושבים בעלי מוצאים שונים ,האתגרים הכלכליים והתרבותיים החובקים את עולמן וכן לחץ הזמן העומד לרשותן לשינוי סדרי בראשית .וכמובן כמו ישראל סינגפור היא מקום קטן מאוד ומוקף אויבים גדולים וחזקים מכל עבר הלוטשים אליו עין חמדנית והמסתמך בראש ובראשונה על כשרונות תושביו בגלל מחסור כרוני במשאבים. כתוצאה מכל אלה ומסיבות נוספות היה שיתוף פעולה חזק מאוד בין מדינת ישראל וסינגפור שהוא אולי יוצא דופן בתולדות שתי מדינות אלה.
הצבא הסינגפורי הוקם זמן קצר לאחר הקמת סינגפור כמדינה עצמאית ב-1965 על ידי משלחת מומחים ישראליים על סמך המודל של צה"ל כצבא אזרחים ( לאחר שהודו ומצריים סירבו לבקשה סינגפורית לעשות זאת ) צבא זה נחשב כיום לצבא החזק ביותר בדרום מזרח אסיה, צבא זה אגב הוקם לפי תוכנית של אלוף רחבעם זאבי שביקש לבנות בסינגפור את הצבא האידיאלי שאותו לא הצליחו לבנות בישראל עצמה… . סינגפור נעזרה רבות בישראל בתחומים אחרים כמו מערכת ההתגוננות האזרחית המשטרה ושירות בתי הסוהר, תחום האיגודים המקצועיים תחומים שונים וחשובים בחינוך ובבריאות הסינגפורית שכולם הוקמו על סמך מודל ישראלי. .. אולם לאחרונה דומה היוצרות התהפכו שסינגפור הקטנה תלמידתה של ישראל בתחומים רבים עוברת אותה בהרבה בעוד שישראל מתדרדרת .
במסגרת התחקיר לכתבה זאת בדקתי עם המכון לתרגום ספרות ישראלית לשפות זרות האם הופיעה ספרות ישראלית כל שהיא בסינגפור. זוהי בדיקה שהיא קשה לביצוע שכן אין שפה ייחודית לסינגפור ולכן קשה לדעת אם ספרים שהופיעו בסינית או במלאית הופיעו ספציפית בסינגפור. בכל אופן עד כמה שהם הצליחו לברר מעולם לא הופיע ספר ישראלי מתורגם בסינגפור.זאת בניגוד משווע לדרום קוריאה למשל.
בכל אופן תיירים בסינגפור ואנשים שגולשים בחנויות המקוונות שלה מדווחים שדווקא אפשר למצוא שם לא מעט יצירות של ספרות עברית מתורגמות לאנגלית שהיא השפה השניה של רוב האוכלוסייה.כך שספרות עברית מתורגמת היא אכן זמינה שם. אולם אין זה ברור לי כלל אם המדובר ביצירות שהוצאו לאור במקום או יובאו לשם. אני חושד שהאפשרות השניה היא הנכונה.
מאידך בישראל הופיע עד כה רק ספר סינגפורי מתורגם אחד , ספרו של לי קואן יו.
|
סינגפור מודל לישראל
תמונה מסדרת טלויזיה שהשוותה ביןישראל ובין סינגפור.
מאז ומתמיד נהגו הישראלים לחפש מודלים ממדינות אחרות כמופת וגם כדגם להשוואה לשם הלקאה עצמית . זה החל עוד עם הרצל שראה בגרמניה ובאוסטריה את המודלים המובנים מאליהם למדינה היהודית שתקום במזרח התיכון ( כולל שימוש בשפה הגרמנית ). עד שנות החמישים והשישים רבים ראו בשמאל הישראלי ראו בברית המועצות הקומוניסטית את המודל לחיקוי בזמן שאחרים העדיפו מדינות אירופיות כמו אנגליה וצרפת. לאחר מכן משנות השבעים ואילך ארה"ב הפכה למודל הברור והבלתי נמנע לישראל .אלא שגם היא נראית כבר כמושכת הרבה פחות בשנים האחרונות עם "תרבות הפלסטיק " שלה.
