לאחרונה השתתפתי בכנס מיוחד שאורגן בידי ארגון אגודת החלל הישראלית בשיתוף עם מכון פישר למחקר אסטרטגי באוויר ובחלל . ביקור בכנס על אגודת החלל הישראלית הביא לגילוי נתונים מדאיגים על התפתחות תוכניות החלל של המדינות השכנות כמה מהן קרובות מאוד ליצירת לויין שינוע מעל ראשנו. מירוץ החלל המיזרח תיכוני הוא בעיצומו ומן הראוי שנתכונן לכך .
הכנס כלל שתי הרצאות : אחת סקירה של טל ענבר בנושא מאמצי החלל של מדינות ערב והשניה של ח"כ יובל שטייניץ לגבי הצורך באיסטרטגית חלל חדשה של ישראל .
תחילה כמה מילים על אגודת החלל הישראלית שאירגנה את האירוע : אגודת החלל היא מוסד ציבורי ומטרתה לקדם את כל תחום החלל בישראל על כל הבטיו חינוך מחקר ועושים מגוון רחב של פעילויות . נשיא האגודה הוא יצחק מאיו שהיה אסטרונאוט הגיבוי לאלן רמון ז"ל. יש לה מועצה מייעצת שכוללת אנשים כמו אבי הראבן לשעבר ראש סלע דוד עברי פרופסור נח ברוש ואחרים.
יש היום באגודת החלל כ-1200 איש ואם כי היא קיימת סך הכל שנתיים יש בה כבר הרבה יותר אנשים מארגונים וותיקים יותר כמו מהאגודה למדע הבדיוני וגם האגודה לאסטרונומיה שקיימת מזה עשרות שנים שבהם יש רק 300 –400 איש .והיא צומחת כל הזמן משבוע לשבוע. זהו גוף רציני ביותר . והכנס בשיתוף עם מכון פישר ועם ועדת החוץ והביטחון של הכנסת נועד להרחיב את המודעות התקשורתית לנעשה בתחום החלל.
המירוץ המזרח התיכוני לחלל
טל ענבר סגן ראש אגודת החלל הישראלית שביצע מחקר מפורט בנושא הירצה שם על תוכניות החלל הערביות והאיסלאמיות השונות ודיווח שמדינות ערב משקיעות היום מאמצים רבים בתחום החלל ומצויות בעיצומו של תהליך מקיף לרכישת יכולות לוויניות מתקדמות ואיראן אף מפתחת יכולת שיגור חללי עצמאי .
עדות לחשיבות העצומה שמייחסת לכך איראן היא העובדה שבראש מועצת החלל שלה המפקחת על הנושא עומד לא אחר מאשר נשיא איראן עצמו ,מוחמד חתאמי .
מדינות ערב עם היוצא הכלל של איראן נשענות על הידע והטכנולוגיה של מדינות אחרות כמו בריטניה ואיטליה דבר המקצר משמעותית את פרק הזמן הדרוש להם להשגת יכולות חלליות זאת בניגוד לישראל שפיתחה משגר לווינים מפיתוח עצמי בהשקעה גדולה.
כעת מדינות אלה, ובראשן מצרים שלה יש את התוכנית הגדולה והאגרסיבית ביותר ללויינים שהיא מצהירה בראש גלי שהם מיועדים למטרות ריגול כמענה לתוכנית "לוויני אופק " הישראלית איראן ואף סעודיה וגם מדינות אחרות כמו אלגי'ריה ופקיסטאן , כולן עוסקות בבניית טכנולוגיית לווינים ( וסוריה כזכור שיגרה כבר את האסטרונאוט הערבי הראשון לחלל על מעבורת מיר הרוסית ) וברור שהישגים בתחום אלה יהוו עבורם אירוע תקשורתי בקנה מידה עולמי ובמקרה של איראן אירוע שללא כל ספק ינוצל למטרות תעמולה מעבר לתועלת המודיעינית הברורה של יכולת ריגול מעל לשטחיה של ישראל בדומה להצלחה התעמולתית שהישיגו הסובייטים מול ארה"ב בשנות החמישים לאחר שיגור הספוטניקים הראשונים . .
