( יובל שטייניץ "הים כעומק האיסטרטגי של ישראל " מערכות 383 , 2002 )
לאחרונה השתתפתי בכנס מיוחד שאורגן בידי אגודת החלל הישראלית בשיתוף עם מכון פישר למחקר אסטרטגי באוויר ובחלל. חלק אחד מהאירוע עסק בסקירה מפורטת על תוכניות החלל של מדינות ערב השונות .
החלק השני והמעניין לא פחות עסק באיסטרטגייה צבאית חדשה לישראל המבוססת על תוכנית חלל שאותה היציע יו"ר וועדת חוץ וביטחון , הפילוסוף יובל שטייניץ מהליכוד .
בשממה התרבותית שמכונה "הפוליטיקה הישראלית " יובל שטייניץ הוא אישיות יוצאת דופן. הוא אחד הפילוסופים הבולטים במדינה עד היום הופיעו ספריו "הזמנה לפילוסופיה " ( 1987) שנמכר ב-25 מהדורות והוא ספר הפילוסופיה הנמכר ביותר בישראל . "לעולם תהה המטפיזיקה" ( 1990) "עץ הדעת: אלוהים לוגיקה וסיבתיות " ( 1994) ו"טיל לוגי-מדעי לאלוהים ובחזרה "( 1998 ) שבו ניסה להוכיח את קיום האלוהים בטיעונים לוגיים שונים.
חזון חיל הים של יובל שטייניץ
שטייניץ כתב מאמר חשוב על הצורך של ישראל לשנות את מדיניות ביטחון שלה באופן דרסטי. לדברי שטייניץ כעת כאשר המחבלים יכולים לפגוע בטילים בקטיושות מהרשות בשטחים נרחבים בישראל הם יכולים לפגוע גם בשדות התעופה שלה ובחיל האוויר. הבעיה של היעדר עומק אסטרטגי הולכת ומחריפה והכוח האווירי חשוב ככל שהוא אינו יכול עוד לשמש כגורם הרתעה.
כתוצאה על ישראל לשנות את האסטרטגיה הצבאית שלה ולפתח את כוחה הימי. האסטרטגיה האופטימאלית של ישראל תהיה איפה להגן על הליבה היבשתית ובו בזמן להעביר את ההכרעה למגרש זר שבו יתרונה האיכותי טכנולוגי יגיע לכלל מיצוי המקסימאלי. ישראל צריכה להתמקד מעתה בבניית כוח ימי שהוא יהיה הזרוע המרכזית שלה בניגוד לעבר והוא יצטייד בפלטפורמות ימיות מתאימות ובטכנולוגיות תקיפה חדישות. אלה יאפשרו לחל הים לנפק עוצמות אש גבוהות ומדויקות לטובת הכרעה בעומק היבשה.
חזונו של שטייניץ הוא אם כך שהים יהפך לעומק האסטרטגי של ישראל ובכך לפתור את הבעיה של המצב הגיאוגרפי הבלתי אפשרי של ישראל זאת על ידי שימוש בטכנולוגיות ימיות חדשות שיהפכו את חיל הים לדומיננטי מעתה ואילך.
חזון החלל של שטייניץ
בכנס של אגודת החלל הישראלית שטייניץ הרחיב ופיתח את חזונו זה הרבה מעבר לחיל הים.
הוא דיבר על אסטרטגיה חדשה לישראל שתתבסס על "חיל המעטפת " . לדעתו של שטייניץ בעתיד לאור השטחים הקטנים של ישראל וגבולותיה בלתי אפשריים היא תיאלץ להסתמך יותר ויותר על חילות הים והאוויר וגם חיל חלל שיהוו איום מסוג חדש ואפקטיבי על אויבותיה. יש לציין שחזון מסוג זה שהיציג שטייניץ בכינוס הוא נדיר כיום במערכת הביטחון והפוליטיקה הישראלית המעדיפה להתמקד בענייני היום יום של המאבק עם הפלסטינים ותוכנית ההתנתקות ומבחינה זאת הוא בעל עניין רב מאוד .