דומה שכיום הפניה ל"מודלים לחיקוי " היא אל ארצות דרום מזרח אסיה . למשל דרום קוריאה שאותה מציג התעשיין סטף ורטהיימר כמופת לישראל בדרך התפתחותה הכלכלית בתנאים דומים של מלחמה.
אבל בזמן האחרון החיפוש אחרי המודל לישראל מתמקד ובעיקר סינגפור כפי שמראה ההד העצום והויכוחים הסוערים שיצרה תוכניתו של חיים הכט בערוץ 2 "בין כרכור לסינגפור "
אפילו כשזכינו באולימפיאדת אתונה במדליות טרחו ובדקו מה הסינגפורים זכו בתחום זה ועשו עניין גדול בכך שזוכה מדליית הזהב בא מכרכור בעוד שהסינגפורים לא זכו בכלום כדי להראות שלפחות בזה עברנו את הסינגפורים.
במקביל יש כיום נטייה גוברת והולכת במערכת החינוך להשתמש בשיטה הסינגפורית של הוראת המתמטיקה בשיעורי המתמטיקה בישראל.
ויש בכך משום אירוניה שכן הסינגפורים עצמם שלחו ושולחים מומחים לארץ בתחום זה כדי ללמוד את השיטות שלנו המושמצות כל כך בהנחה שהן מפתחות כשרונות יצירתיים יותר.
והאירוניה אכזרית בכל העניין היא שסינגפור של לי קואן יו בנתה את עצמה מלכתחילה על המודל של ישראל או ישראל כפי שרצתה ויכלה להיות.
אביהם של הסינגפורים

לי קואן יו.
בגלל כל ההשוואות הבלתי פוסקות בין ישראל וסינגפור ובגלל החיפוש שדומה שהוא נעשה נואש ממש אחרי "מודל ומופת" תורגם ספר זה של לי קואן יו. הספר הוא קיצור של זיכרונותיו וכפי שצוין בדברי המבוא למהדורה הישראלית בדומה לתוכנית של חיים הכט גם ספר זה נועד במהדורתו העברית במיוחד לשמש מורה דרך לישראלים ולכן תורגמו רק החלקים שנראים כרלבנטיים לענייני ישראל.
מעניין שלי קואן יו עצמו בהקדמתו הקצרה להדורה העברית מראה הפתעה על שבישראל מגלים עניין רב בדעותיו שכן "חשבתי שהישראלים המשתייכים לעולם הראשון זה זמן רב ,לא ימצאו עניין במה שכתבתי ". נראה שכיום הוא כבר לא שם לב כל כך למה שמתרחש כאן בניגוד לעבר.
וכך בין השאר ויתרו המתרגמים על הרבה מקורות חייו של לי קואן יו שמן הסתם נראו להם כלא רלבנטיים . על חייו כפעיל פוליטי סיני צעיר במושבה בריטית שבה חיו עממים שונים ומסוכסכים ,את הסיפור המרתק כיצד הצליח להימלט בעזרת תחבולה מהוצאה להורג המונית של סינים בידי היפנים בעת ששלטו בסינגפור . אין כאן גם הרבה על מלחמתו האכזרית לעיתים בקומוניסטים.
במקום זה מושם דגש על דעותיו ופעולותיו בפוליטיקה ובכלכלה הסינגפורית שמובעות לעיתים בצורת "כללים " בסגנון הפילוסוף הסיני הקדום קונפוציוס שלתורתו יש השפעה עצומה על לי קואן יו.
הכלל הראשון של לי קואן יו הוא ש"ממשלה ישרה ויעילה וסדר ציבורי וביטחון איש וקידמה כלכלית וחברתית לא נוצרו במסגרת המהלך הטבעי של הדברים " והמסר של לי פשוט: אילולא כל הכללים והחוקים הקפדניים המציקים לרוב ,והאכזריים לעיתים לא הייתה סינגפור משיגה את מה שהשיגה.
