ההיסטוריונים סבורים כי משום שחיים הם בעולם שפס ממנו הקסם והאלים גלו מגבולותיו ,הרי שלא ייתכן כי קיים היה אי- פעם עולם שונה. אבל עולם אחר היה גם היה .יכתבו איפה היסטוריונים את ההיסטוריה של העולם הזה ,ויותירו לנו את העולם ההוא ,שקורותיו יכתבו על דפיה הרעננים תמיד של הפסודו –היסטוריה.
( יקי מנשנפרוינד "הכובש והכלב" ע' 31 )
סקירה על הספר :הכובש והכלב :רומאנסה פסוודו-היסטורית /יקי מנשנפרוינד ; [עריכה – חיים פסח ; איורים – אסף פדרמן].הוצאת בבל ,2004
תקציר הספר :"הכובש והכלב" מספר את סיפור ידידותם של אלכסנדר הגדול, כובש העולם, ודיוגנס הקיניקן, הפילוסוף הכלבי, שגר בחבית. הרומאנסה הפסוודו – היסטורית נפתחת בפגישתם הנודעת של השניים באתונה, עירם של הפילוסופים הגדולים, וממשיכה בתיאור הרפתקאותיהם הפחות נודעות. דיוגנס, המשמש בתחילה מורו של אלכסנדר בדרך אל האמת, מצטרף לתלמידו למסעות כיבושיו, והם מגיעים עד הודו, שבה מושלים המציאות והדמיון. במרכז הספר ניצבת השאלה כיצד ראוי לחיות. אלכסנדר ודיוגנס מייצגים שתי תפיסות שונות מאוד, ואולי משלימות זו את זו: אלכסנדר הוא האדם הפועל, מי שבאמצעות הפוליטיקה והכוח משעבד את העולם כולו לרצונותיו, בתקווה למצוא את האושר. דיוגנס הוא האדם שחדל לפעול, מי שהבין כי דרך הכוח והפוליטיקה פסולה, לא רק משום שהיא פוגעת בזולת, אלא בעיקר משום שהיא פוגעת באדם ההולך בה. בוותרו על רכוש, על משפחה ועל מולדת, מנסה דיוגנס להתעלות מעל הכוח ומעל הפוליטיקה. הכובש והכלב עוסק בבעיה רלוונטית במיוחד לזמננו, שבו הפכו הבינוניות, הצביעות וחוסר האחריות לדרך החיים המקובלת ביותר. הכובש והכלב הוא ספרו השני של יקי מנשנפרוינד. קדם לו הספר 'אקדמיה".
ב-2004 הוקרן על המסכים הסרט "אלכסנדר.של אוליבר סטון ועל רקע זה היה מעניין לבחון מה הופיע על אלכסנדר בתחום הספרות העברית המודרנית שממעטת לעסוק בנושאים שאינם קשורים ישירות להיסטוריה היהודית.
אלכסנדר הוא אחד היוצאים מהכלל.
בשנות השישים הופיעו על אלכסנדר ספר נחשב מאוד מבחינה ספרותית של יוסף אריכא בשם "סופר המלך " ( 1966) שמתאר בפירוט את ביקורו בבית המקדש בירושלים את המאבק הרעיוני בינו ובין הפילוסוף קליסטנס על רעיונות שמזכירים מאוד את המאבק בין הגלובליזם והאנטי גלובליזם בראשית המאה העשרים ואחת. ובספר לילדים של הסופר והפסיכולוג אוריאל עקביה ספר בשם "הכלב הצוחק : פרשת חייו וחכמתו של דיוגנס הכלבי "( 1966) " על מפגשו עם הפילוסוף שונא האנשים המפורסם דיוגנס . עקביה התמקד בספר זה אך ורק בדמותו של דיוגנס ובחייו ואלכסנדר מוזכר שם רק בכמה שורות בתיאור מפגש שהיה לו עם דיוגנס.
ב-2004 הופיע גם ספרו של יקי מנשנפרוינד שמתאר את יחסי של אלכסנדר עם הפילוסוף היווני דיוגנס.
זהו ספרו השני של מנשנפרוינד.
הוא חיבר קודם לכן ספר מעניין בשם "אקדמיה " סאטירה שחורה על מאבקו של סטודנט לתואר שני להיסטוריה ( כמו המחבר סטודנט לתואר שני באוניברסיטת חיפה ) בשלטונות האוניברסיטה המדכאים כל מחשבה חופשית ועצמאית , במרצים מרושעים ומטופשים ובמרצות מפתות וסקסיות וכל זה משולב בהערות והפניות אזוטריות לספרי היסטוריה ואקדמיה בדיוניים. עבור הקורא האינטלקטואל שמבין עניין ( ומכיר את חיי האוניברסיטה ) הספר יכול להיות מרתק אבל רוב הקוראים האחרים יתקשו להבין את הפואנטה .