כבר בפברואר הקרוב מתוכנן להישלח לחלל לוויין ריגול מצרי שניבנה בשיתוף פעולה עם חברה אוקראינית .ידוע שמצרים מפתחת במקביל לוויין ביון נוסף שנבנה בידי חברת "קרלו גוצ'י " האיטלקית אם כי ככל הנראה עדיין אין לו מועד שיגור .
סעודיה במקביל בונה לוויני מחקר קטנים בשיתוף פעולה עם הבריטים ומדברת גם היא על בניית לווין ריגול סעודי .
תוכנית החלל האיראנית
איראן שמשקיעה כאמור גם היא רבות במאמצים לבנות לוויינים אמורה לשלוח את הלוויין הראשון שלה ספיר 313 במרץ 2005 באמצעות משגר לוויינים איראני .
בסקירה של טל ענבר מתוארת – לראשונה – הערכת יכולות של לוויין הביון האיראני, המכונה "מסבאח" (פרוש השם: מגדלור). יצויין, כי איראן לא פירסמה נתונים טכניים על הלוויין ויכולותיו. התמונה המוצגת במסמך זה הופיעה באתר האינטרנט של סוכנות החלל האיראנית, ללא ציון שם הלוויין או מהותו, זולת קישור האיור לפרוייקט פיתוח מצלמה מולטי ספקטרלית לחישה מרחוק, עליו הצהירה איראן בעבר. המטעד האלקטרואופטי של הלוויין אמור להיות מותקן, על פי איראן, בלוויין קטן המכונה על ידה " lti Mission SatelliteSmall Mu ".
ניתוח והערכת יכולות הלוויין מבוסס על מידע גלוי, על הצגת מקטעים של תוכנית החלל האיראנית בכנסים מדעיים בחו"ל ועל תוצאות הערכה שביצע צוות טכני מדעי מטעם אגודת החלל הישראלית, עבור מכון פישר למחקר אסטרטגי אוויר וחלל.
הלוויין האיראני "מסבאח" ( Mesbah )
ניתוח ראשוני של יכולות הלוויין:
· קוטר משוער של הלוויין: 1 – 1.2 מטר;
· קוטר משוער של מצלמת הלוויין – 30 – 40 ס"מ;
· רזולוציה אפשרית (במסלול נמוך בגובה של כ – 500 ק"מ) – 2-3 מטרים, תלוי בטיב מערכות ההכוון של הלוויין ;
· מאיור הלוויין ניתן להניח כי תוכנן לשיגור באמצעות משגר לוויינים איראני מבוסס "שיהאב 3";
·
במקביל לכל ההתפתחויות החשובות האלה אצל שכנינו סבלה תוכנית החלל הישראלית ממכה קשה בעקבות כישלון שיגור לווין "אופק " האחרון . אמנם כרגע עדיין יש לוויין אופק בשמיים אך לא ברור לעוד כמה זמן ויש צורך דחוף לשלוח לוויין נוסף שיתפוס את מקומו. ובנתיים יש תוכניות במשרד האוצר לקצץ חמורות בתוכנית החלל הישראלית דבר שנראה מגוחך ממש לאור התוכניות של מדינות ערב ואיראן .
מאידך יש חששות גוברים והולכים במערכת הביטחון הישראלית שמדינות כמו איראן מצטיידות בנשק אנטי לוייני שיכוון כנגד לווינים מעין אלה דבר שלעתיד עלול להביא למאזן אימה מסוג חדש בין ישראל ושכנותיה כאשר כל אחת מהן תאיים על הלוויינים של השניה . .
א.א. : טל ענבר האם הערבים והאיראנים יוכלו לגלות בעזרתה הלווינים ידע על ישראל שאינם יכולים לגלות כבר עכשיו ?
ענבר : הם לא יכולים לגלות מידע כזה שאינם יכולים לגלות גם בלעדי הלווינים . כך שלנו זה לא משנה למעט העיניין התעמולתי שהוא חשוב מאוד לויין איראני מעל דימונה או תל אביב יש לזה ערך תעמולתי גבוה מאוד ומראה על יכולות טכנולוגיות של מדינות אלה , כמו חוסר תלות בספקי שירותים של המערב ועל כך שמדינות האיזור רואות בכניסה לתחומי החלל ערך חשוב ואלמנט של יוקרה. המזרח התיכון נכנס כאן למירוץ חדש המירוץ לחלל וישראל צריכה לשמור על הפער ולחשוב ברצינות על כניסה לעידן לוחמת החלל ועדיף שנהיה הראשונים בתחום זה ולרכוש בהקדם יכולות של לוחמת חלל .