לי קואן יו כותב : האמנו בסוציאליזם, בחלוקה שווה. אחר כך למדנו שמוטיבציה אישית ותגמול אישי הכרחיים לקיומה של כלכלה מניבה. ואולם מאחר שבני האדם אינם שווים ביכולותיהם ובכישוריהם, הרי שאם רק כוחות השוק יקבעו את רמת הביצוע ואת גובה התגמול יהיו בחברה קומץ מצליחנים גדולים, הרבה מצליחים בינוניים והרבה מאד מפסידנים. התפלגות כזאת תעורר מתחים חברתיים מפני שתחושת הצדק של החברה תיפגע". הוא ממשיך וקובע : קצבאות הסעד חתרו תחת ההתגייסות העצמית. אנשים פטרו עצמם מעבודה למען רווחת משפחתם. קבלת נדבות נעשתה לדרך חיים. ההידרדרות הייתה בלתי נמנעת ככל שירדו המוטיבציה והיצרנות. אנשים איבדו את הדחף להישגים מכיוון ששילמו יותר מדי מסים. הם נעשו תלויים במדינה לסיפוק צורכיהם הבסיסיים."…מיסדנו מנגנון של עזרה אך כזה שרק מי שאין לו ברירה יבקש אותה מימנו ".
כל זה נכון. אבל בסינגפור יש גם שורה של איסורים דרקוניים שלא תמיד ברור במה הם תורמים לכלכלה ולחברה , למשל איסור לקיים יחסי מין הומוסקסואליים גם יחסי מין אוראליים לצד איסורים גורפים רבים מספור נוספים שמשמעותם אינם ברורה גם לטובי הכלכלנים המערביים. אבל מצד שני יש כיום הקלות : האיסור הגורף כל בעבר ללעוס מסטיקים הוקל במקצת . הממשלה התירה יבוא של מסטיקים, אמנם רק ללא סוכר, וניתן לרכוש אותם כעת בבתי המרקחת..
לי קואן יו מתגאה שבסינגפור אין שחיתות והוא מספר בפירוט על החוקים השונים שהכניס על מנת להילחם מלחמת חורמה במכה זאת ועל הרציונאל שעמד מאחוריהם.
אבל ללא ספק אפילו בסינגפור יש סוג של נפוטיזם. במשפחתו שלו של לי קואן יו הלוחם הנחוש בשחיתות. בנו של לי קואן יו, לי הסיין לונג התמנה ב-2004 כראש הממשלה של סינגפור 14 שנה לאחר שעזב אביו את המשרה הזאת שניראה שהוא הכין אותו לקראתה במהלך 14 השנים האלה . רעייתו של ראש הממשלה החדש, הו צ'ינג, עומדת בראש חברת האחזקות הממשלתית, שבבעלותה בין השאר חברת התעופה "סינגפור איירליינס", חברת התקשורת המובילה "סינגפור טלקום" והבנק הגדול במדינה "בנק הפיתוח של סינגפור". אחיו הצעיר של לי הבן הוא מנכ"ל חברת הטלפונים הגדולה במדינה, "סינגטל"..האופוזיציה טוענת בתוקף שלמרות הכל השחיתות אכן פושה בממשל ובמשפחתו של לי .לי קואן יו לעומת זאת מקדיש לא מעט עמודים בספרו לחינוכו הפוליטי של בנו על מנת להראות שעלייתו לדרגים הבכירים ביותר הייתה כמעט מחויבת המציאות .
עתיד סינגפור
את לי קואן יו מעסיק מאוד הנושא של מנהיגות העתיד בסינגפור . הוא מודה שאינו בטוח כלל שסינגפור תשרוד בעתיד בין סין ומלזיה וכי היא היגיעה למה שהיגיעה רק הודות לחלון ההזדמנויות שנוצר הודות ל"שלום האמריקני" ששרר באזור . הוא מעיר על כך שלקח לו זמן רב מאוד להבין שכשרונות הם הנכס היקר ביותר של מדינה קטנה ודלה במשאבים כסינגפור ( כמו בישראל).
הוא מדבר בפתיחות על הקשיים שיש עם מאגר הכשרונות של סינגפור שהוא רחוק מאוד מלהיות לא מוגבל ומתבסס במידה רבה על הגירה מבחוץ ,שגם מקזזת את האובדן הבלתי פוסק של משכילים רבים של סינגפור שמעדיפים לחפש את מזלם דווקא מחוץ למפותחת במדינות אסיה ( "כ10 עד 15 אחוזים מטובי משכילנו" מודה לי קואן יו ).