אחריו הופיע סיפור מדע בדיוני "פילוסופי " קצר ברשת בשם"פובוס " שלא הראה על כישורים מיוחדים של מחברו בתחום זה וכלל שגיאה אלמנטרית מיותרת כשהפך את פובוס ירח של מאדים לירח של צדק. הסיפור זכה לביקורת קשה בחוגי חובבי המדע הבדיוני.
.
"הכלב הצוחק " מאת אוריאל עקביה ,אייר ל.שוורין
מנשנפרוינד הראה יותר כישרון בספרו האחרון עד כה מחיי יוון העתיקה "הכובש והכלב" .
.זה ספר יוצא דופן שאין לראות בו רומן היסטורי רגיל. במרכזו עומד הפילוסוף דיוגנס טיפוס אקסצנטרי באופן קיצוני שהתגורר כל חייו בחבית לצד כלבו האהוב ,נהג להסתובב עם פנס ברחובות העיר אתונה בחיפושים נואשים אחרי אנשים ישרים ( ולשווא ) ונהג לטנף את הבתים של פילוסופים ידועים כמו אפלטון .
דיוגנס בחבית מוקף חברים (צייר:Jean-Léon Gérôme)
הוא התפרסם במיוחד במפגש שלו עם אלכסנדר שבו ביקש מהכובש בנימוס לזוז קצת מאחר שהוא מסתיר לו את אור השמש . התשובה המפורסמת על כך הייתה שאלכסנדר הצהיר שאם לא היה אלכסנדר היה רוצה להיות דיוגנס . סיפור מאוד לא משכנע אבל נחמד….דיוגנס זכה מאז להיות מונצח בסיפורים שונים ובהם באחד מסיפורי הקומיקס הראשונים של וילהלם בוש ( יוצר "מקס ומוריץ " צמד השובבים המפורסמים ביותר בספרות ) שבו תואר מאבקו של דיוגנס בחבית בצמד שובבים המאיימים עליו לכלותו.
סדרת ציורים של סבסטיאנו ריצ'י על המפגש בין אלכסנדר ודיוגנס
Sebastiano Ricci, Alexander and Diogenes
בספרו מתאר מנשנפרוינד בפירוט את חיי דיוגנס כמו גם סיפורי אנקדוטות שונות מחייו שאותם מצא במקורות קדומים בדומה למה שעשה עקביה בזמנו . אך בניגוד לעקביה אלכסנדר תופס הפעם מקום מרכזי בסיפור. מנשנפרוינד משלב בספר תיאור של חייהם של דיוגנס ואלכסנדר והשיחות הפילוסופיות בינם לצד הערות סטיריות שבבירור מכוונות כנגד החברה הישראלית ( למשל בתיאור בתי המשפט ).
החלק השני בספר שונה באופן דרמטי מכל מה שבא לפניהם . מנשנפרוינד מתאר שם את מסעותיו של אלכסנדר ( ביחד עם דיוגנס וכלבו ) בהודו ומשלב בהם קטעים המבוססים על אגדות אלכסנדר הקדומות ועל הרומן של אלכסנדר יציר הספרותית קדומה שהופיעה באלפי מהדורות לאורך מאות שנים בשפות רבות כולל בעברית , על מסעותיו בקצוות העולם ועל מפגשיו ושיחותיו עם ברהמינים הודיים מוזרים שונים כיצד נלחם במלך ההודי פורוס ובמכשף קלקנס כיצד היגיע אל ארץ המתים עצמה וקיבל שם את אבן החכמים ונפגש בעוד יצורים פנטסטיים שונים ובראשם עצים מגידי עתידות שהופכים את הרומן ליצירה פנטסטית.
וכך יוצר המחבר שילוב מוזר למדי של ביוגרפיה ופנטסיה שאין לראות בו רומן היסטורי אמיתי שבוודאי ובודאי אינו מנסה להציג את אלכסנדר ודיוגנס הריאליסטיים ( עד כמה שאפשר להגיע אל הדמויות האמיתיות מתוך סבך האגדות המקיף אותם ) אלא יותר את הדמויות האגדיות כפי שהשתמרו בזיכרון הדורות .מדוע מתעלמים ההיסטוריונים מערכה של הרומנסה של אלכסנדר תמה מנשנפנרוינד וכי מה בכך אם היא מלאה בסיפורי אגדות ובתחבולות ספרותיות ציוריות שאינם חביבים על ההיסטוריונים בני ימינו?