אולם שטייניץ הודה שחזון זה נמצא כעת בסכנה גדולה לאור הקיצוצים הדרסטיים שאותם מתכנן האוצר שעלולים לפגוע אנושות ביכולותיה של ישראל ובמיוחד לאור ההתעצמות האסלאמית בתחומי החלל שעלולה להיות קריטית לביטחונה של ישראל ( ולבטחון המערב ) בשנים הבאות .
להלן ראיון שביצעתי עם יובל שטייניץ שבו הוא דן לראשונה בכלי תקשורת כלשהו ברעיונותיו אלה:
א.א. : מר שטייניץ כיצד אתה חושב צריכה ישראל לנהל את תוכנית החלל שלה בעתיד ?
יובל שטייניץ : ישראל היגיעה להישגים משמעותיים ביותר בתחום החלל. וזאת אגב למרות התנגדות חיל האוויר וחיל המודיעין שהתנגדו בשנות השמונים להשקעות בתחומים האלה. בכירי החילות האלה לא חשבו שיש לישראל סיכוי להתחרות בתחום הזה עם מדינות המערב העשירות יותר. ולמרות כל החששות והספקות אנחנו היום נחשבים למספר 2 בעולם כולו בתחום לווייניי המודיעין וזאת עם השקעה קטנה יחסית. היום אנחנו עוברים אפילו מדינות כמו הודו ורוסיה .
אם לא נמשיך להשקיע בתחום הזה גם עכשיו ולמרות כישלון לווין אופק 6 שהתרסק בשיגור נהיה מובלים בתחום החלל ולא מובילים.לכן לדעתי יש להמשיך להשקיע במלוא המרץ בתחום זה ואף להגדיל בו את ההשקעה בצורה משמעותית ביותר .
א.א. : ולמה זה חשוב להיות מובילים בתחום תוכנית החלל ?
שטייניץ : זה חשוב בגלל כמה סיבות :בראש ובראשונה כי הלווינים הם אלמנט מרכזי ביותר בהשגת מודיעין על מדינות ענק שחלקן הן סגורות כמון סעודיה לוב סוריה. האלמנט הזה של תצפית בלתי מופרעת מהחלל הוא חיוני .
אבל החשיבות של תוכנית חלל מקיפה עבור ישראל היא הרבה מעבר לכך :
בראיה כוללת על מקום החלל בתחום הביטחון בכלל , ברור שהחלל יכול להפוך לעמוד טווח שחשיבותו רק תעלה מבחינה ביטחונית בעתיד הקרוב ככל שיתפתח התחום החדש של לוחמת החלל.
כבר היום אנחנו רואים סימנים ראשונים של לחימה מהחלל. אנחנו שומעים מארה"ב על ניסיונות של יירוט טילים בליסטיים מהחלל ,דובר למשל על רקטה שתשוגר ממטוס אף 15 ליירוט טילים וסימנים של טכנולוגיות להנחית חימוש מהחלל כמו ההפצצות על עיראק שהונחו בידי לוויינים מהחלל .
אין כל ספק: טכנולוגיית החלל תהיה בעתיד לא רק כלי מודיעיני מרכזי אלא גם כלי לחימה מרכזי .
א. א. : יש לך תחזיות ספציפיות בנושא זה ?
שטייניץ: התחזית שלי שאנחנו נראה בחלל תהליך דומה לתהליך ההתפתחות שראינו בעבר במטוסים בשתי מלחמות העולם, שם הם שימשו בתחילה רק ככלי עזר למודיעין ואחר כך כלי לחימה מרכזי . את אותו הדבר נראה לגבי החלל שמשמש כרגע בעיקר למודיעין אבל כמו המטוסים הוא ייהפך לטווח לחימה של ממש. וכמו עם היתרון האווירי מי שרוצה יתרון בחלל צריך לפעול בו כל הזמן ומההתחלה.
א.א. : ומה מסקנותיך מתחזית זאת ?
שטייניץ : לכן ישראל חייבת להמשיך להתקדם בתחום הזה ולא לפגר,ואת הטכנולוגיות עליה לפתח בעצמה ולא לקנות אותן כפי שעושים הערבים.