האובדן הזה מורגש מאוד בקהילה היהודית של סינגפור המפוארת בעבר ההולכת ומצטמקת .עם כל זה שאנשיה חיים חיים טובים מאוד ב"שערי גן העדן " כפי שהם מגדירים זאת בספרו של נתן אלוף "יהדות סינגפור בשערי גן העדן " ( 1996) שנותן סקירה מפורטת על תולדות יהדות סינגפור ועל תולדות היחסים בין ישראל וסינגפור ,רוב צעיריה מעדיפים לחפש את מזלם במקומות אחרים והקהילה צפויה להיעלם בעשורים הקרובים . מדוע ? האם ייתכן שאחרי הכל האוטופיה הסינגפורית אינה מוצאת חן בעיניהם כל כך והם מעדיפים מדינות "חופשיות " יותר אם גם מסודרות פחות ?
קטע מעניין וחשוב מאוד בספר שנדיר מאוד למצוא כמוהו בכתבי פוליטיקאים מערביים עוסק בחיפושיו השיטתיים והדקדקניים אחרי המנהיגות של העתיד מתוך ההנחה שזאת לא תצמח מעליה אלא יש לטפחה פשוטו כמשמעו . הוא מספר כיצד סרק באופן שיטתי את הרבדים הגבוהים של כל הסקטורים –המקצועות החופשיים ,המסחר, הייצור, וגם וועדי העובדים (!) כדי לחפש נשים וגברים בשנות השלושים והארבעים לחייהם כדי שיכנסו לפוליטיקה. הוא מספר בפירוט על המבדקים הפסיכולוגיים שהללו עוברים כדי לבדוק את יכולתם לטפל במצבי משבר, רעיון שקיבל בהשראת המבדקים שאותם עוברים האסטרונאוטים בנאס"א.
אנחנו בישראל שיש לנו קשיים רבים לגייס מועמדים צעירים ומוכשרים לפוליטיקה יכולים רק להתפעל מראייתו מרחיקת הראות.
מעניין גם לקרוא על הבנתו מתי על מנהיג מזדקן לפסוע הצידה ממוקד ההחלטות. הוא מסביר
"כיהנתי כראש הממשלה 31 שנים עוד קדנציה נוספת בתפקידי לא הייתה מוכיחה דבר אלא שעוד כוחי במותני .לעומת זאת אם בשנים שעוד נותרו לי אוכל לעזור למחליפי להשתלט על תפקידו ולהצליח .תהיה זו תרומתי הסופית והאחרונה לסינגפור . " ( אבל אין לטעות, לי קואן יו נשאר תמיד הכוח שמאחורי הקלעים בסינגפור עד עצם היום הזה כ"אסטרטג ראשי " כפי שמקובל גם בסין לגבי המנהיגים הפורשים )
ידוע שבשנים האחרונות האוכלוסייה של סינגפור מזדקנת ( גם בגלל מדיניות עידוד הגבלת אוכלוסייתה שהונהגה בראשית שלטונו של לי ) ולי קואן יו מודה שיש חשש שבעתיד לא יהיו מספיק צעירים להמשך פיתוח החברה והמדינה הסינגפורית וסינגפור תורכב יותר מזקנים שיחלמו על הישגי העבר במקום צעירים שיחשבו על העתיד זוהי דאגה שמשותפת גם למדינות אסיאניות נוספות כמו יפן כמו גם לא מעט מדינות מערב אירופיות כמו איטליה . סינגפור היא לא לבד עם דאגות אלה .
ל
קחים
הוא מסכם את ספרו כך:הצלחתנו בשלושת העשורים האחרונים אינה ערובה שכך יהיה בעתיד .אולם סיכוינו לא להיכשל טובים יותר אם נתמיד לאורם של העקרונות הבסיסיים שסייעו לנו להתקדם :לכידות חברתית הנשענת על חלוקה שוויונית ברווחי הקדמה ,שוויון הזדמנויות לכל ושלטון המצוינות –הטובים ביותר גברים ונשים לכל משרה במיוחד כשמדובר במנהיגים לשלטון ".