א.א. מה עם כך ההמלצות הסופיות שלך ?
ענבר : עלינו להמשיך ולבסס את יכולות החלל שלנו ללא הסתמכות על גורמי חוץ .
עלינו לראות בהכשרת כוח אדם מדעי וטכנולוגי בתחום החלל יעד לאומי אסטרטגי ,ולייחד את המשאבים הנדרשים לחינוך מדעי וטכנולוגי מגיל צעיר ,דרך האקדמיה וכלה בשילובם בתעשיית חלל ישראלית .עלינו ליצור לעצמנו תפיסת ביטחון חללית וחזון חללי מוצק ומגובש שיגובה בתקצוב הולם ורב שנתי .
יש לבנות לווין תקשורת ישראלי כגורם חיוני וחשוב לביסוס יתרונה האסטרטגי של ישראל בעשור הבא ,ומעבר לכך חשוב מאוד לעצב תפיסת ביטחון חללית מוצקה ומגובשת בישראל שתגובה בתקצוב הולם ורב שנתי .
קישורים רלבנטיים
הודעה על הלויין האיראני בוואלה
לוחמת חלל של ישראל
3 תגובות על “המירוץ המזרח תיכוני לחלל”
[…] המירוץ המזרח תיכוני לחלל […]
The 2013 gravity comprehension/definition is the greatest science feat since the early 1920s.
Learn what natural gravity is scientifically:
Think of the consequences re classical science of this comprehension of gravity…
איך נברא היקום יש מאין
Origin And Nature of the Universe, the greatest science feat since the early 1920s.
New Science 2013 versus classical science
Classical Science Is Anticipated/Replaced By The 2013 Gravity Comprehension !!!
http://universe-life.com/2014/02/24/gravity/
Attn classical science hierarchy, including Darwin and Einstein…
“I hope that now you understand what gravity is and why it is the monotheism of the universe…DH”
=================================
Gravity is the natural selection of self-attraction by the elementary particles of an evolving system on their cyclic course towards the self-replication of the system. Period
( Gravitons are the elementary particles of the universe. RNA nucleotides genes and serotonin are the elementary particles of Earth life)
כח המשיכה
כח המשיכה הוא הבחירה הטבעית להיצמדות הדדית של חלקיקי היסוד של מערכת מתפתחת במהלך התפתחותה המחזורית לעבר שיכפולה. נקודה
( הגרוויטון הוא חלקיק היסוד של היקום. הגנים, הנוקלאוטידים של חומצה ריבונוקלאית והסרוטונין הם החלקיקים היסודיים של חיי כדור הארץ)
Dov Henis(comments from 22nd century)
http://universe-life.com/2013/11/14/subverting-organized-religious-science/
http://universe-life.com/2013/09/03/the-shortest-grand-unified-theory/
PS: Note, again:
– Classical Science Is Anticipated/Replaced By The 2013 Gravity Comprehension !!!
– Think of the consequences re classical science of this comprehension of gravity…
DH
נ.ב. הבנת מהות כח המשיכה מספקת בסיס הגיוני מפשט/צפוי/מתקן לכל מגזרי ורכיבי המדע הקלסי
יש פה אי- ניצול של הזדמנות/אפשרות של ישראל להדיח באלגנטיות מתורבתת את ארה"ב מעמדתה בעולם כמוליכה/המקבעת של עדר ה"מדענים/מדע" באמצעות האיגוד המקצועי האמריקאי הדתי, ולתפוס את עמדת ההולכה/פיתוח/הובלה של המדע 2013 החדש המשתדרג, ולהפוך את המדע האמריקאי לגרורה של המדע הישראלי. אי-ניצול זה הוא מחדל מטומטם /עלוב/מביש…
דה
[…] האיסטרטגי של ישראל " מערכות 383 , 2002 ) לאחרונה השתתפתי בכנס מיוחד שאורגן בידי אגודת החלל הישראלית בשיתוף עם מכון פישר […]