השחקן בסאם זועמוט הטבח בסדרה הקומית הישראלית המצליחה בכולן "המסעדה הגדולה" .
הופיע באתר "סדרות הטלויזיה הקלאסיות "
ב-16 באוקטובר 2004 נפטר השחקן הערבי בסאם זועמוט שהיה השחקן הערבי המפורסם ביותר על מסכינו וזאת בראש ובראשונה הודות לדמות הטבח שאותה גילם זועמוט בצורה בלתי נשכחת בסדרה בטלוויזיה הערבית בשם ה"מסעדה הגדולה " סדרה שזכתה למעמד פולחני ממש וניתן לאמר שהיא ה"יהלום שבכתר" והזכורה ביותר מבין כל מה שיצרה הטלוויזיה הישראלית בשפה הערבית לדורותיה .
"המסעדה הגדולה " הייתה הפקה הראשונה של חברת טלעד היום אחת הזכייניות של ערוץ 2 והיא רצה במשך 3 עונות ולאורך 39 פרקים ששודרו בשנים 1985-1988 כל מוצאי שבת בשעה שבע בערב בדיוק . הסדרה נוצרה בהשראתו של מנהל הטלוויזיה הערבית דאז יוסף בראל ( לימים מנכ"ל הטלוויזיה הישראלית המושמץ ביותר בכל הזמנים ). הימים היו הימים של הרעת היחסים בין היהודים לערבים שהביאו לבסוף לאינתיפאדה הראשונה ובראל הודאג מהקיטוב הגדל והולך בין יהודים וערבים בחברה גם כתוצאה מההסתות החוזרות ונשנות של מאיר כהנה ואנשי מפלגתו כנגד ערבים . הוא החליט להקרין סדרה שתשים דגש על יחסי רעות ושכנות ודו קיום בין יהודים וערבים ושתציג דמויות ערביות באופן סימפטי חיובי לקהל הישראלי כנוגדן להסתה של כהנה .
. הוא חשב לעשות סדרה על מסעדה קטנה שמוכרת חומוס ופלאפל .
הסדרה שנבחרה הייתה "המסעדה הגדולה" פרי יצירתם המשותפת השחקן הוותיק ז'ק כהן שכיכב בה ושל הסופר והמחזאי המצליח אלי שגיא שכתב את רוב התסריטים . לדברי כהן היה זה שהיציע את שגיא ככותב. הוא היכיר אותו מהצגה שבה שיחק ביחד עם שותפתו הקבועה לילית נגר בשם "תפוס ככל יכולתך " הצגה שהייתה ב-1972 הצלחה גדולה. כהן חשב ששגיא יוכל לחזור על ההצלחה הזאת שוב, והוא צדק. .
היוצר של "המסעדה הגדולה"
אלי שגיא יוצר "המסעדה הגדולה" החל את דרכו ככותב רומן סנסנציונלי בשם "נשים רעבות …" ( 1960? ) על אהבת אם ובן לגבר אחד ולאחר מכן סדרת סיפורי מדע בדיוני לילדים בשם "הרפתקאותיו של קפטין יונו " בשנים 1963-1965 כמו גם ספר מדע פופולארי לנוער בשם "תולדות המדעים " ( 1964 ) . לאחר מכן הפך למחזאי המצליח ביותר מבחינה מסחרית בתולדות הבמה הישראלית מאז ומעולם, ה"מלך" הבלתי מעורער של התיאטרון המסחרי בישראל, ודי אם נזכיר את "אמי הגנרלית" (1970) – ההצגה המצליחה ביותר בתאטרון הישראלי אי פעם, שרצה בארץ 1084 פעמים, והוצגה בעוד 14 ארצות ושפות שונות. |
הסדרה הערבית המצליחה מכולן.
השחקן ז'אק כהן מגלם את "אבו ראמי " הבעלים של "המסעדה הגדולה ".
שגיא כתב מחזות מצליחים רבים אבל נראה אבל שאת שיא ההצלחה וההשפעה שלו , אפילו יותר מב"אימי הגנרלית " ניתן לראות בסדרת הטלוויזיה "המסעדה הגדולה ".