"יצאתי נשכר מכך שהיו לי כמה שרים שקראו הרבה ונמשכו לרעיונות חדשים אך לא נשבו בהם ..העברנו ביננו ספרים ומאמרים מעניינים שקראנו ….. המבחן המכריע לכל תיאוריה ותוכנית היה "האם זה יעבוד "? ..גיליתי בשלב מוקדם של כהונתי שיש רק מעט מאוד בעיות כמו אלה שאני נתקלתי בהם שממשלות אחרות לא התמודדו איתן לפני ופתרו אותן . לכן עשיתי לי מנהג לגלות מי עוד נתקלו בבעיה כמו זו שהייתה לנו איך התמודדו איתה ועד כמה הצליחו להתגבר עליה ….
ובמקום אחר הוא כותב : ניצלנו מכיוון שחקרנו ובדקנו בזהירות כל רעיון לפני שיישמנו אותו . " אפשר להתווכח עם כמה וכמה מתפיסותיו של לי קואן יו אבל דומה שלגבי המסרים האולטימטיביים של ספרו של לי קואן יו מן הראוי לכל פוליטיקאי לחשוב עליהם.
ובנתיים באולימפידה זכה ספורטאי מכרכור במדליית זהב בניגוד לסינגפורים מה שעורר את התקווה שאולי עוד יש לכרכור ולמדינה שמאחוריה מה להציע אפילו לסינגפור.
א. ספרות יפה על סינגפור
פייר בול "הנערה ממלאיה " עברית חמוטל ( דליה טסלר ) הוצאת הדר 1959 ושוב בהוצאת שי 1975.
ויקטור בולדר ( שם בדוי של מירון אוריאל ) השבויה מסינגפור.
עברית "מ. אורון" . 1962. 190 עמוד . יצא גם בשמות נוספים :
:ב.. סינגפור. 1964
ג. ברברה לאוטון מאת "ארנסט וו. בולדר". .הוצאת ים סוף.1967.
קורותיה של נערה בריטית צעירה ב"סטלאג" יפני אכזרי בסינגפור בתקופת מלחמת העולם השניה.
, פול תרו , ג'ק הקדוש / עברית עמנואל לוטם תל אביב : זמורה-ביתן, תשמ"ו 1986
סיפורו של מלח שהופך לסרסור בסינגפור ומסתבך בסחיטה של גנרל בצבא ארה"ב.
נואל ברבר טאנמרה עברית חיה לוטן זמורה ביתן ,1988.
רומן המתרחש בתקופת מלחמת העולם בסינגפור ומלזיה .
סיפורם המופלא של והמרתק של זוג אוהבים ושל שתי שושלות נכבדות-האחת בריטית, האחרת סינית-וכיצד הפער החברתי המפריד בין האוהבים נעלם בלהט התשוקה המאחד אותם. עלילת טאנאמרה משתרעת ממאלאיה הסוערת תחת שלטון בריטניה בשנות השלושים של המאה העשרים, דרך ימי האימה ושפיכות הדמים בתקופת הכיבוש היפני-ועד להולדתה רצופת הטלטלות של האומה העצמאית
קטרין לים השפחה מאנגלית – גלעד מלצר. משכל ,2001.
רומן על סינגפור .העלילה המתרחשת בסינגפור בתחילת שנות ה-50 של המאה ה-20 . האני, ילדה קטנה ממשפחה ענייה, נמכרת כשפחה לבית 11 – בית עשיר ורב השפעה. שם היא דלה בחברת היורש הצעיר. האידיליה של היקשרותם הילדותית זה לזה הופכת עד מהרה לסיוט וליחסים של תשוקה מטלטלת.
אפרת קריינר-אפרת, זרה במלזיה. יהוד מונוסון : אופיר ביכורים, תשע"א, 2011.
תקציר :רומן המבוסס על סיפור אמיתי. מיכל, יחד עם בעלה ושני ילדיה הקטנים מרחיקה עד סינגפור, ואח"כ לבדה למלזיה. היא נאלצת לאמץ זהות בדויה שלא תסגיר את מוצאה הישראלי.
דנה דרילינגס מה הספור? נוסעים לסינגפור. / איורים ניר קסוטו יהוד : אופיר ביכורים, תשע"א, 2011.ספר ילדים.
תקציר :עוסק במשפחה שנוסעת לשנתיים לסינגפור במסגרת עבודתו של האב, בהיערכות לקראת הנסיעה ובהתמודדות דרך עיניו של הבן יונתן. באופן רחב יותר הסיפור מטפל במעברים ובפרידה, תוך העלאת הקשיים והקונפליקטים בדרך משעשעת וכואבת גם יחד, כשברור שלא לכל דבר יש פיתרון אך בהחלט יש מקום לאופטימיות.