את הסופר כל זה לא צריך לעניין.
יקי מנשנפרוינד
להלן ראיון עם יקי מנשנפרוינד :
א.א. איך היגעת לנושא של אלכסנדר ודיוגנס ?
יקי מנשנפרוינד:מה שעניין אותי באלכסנדר הוא שהמדובר באדם צעיר מאוד שהחליט לכבוש את העולם כולו באופן פיזי וגם מנטלי תרבותי וזה עניין מסקרן ולא נפוץ לא לפניו וגם לא אחריו . התעניינתי בדמות של דיוגנס פילוסוף מתבודד שחי בחבית עם כלבו כמי שמבטא את הניגוד המוחלט לאלכסנדר בכך שהוא לא מתעניין בפוליטיקה ובכל ניסיון להשיג עמדת כוח בחברה .
א.א. יש איזה שהוא מסר בסיפור העתיק על אלכסנדר לחברה הישראלית המודרנית ?
יקי מנשנפרוינד:יש. בספר יש ביקורת על החברה שלנו שאין בה יותר מקום לאנשים גדולים באמת מהסוג של אלכסנדר ודיוגנס . יש לנו אנשים תאבי כוח כמו אלכסנדר אבל מה שאין להם את הגדולה הזאת את היכולת והרצון להביט לטווח הארוך אני חושב שיש היום מחסור בשאיפות גדולות כמו אלה לש אלכסנדר שרצה לאחד את המין האנושי או שאין את היכולת למלא את השאיפות האלה .
א.א. : מה עתה מתכנן לעתיד ?
יקי מנשנפרוינד:אני עובד עכשיו על עיבוד לספר של טורגנייב "אבות ובנים" ומעביר את תקופת ההתרחשות מרוסיה של המאה ה-19 לרקע ישראל של סוף המאה העשרים .
אנחנו ממתינים בסקרנות לספריו הבאים של מנשנפרוינד.
עידכון מ-2020: בסופו של דבר אותו עיבוד של טורגנייב לא פורסם. במקומו מנשנפרוינד פירסם תרגום של האוטוביוגרפיה של אבי תורת האבולוציה דרווין ( הוצאת רסלינג 2008) תרגם ספרים על תולדות הרפואה ( רסלינג ,2009) ותולדות האסטרונומיה ( רסלינג 2012) .
והמעניין מכל כתב ספר בשם "עידן הבורות : מדריך מקוצר לאסטרולוגיה, עב"מים, רפואה אלטרנטיבית ועוד הבלים של העידן החדש / חיפה : פרדס, תשס"ט 2009.
קישורים רלבנטיים:
יקי מנשנפרוינד בלקסיקון הספרות העברית
לקשקש בכלב :ביקורת של רועי זייבל
פובוס: סיפור מדע בדיוני
יקי על ….
מנשנפרוינד על ההיסטוריוסוף ויקו
אלכסנדר הגדול מכולם:סקירה על סרט ועל אלכסנדר
4 תגובות על “אלכסנדר והכלב הפילוסוף:על הספר "הכובש והכלב "”
אמר דיוגנס לאלכסנדר מוקדון, ואלכסנדר מוקדון המתפעל אמר: "אם לא הייתי אלכסנדר מוקדון, הייתי בוחר להיוולד דיוגנס", והלך לו משם.
דיוגנס לבש את בגדיו, וזחל אל ההליקופטר שחיכה לו ליד הים.
בארמונו שבאי הרחוק, מוקף עצי הפרי, סיפר ליפהפיה שלצדו על חוויות היום:
"בא אלי איזה אהבל אחד, לבוש בסטייל מלך יוון לפחות, קשקש כל מיני קשקושים, שהוא אלכסנדר מוקדון אנא עארף, ועוד שטויות כאלה, קיסר העולם, שאל אם אני מפחד ממנו. היה משעשע, אבל בסוף סילקתי אותו כי הוא הסתיר לי את השמש. בחיי, איזה אנשים מוזרים יש בעולם"
[…] ראו רשימה שלי על ספר זה כאן.אלכנסדר והכלב הפילוסוף. […]
[…] חזר סופר ישראלי צעיר יקי מנשפנרוינד אל אלכסנדר ואל יון העתיקה בספרו "הכובש והכלב" […]
[…] הופיע עליו בעברית ספרו של יקי מנשנפרוינד "הכובש והכלב " שמתאר גם הוא את יחסיו של הכובש […]