הוא החליט לשנות את הרעיון המקורי ממסעדה קטנה שמוכרת חומוס ופלאפל למסעדה מפוארת ומסודרת ששם כל המלצרים הולכים עם חליפות פפיון והבעלים המתוחכם איש העולם הגדול דובר שבע שפות שונות מסתובב רק עם חליפה שחורה .
הסדרה תיארה מסעדה יוקרתית מקושטת בסיגנון מזרחי אי שם בירושלים שמנוהלת בידי מסעדן ערבי אבו ראמי ( ז'אק כהן ) אדם נעים ואינטליגנטי , ועובדיו הטבח המצחיק והבלתי נשכח ( זעמוט ) המלצר החתיך אהוב ואוהב הנשים עבדו ( גסאן עבאס ) והמלצר האילם מערוף ( חליל חלאדי ) .
עובדים אלה סיבכו מדי שבוע בשבוע את אבו ראמי בצרות צרורות ומצחיקות שהעלו את השאלה שמעולם לא נענתה מדוע הוא אינו מפטר אותם ומחליף אותם בעובדים יעילים יותר . . הדמויות היו ונשארו קבועות אבל המסעדה הירושלמית משכה לעצמה לאורך פרקי הסדרה מבקרים מסוגים שונים ומגוונים מהשמנה והסלתא שגרירים אמנים וזמרים וגם סתם אנשים פשוטים ורגילים ישראלים וערבים וגם תיירים אמריקנים אנגלים וצרפתים רבים מהם מוזרים ובלתי מובנים יותר מכל יהודי וערבי . בסדרה השתתפו שחקנים ידועים רבים בתפקידי אורח כמו ספי ריבלין ציפי שביט גדי יגיל ועוד רבים אחרים .
דוגמה לעלילת פרק של הסדרה : אישה הרה מגיעה למסעדה ומקבלת צירי לידה. האמבולנס שמוזעק למסעדה נתקע בפקקים בירושלים העמוסה ולאנשי הצוות אין ברירה אלא לילד אתה תינוק בעצמם . הם מכניסים את הבחורה למטבח ,אבל דווקא באותו היום המלצר האילם בחר לתקן את הכיור. הבחורה צורחת מהכאבים והבעל שמשוכנע שהמלצר האילם הוא רופא רואה שהמלצר הנ"ל לוקח תיק של כלים . הבעל הלחוץ שואל את המלצר למטרת הכלים ומקבל תשובה שהם נועדו ל"שחרר סתימה". הבעל נבהל ומתעלף . אך סוף טוב הכל טוב אחרי צעקות וסירוב להכניס אתה בעל המזועזע למטבח האישה יולדת לבסוף בהצלחה. סוף.
אחד החידושים של הסדרה שרוב הדיאלוגים בה היו בערבית היה שמדי פעם הושמעו בידי אבו ראמי ועמיתיו דיאלוגים בעברית ובאנגלית בהתאם לסוג המבקרים שנכנסו למסעדה. בכל שבוע תיאר הפרק את ההתרחשויות השונות והמצחיקות שמרחשות בשטח המסעדה בין העובדים ובין האורחים ואגב כך הועברו מסרים על הצורך בסובלנות וידידות בין יהודים וערבים כמו גם בין בני כל העמים והגזעים כאשר צוות המסעדה צריך להתאחד תמיד כנגד ה"פולשים " הלקוחות בני העמים השונים . ודרישותיהם השונות והמשונות.
הסדרה הייתה הצלחה אדירה. סקרים הראו שלא פחות מ83.2% מכלל הצופים במדינה צופים בה בקביעות מספרים שערוץ 2 כיום יכול רק לחלום עליהם ., וזאת יש לזכור למרות שהיא הוקרנה בטלוויזיה הערבית ובשפה הערבית . והיא זכתה להצלחה גדולה אפילו בשטחים.
הדמויות של המסעדה הגדולה עזבו בתקופת שיא הצלחתם הטלוויזיונית את המסך הקטן ועלו על הבמה ב מעין "ספין אוף" שיצר שגיא המחזאי הפורה הצגה בשם "חתונה במסעדה הגדולה " (1988) עם השחקנים המקוריים..שבה ישבו הצופים כאילו במסעדה סעדו את ליבם וצפו במתרחש מאחורי הקלעים של המסעדה עם הדמויות המוכרות להם מהמסך הקטן . אולם ההצגה לא הייתה הצלחה גדולה כמו סדרת הטלוויזיה .