קתלין, כהן לגבי דידי : סיפור משפחתי במלזיה, סינגפור והודו / [ח"מ] : פתח-תקוה, [2013].
קורותיה של משפחה יהודית במזרח הרחוק.
ברוס סטרלינג איים ברשת / עברית עמנואל לוטם ירושלים : כתר, 1993.
רומן מדע בדיוני הכולל תיאור של סינגפור באמצע המאה ה-21.תקציר :עולם אחד שרשת נתונים גלובלית מאחדת אותו, ותאגידים רב-לאומיים מתמודדים על השליטה בו עם ממשלות לאומיות שאבד עליהן הכלח. עולם ששודדי נתונים ממלאים בו תפקיד חיוני, אך בזוי. עולם שהפך עורף לחלכאים ולנדכאים, לאפריקה המעונה, לאיים הקריביים המספקים מקלט לסוג חדש של שודדי ים, לסינגפור המבקשת את זהותה, ולעוד איים ברשת. לורה ובסטר יוצאת להתמודד עם העולם המוזר הזה, ללחום את מלחמת הרשת בכל המבקשים לפרום אותה. היא רק אשה אחת, אך היא יודעת שהרשת כולה מאחוריה. אולם צפויה לה הפתעה: הרשת אינה מקיפה את כל העולם כולו. וכשהיא מגלה זאת, כבר מאוחר מדי.
ספרי עיון ומסעות.
חיים שושקס בדרכי תבל :פרקי מסע . הוצאת טברסקי ,1954. מסע במזרח הרחוק כולל פרק על יהודי סינגפור .
יוסף כרמל מסע אל אחים נידחים תל אביב : ההנהלה הישראלית של הקונגרס היהודי העולמי, תשי"ח 1957
תיאור מסע לקהילות יהודים במזרח הרחוק כולל בסינגפור .
שמחה רובינשטיין . רשמי תייר ,מסדה 1971. כולל תיאור מסע לסינגפור .
גל פוגל סינגפור – מידע עסקי / תל אביב : מכון היצוא הישראלי, 1995
נתן אלוף יהדות סינגפור בשערי גן עדן.הוצאת ירון גולן ,1996.
אברהם נויהוזר במצולות מפרץ סיאם : פרשת טיבוע השייטת הבריטית במלחמת העולם השנייה, ב-10.12.41,ירון גולן 1999.
הלן און סינגפור:מדריך ומפה ספרי, 1999. . . מדריך טיולים
גבי וימן ,ברוך נבו החידה הסינגפורית צבעונים 2001.
עמי וולנסקי סינגפור – להיות ראשונים בעולם : המאפיינים והמחירים החינוכיים של מערכת חינוך מובילה.[ירושלים] : (מחלקת הפרסומים, משרד החינוך), תשס"ב. על החינוך בסינגפור
משה יגר המסע הארוך לאסיה : פרק בתולדות הדיפלומטיה של ישראל,אוניברסיטת חיפה 2004.
אייל דנון לפני הילדים והמשכנתה . ספריית מעריב ,2006. ספר מסעות כולל מסע לסינגפור.
גד שמרון צבא אחר : יחידות מיוחדות בצבאות העולם / [תל-אביב] : משרד הביטחון – ההוצאה לאור, תשס"ז 2007.
כולל פרק על סינגפור.
משה יגר תולדות דרום-מזרח אסיה בזמן החדש : קווי יסוד / ירושלים : י"ל מאגנס, האוניברסיטה העברית, תשס"ח 2008.
לי קואן יו מן העולם השלישי לראשון פרקים מן הסיפור הסינגפורי.זמורה ביתן ,2004.