א.א. אתה מודאג מההתפתחויות המואצות בתוכניות החלל האסלאמיות שעליהן שמענו בערב הזה ?
שטייניץ : אני לא מתרגש מלווייני הריגול של הערבים והאיראנים והאמת לא יהיה להם הרבה שימוש מעשי כנגד ישראל . במילא ישראל כבר מדינה קטנה ופתוחה לחלוטין כך שהם לא באמת צריכים את לוויני הריגול, מספיקים להם לשם כך מטוסים . אנחנו זקוקים ללויינים יותר משהם זקוקים להם .אם אנחנו נהיה דומיננטיים לחלוטין בתחום החלל כפי שאני טוען שאנחנו צריכים להיות ,מה טוב. ואם הם יגררו אחרינו לתחום זה ,זה גם כן טוב עד כמה שזה מפתיע לשמוע, שכן זה יבוא בהכרח על חשבון תחומים אחרים שבהם הם עלולים לגרום לנו הרבה יותר נזקים .
א.א. : אבל מדוע לדעתך יש לישראל צורך איסטרטגי לשימוש בחלל ?
שטייניץ : הטיעון שלי לגבי העומק האיסטרטגי שישראל זקוקה לו מהחלל זהה לזה שאני טוען לגבי עומק הים .מדינה שאין לה עומק אסטרטגי ביבשה כמו ישראל זקוקה כתוצאה לעומק איסטרטגי במקום אחר ורצוי בים ובחלל שיתן לה יותר יציבות מאשר באוויר , וזאת מאחר שהכוח האווירי קשור לנמלי התעופה המטוס חייב כל שעה לתדלק לנחות ולהתחמש. לוויינים וספינות לעומת זאת יכולים להתקיים שבועות או אף חודשים ללא ממשק פיזי ביבשה. והתלות של החלל והים בממשק היבשתי היא הרבה יותר קטנה מזאת של פלטפורמות אוויריות .
כמו כן יש לזכור היתרון הטכנולוגי של מדינה בא לידי ביטוי בים ובחלל ובאוויר. אי אפשר להתגבר עליהם בידי כמויות אדם כמו שאפשר ביבשה. ויש לנו אינטרס לגרור את הלחימה אל האוויר והים והחלל ששם היתרון הטכנולוגי שלנו בא ליתר מיצוי. וכמו שבעבר היה לנו אינטרס שחלק מההכרעה יהיה באוויר ששם היתרון הטכנולוגי שלנו בא ליתר מימוש קל וחומר שהדברים נכונים לגבי הים והחלל .
החלל בעתיד חייב להיות מרכזי בביטחון ישראל, אסור להזניח אותו. בכל העולם הוא ייהפך לחשוב יותר ובגלל התנאים של ישראל והצורך למצות את היתרון הטכנולוגי של ישראל והצורך למצוא ממד איסטרטגי מחוץ לתנאים הבלתי אפשריים של ישראל הוא יהיה חשוב במיוחד עבור ישראל .
אני סבור שישראל צריכה להשקיע הרבה יותר בשני תחומים בים ובחלל. הים צריך להיות תחום ההווה והחלל תחום העתיד שיהוו תחום אסטרטגי שיפצו על הגבולות הבלתי האפשריים. וזאת שגיאה שממשיכים לשים את הדגש על היבשה והאוויר ועדיין לא הפנימו את החשיבות שתהייה לחלל בביטחון הלאומי בעתיד .
א.א. : משרד האוצר מאיים לקצץ ברגעים אלה שאנחנו מדברים בצורה דרסטית בתוכנית הלווינים של ישראל , אתה מסוגל לעשות משהו בעניין זה?
שטייניץ : נכון שמשרד האוצר מאיים לקצץ הכל אבל וועדת החוץ והביטחון משתדלת להקטין את הקיצוצים בתקציב הלווינים וגם עכשיו אנחנו עובדים עם מערכת הביטחון בכיוונים הללו .
הנה השפעה של ועדה על התקציב היא מוגבלת. בשנה הבאה תקציב הביטחון יעבור לידי הוועדה ואז תהיה לנו יותר השפעה , כבר עכשיו נעשו מספר דיונים לגבי כישלון לוויין אופק וכיצד להמשיך .