גסאן עבאס מגלם את המלצר השרמאנטי עבדו.
למרבית הפתיעה הסדרה זכתה להצלחה גם בארצות השכנות כמו קפריסין ותורכיה ובעולם הערבי כולו ששם הסדרה זכתה לפופולאריות מדהימה. הסתבר שבכל הארצות הערביות השכנות שבהן קלטו את שידורי ישראל צפו בשקיקה בעלילות צוות המסעדה הערבית הירושלמית והתמכרו לה לא פחות מהישראלים .ז'ק כהן סיפר שבכל פעם שהוא נוחת בשדה תעופה במקום כלשהו בעולם מיד ניגשים אליו ערבים ומברכים אותו "אהלן ואסאלן אבו רמי " .זה קרה לו באוסטרליה וזה קרה לו גם בשדה התעופה במרוקו שם ניגשה אליו קבוצת סורים והחלה עמו בשיחה ידידותית כ"אבו רמי ". הוא טען שהודות לסדרה זאת הרשה לעצמו להסתובב באופן חופשי בשטחים בשיאה של האינתיפאדה הראשונה מאחר שבכל מקום היכירו אותו מיידית כ"אבו רמי " ומיהרו לארחו בכבוד. המסעדה הגדולה הפכה לסמל שיתוף הפעולה במזרח התיכון . ניתן לטעון שבמידת מה צוות הסדרה הצליח להשיג את המטרה של "קירוב לבבות" מסוים בין העמים העוינים.
קריסת "המסעדה הגדולה "
אבל כמו תהליך השלום הישראלי ערבי שהיא הייתה אמורה להיות ממבשרותיו "המסעדה הגדולה " הייתה מלווה סכסוכים פנימיים אינסופיים כלפי פנים שהביאו לבסוף לחיסולה. את שתים עשרה הפרקים הראשונים ביים היוצר והתסריטאי אלי שגיא ביחד עם הבמאי אבי אמבר .והפרקים האלה הם מוצלחים במיוחד . בתחילה שררה אווירה טובה של שיתוף פעולה פורה בין היוצרים השונים.אלא שאז אמבר הסתכסך עם שגיא ונטש את בימוי הסדרה ואז החליטו החלונות הגבוהים בטלוויזיה שאת פרקי הסדרה יביימו במשותף הבמאים אנטואן סלאח וויקטור קמאר
שגיא נשאר רק על תקן של תסריטאי ולאחר שהבמאים סירבו לתת לו יד חופשית בסדרה והוא עזב בזעם ( או פוטר תלוי איזו גרסה מקבלים ) . את מקומו כתסריטאית תפסה דליה כהן .
לדעת השחקנים ז'ק כהן וחליל חלדי חלה כתוצאה ירידה דרסטית ברמת הפרקים. בסאם זואמוט שלא העריך את הבימוי של שגיא לא הסכים . בין כהן ובין זועמוט נוצר סכסוך מתמשך מאחר שכל אחד מהשניים ראה את עצמו ככוכב האמיתי של המסעדה הגדולה וכל אחד סירב לוותר ולו במעט לשני על "זמן שידור ". .
וכך על במת הסדרה שעסקה בדו קיום בשלום ובסובלנות נוצרו שתי קבוצות עוינות ומסוכסכות שהתקשו לעבוד זו עם זו והסכסוכים הקטנוניים והויכוחים הבלתי פוסקים פגעו קשות באיכות הפרקים בהשוואה לפרקים הראשונים .
ז'ק כהן שהיה אחד מיוצרי הסדרה החליט לבסוף שהוא אינו מוכן להמשיך בסדרה המצליחה ללא שגיא וכאשר בהפקה סירבו לדרישתו להחזיר את שגיא קם ועזב ביחד עם חליל חאלדי לאחר חמש שנים של עבודה בפרקי הסדרה בפרקים האחרונים נוהלה המסעדה בידי אום ראמי אישתו של אבו ראמי לצידו של באסאם זועמוט שהפך לבסוף לשחקן הראשי היחיד .