קישורים רלבנטיים
האומנם העריצות הנאורה נוראה כל כך ?:ביקורת של אורי דרומי על הספר
החידה הסינגפורית : ספר על סינגפור
כך הקימו ישראלים את צבא סינגפור
הויכוח בין כרכור וסינגפור
בין כרכור לסינגפור :תוכנית הטלויזיה
רענן שקד תגובה בוינט
עוד ארצות במזרח הרחוק :
18 תגובות על “בן גוריון של סינגפור”
למרות בעיות הביטחון של ישראל התמ"ג לנפש גבוה בהרבה מהתמ"ג לנפש בקוריאה
ההצלחה האמיתית של מדינות כמו סינגפור וקוריאה היא המדיניות הכלכלית והתאמתה לתרבות המקומית (בהרבה תחומים אחרים הן מפגרות מאחורינו). בניגוד לישראל שמסרבת להכיר בהיותה מדינה אסייתית סינגפור וקוריאה לא מנסות לייבא מודלים חברתיים-כלכליים מאירופה. הן מלמדות את אזרחיהן אחריות מה היא ולא מבזבזות כסף על קיצבאות מיותרות שרק מעודדות את העניים להוליד עוד ילדים ולהגדיל את הפערים.
מאידך יש לזכור שסינגפור היא דיקטטורה אפלה, קוריאה היא מדינה מושחתת בה יש יחס גרוע מאוד להומוסקסואלים ולזרים. בשתי המדינות גם אם התל"ג גבוה מישראל, השכר נמוך מבישראל. מעבר ללימודי המתמטיקה ישנם גם הלימודים ההומאנים ולימודי האנגלית, רמת האנגלית בקוריאה נמוכה בהרבה מבישראל ואנשי עסקים קוריאנים נאלצים לבלות שעות בלימוד אנגלית. רמת היצרתיות בשתי המדינות הללו נמוכה, ההספק של העובדים למרות שהם עובדים בממוצע הרבה יותר שעות מבישראל נמוך מההספק הישראלי. בשתי החברות הנ"ל יש היררכיה ברורה בבית הספר ובמקום העבודה, היררכיה כזאת גם אם היא תורמת למשמעת פוגמת בחדשנות וביצירתיות.
קוריאה אינה מושחתת הרבה יותר מרוב מדינות המערב.
קוריאה מושחתת בהרבה כמעט מכל המדינות במערב וגם מהרבה מדינות במיזרח, במדד של TI 2004 היא ממוקמת במקום 47 אחרי מלזיה וטיוואן.
http://www.transparency.org/pressreleases_archive/2004/2004.10.20.cpi.en.html
כמו שכתבתי התמ"ג בקוריאה נמוך מזה שבישראל
בקשר לסינגפור המדינה מספקת חינוך חינם, בריאות כמעט בחינם, היא משלמת משכורת לפירמות בכדי שיעסיקו מובטלים מעל גיל 40, היא משקיעה בתחבורה ציבורית ולא חושבת להפריט אותה כמו בישראל ולכן אי אפשר לטעון שהשיטה בסינגפור דומה לזו בקוריאה
בקוריאה אגב יש איגודים מקצועיים חזקים מאוד
אולם חוסר השקעתה של קוריאה בחינוך ובבריאות גרמו לזה שהבריאות בקוריאה היא ברמה של מדינת עולם שלישי (ראו דו"ח ההתפתחות האנושי של האו"ם) ושמספר האנלפביתים בקוריאה הוא גבוה יחסית
לבסוף מדד ההתפתחות האנושי של האו"ם שמדרג מדינות לפי תוחלת החיים, תמ"ג לנפש, רמת בריאות ורמת חינוך דירג את סינגפור במקום ה-25, קוריאה במקום ה-28 וישראל שעוקפת את שתיהן במקום ה-22, במקום הראשון נמצאת נורבגיה הסוציאל-דמוקרטית
שימו לב לציטוט של מנהיג סינגפור אשר טוען שהשוק לבדו אם לא יהיה מרוסן יביא לפערים גדולים מדי. מצב כזה, לטענתו, נמצא בהונג-קונג והוא טוען שסינגפור צריכה להימנע ממנו
המדינה הכי פחות מושחתת בעולם היא פינלנד הסוציאל-דמוקרטית, אשר מוציאה תקציבים גדולים מאוד ומתהדרת במה שליאור מכנה "בזבזנות", אולי השיטה הסוציאל-דמוקרטית יוצרת אוירה של התנגדות לשחיתות, משום שכל מדינות סקנדינביה הסוציאל-דמוקרטיות מדורגות בראשות המדינות הישרות בעולם
"ההצלחה האמיתית של מדינות כמו סינגפור וקוריאה היא המדיניות הכלכלית ו*התאמתה לתרבות המקומית*"
זה מה שכתבתי ואת זה אתה וחלק גדול מהסוציאליסטים מתקשים להבין, אתם מתעקשים להשוות סינים, הודים, ישראלים וקוריאנים לפינים ואח"כ מתפלאים ששום דבר לא הולך. אתם מתעקשים להתעלם מאחד הלקחים החשובים שלמדו הכלכלנים המערביים מהמפולת של שנות ה 90 במזרח, לא ניתן להפריד תאוריה כלכלית מהתרבות והסביבה המקומית. ליפנים ולאמריקאים עלה עשרות מיליארדים להבין את זה אחרי המפולת בבורסות המיזרח, לישראלים זה יעלה הרבה יותר אם לא יתעשתו. גם במדינות הסוציאל דמוקרטיות באירופה מזדרזים להבין שקיצבאות לעידוד ילודה שניתנו להולנדים לא מתאימות למציאות של המהגרים המוסלמים, בעקבות זאת נערכו שם רפורמות בשנים האחרונות.