בדוח וועדה המיוחדת לחקר מערך המודיעין שהוקמה בעקבות מלחמת עיראק בראשות שטיניץ נקבע : הוועדה ממליצה להאיץ את פיתוח מערכי הלוויין של ישראל כתשתית מודיעינית ותצפיתית לטווחים ארוכים . מערכת זאת תיבנה כך שתוכל לתת מענה לאיומים הנשקפים על מדינת ישראל במעגלים הקרובים והרחוקים תוך יכולת איתור זיהוי וניתור של תשתיות טכנולוגיות ותעשייתיות וצבאיות . הועדה ממליצה כי מערך הלוויינים יופעל בהכוונה ובהנחיה משותפת לצה"ל ולמוסד באמצעות הקמת גוף משותף לצורך זה. בפיתוח מערך הלוויינים והפעלתו תוקנה עדיפות מסוימת לנושאים אסטרטגיים כולל תעשיות צבאיות בכלל ותעשיות גרעין בפרט , על פני צרכים צבאיים מידיים במדינות המעגל הראשון הנתונות לטיפול גם באמצעים אחרים. |
א.א: מה עם כך ההמלצות הסופיות שלך ?
שטייניץ : על ישראל להמשיך ולבסס את יכולות החלל שלה ולעשות זאת בדרך הארוכה והקשה דווקא אך המשתלמת יותר לטווח ארוך זאת של הסתמכות על מקורות עצמיים ללא הסתייעות בגורמי חוץ כפי שעושים הערבים .. מדובר בסדרי עדיפויות ואני סבור שישראל כיום צריכה להשקיע הרבה יותר בשני תחומים שהם חיוניים למרות בעיות הביטחון השוטף ולא באים לידי ביטוי מספיק: אחד בתחום המודיעיני שבו יש לשדרג את יכולותינו ובתחום שני של הפיתוח של עוצמה חללית ושל עוצמה ימית. וזאת עלינו לעשות גם על חשבון של ההשקעות בחילות האוויר והיבשה. עלינו לפתח עוצמה ההתקפי ויכולות התקפיות ולא רק הגנתיות מהים וגם מהחלל. כל זה אפשרי.
דברים כדרבנות עכשיו נשאר רק לפעול ליישומם בשטח וזאת עלולה להתגלות כמשימה קשה ביותר.
ראו גם :
תוכנית חיל הטילים של יובל שטייניץ
6 תגובות על “תוכנית החלל של יובל שטייניץ”
[…] הפילוסוף יובל שטייניץ מהליכוד, שהוא חבר ועדת חוץ וביטחון, כתב מאמרים חשובים על הצורך של ישראל לשנות את מדיניות הביטחון שלה באופן דרסטי. לדברי שטייניץ, כעת, כאשר המחבלים יכולים לפגוע בטילים בקטיושות מהרשות בשטחים נרחבים בישראל, הם יכולים לפגוע גם בשדות התעופה שלה ובחיל האוויר. הבעיה של היעדר עומק אסטרטגי הולכת ומחריפה והכוח האווירי, חשוב ככל שיהיה, אינו יכול עוד לשמש כגורם הרתעה. […]
זהו ללא ספק הפוסט המצחיק ביותר שקראתי מזמן.. מילא לקרוא ליובל שטייניץ "פילוסוף", מילא לקרוא לפוליטיקאי כל כך שגרתי "אישיות יוצאת דופן", אבל להתייחס ברצינות לקשקושים האסטרטגים שלו ?! חיל הים הוא הזרוע האסטרטגית העתידית של ישראל ?!@!
דני היקר אני ממליץ שאם אתה חושב שטענותיו של יובל שטייניץ לגבי חיל הים הם קישקוש פשוט תסביר מדוע אתה חושב שהן קישקוש ובפירוט. כרגע אין זה ברור לנו כלל מי אתה ועל סמך מה אתה קובע שדבריו של שטייניץ הם קישקוש.
אולי תנסה להאיר את עינינו בעניין ?
[…] תוכנית החלל של יובל שטייניץ […]
[…] […]
[…] תוכנית החלל של יובל שטייניץ […]