לא טענתי שסינגפור וקוריאה מנהלות מדיניות זהה אלא שהן מלמדות את תושביהן לנהוג באחריות ולא מאמצות שיטות סוציאל דמוקרטיות מהמערב כמו שאתם מתעקשים לעשות.
הסינגפורים לא הגיעו מפינלנד אלא מסין, הודו ומלזיה, מדינות עניות ומושחתות. אימוץ השיטה המערב אירופאית היה יוצר שם ביזיון. באותה מידה אימוצה של השיטה במדינה שנוצרה ממהגרים שהגיעו ממרוקו ופולין הביאה לנו את תופעת החרדים והמוסלמים שכולנו מממנים את המשפחות מרובות הילדים שלהם ודואגים שהן ימשיכו להיות עניות ובורות, אותה שיטה הולידה את ביריוני הוועדים והביזבוז במגזר הציבורי, את עוזי כהן ועמיר פרץ, את מערכת החינוך על פקידיה המיותרים ומוריה העייפים.
עכשיו תמשיך לכתוב על פינלנד וסקנדינביה כאילו גם הן נולדו בשנות ה 40 או ה 60 וגם אליהן הגיעו מהגרים ממדינות נחשלות בעולם.
It's the culture, stupid.
לאבי,
מכל ארצות סקנדינוויה רק שוודיה נשלטת ע"י הס"ד.
אתה פשוט לא מעודכן.
בנורווגיה שולטת מפלגת העם הנוצרית.
בפינלנד מפלגת המרכז.
בדנמרק המפלגה הליברלית.
באיסלנד שולטת קואליציה של המרכז והימין המתון.
בפינלנד ובנורבגיה יש קואליציות מרכז ושמאל (כנראה שאתה לא מעודכן). בקשר לכל השאר, המדיניות היא סוציאל דמוקרטית מובהקת- כך לדוגמא ההוצאה על חינוך של דנמרק כאחוז מהתמ"ג שלה הוא הגבוה ביותר בעולם וההוצאה באיסלנד על בריאות כאחוז מהתמ"ג שלה הוא הגבוה ביותר בעולם (לפי דו"ח ההתפתחות האנושי של האו"ם), בכל מדינות סקנדינביה הבריאות חינם, הלימודים חינם (כולל אוניברסיטאות+ מילגת קיום חודשית לכל סטודנט), דיור ציבורי לכל דורש, דמי אבטלה גבוהים ותמיכה מסיבית באמהות חד הוריות. כך לדוגמא אחי שהתחתן עם דנית עומד לעבור לגור שם והם יקבלו דירת חדר מהמדינה ללא תשלום
בנורבגיה אף נמצאים מכסי המגן והסובסידיות הגבוהות בעולם
[…] בן גוריון של סינגפור […]
[…] · סינגפור […]
[…] · סינגפור […]
[…] בן גוריון של סינגפור […]
[…] · סינגפור […]
[…] :לדעתי לי קואן יו מנהיג סינגפור כתב ספר של זכרונות והגות פוליטית "מן […]
[…] · סינגפור […]