שגיא ניסה לחדש את המסעדה הגדולה כסדרת טלוויזיה ב-1992 אבל כבר ללא הצלחה אבו ראמי וצוות עובדיו לא חזרו יותר אל המסכים חוץ מבשידורים חוזרים.
זועמוט מעולם לא אהב את המסעדה הגדולה אם כי הפכה אותו למפורסם . "מסעדה של האו"ם " הוא כינה אותה בלעג. לדעתו היא יצרה לו תדמית שגויה של אחד שיכול רק להצחיק ולהשתתף בקומדיות .
הוא העדיף בהרבה את הסדרה הבאה שבה השתתף עבור הטלוויזיה בערבית ב-1989 "שכנים " סדרה שנוצרה הפעם בידי יוסף בראל עצמו ונכתבה בידי דליה כהן שבה גילם ערבי הגר עם אישתו בבית משותף דלת מול דלת עם זוג שכנים יהודיים ממוצעים ( הקומיקאי גדי יגיל , אביו של הסופר רן יגיל , ועפרה וינגרטן ) ובמהלך כל פרק השדכנים לומדים להתגבר על הדעות הקדומות מתמודדים עם סוגיות תרבותיות וחברתיות משונות ולקבל זה את זה כשכל פרק נגמר כמעט במיזוג עמים ובחאפלה סוערת .
סדרה זאת רצה במשך 13 פרקים אבל מעולם לא הייתה הצלחה גדולה כמו "המסעדה הגדולה " וכל אפשרות לעונה נוספת שלה בוטלה כתוצאה מהאינתיפאדה.
גאסאן עבאס פרסם מאז בהוצאה עצמית ספר בעברית בשם "רצח מדור לדור " ( 1987 ) קובץ סיפורים זיכרונות ורשימות והגיגים קודרים על חייו שכצעיר ערבי המתגורר בתל אביב היהודית . אלי שגיא היוצר ניסה את כוחו בסדרת טלוויזיה נוספת נוספת עבור ערוץ 2 בראשית חייו עם זאב רווח בשם "פאפא " אך היא לא זכתה להצלחה וירדה כמעט מיידית מהמסכים.
נראה שהמסעדה הגדולה היא סדרת הטלוויזיה הישראלית המצליחה והנצפית ביותר של כל הזמנים אם נזכור שגם במדינות הערביות היו לה צופים מרובים וספק רב אם שיא ההצלחה שלה ישבר בעתיד עם הפיצול העצום שיש כיום בקהל בניגוד לעבר. עם הצלחה כזאת ייתכן ש"המסעדה הגדולה " הייתה יכולה להמשיך עוד עונות נוספות כמו הסדרה הקומית "שמש " מאוחר יותר ולהיהפך לאחת הסדרות המזרח התיכוניות המצליחות ביותר של כל הזמנים ולהביא ליתר קירוב בין העמים . אולם סכסוכים פנימיים בין היוצר תסריטאי ובין הבמאים ומאבקים בין הכוכבים חיסלו את האפשרות הזאת. וחבל
אם נרצה אולי יש כאן משל למצב הישראלי- ערבי כולו.
קישורים רלבנטיים
המסעדה הגדולה הפרודיה של "זהו זה "
השחקן בסאם זועמוט
פטירתו של זועמוט בנארג
19 תגובות על “המסעדה הגדולה של אלי שגיא : סדרת הטלוויזיה הערבית המצליחה מכולן.”
אלי היקר!
המאמר שלך הוא יפה וממצה ביותר אשמח אם תוכל לשלוח לי אימיילים עם התמונות של השחקנים,אם יש לך כתבות גם אשמח,ואולי תוכל לענ ות לי על השאלה להיכן נעלם חליל ח המצויין.אלדי.
הוא היה ויישאר תמיד כנכס צאן ברזל של השידורים בטלוויזיה בערבית.
איפה אפשר להשיג/לקנות עותק של הפרקים של "המסעדה הגדולה"?
אני מאוד מתגעגעת לסידרה והייתי מאוד רוצה לראות אותה שוב.
יש לי שאלה זהה לזאת של חגית!
איפה אפשר להשיג/לקנות עותק של הפרקים של "המסעדה הגדולה"?
דרך ארכיון ערוץ 1 ברוממה שמוכר אותם .
ממליצה בחום להחזיר את הסדרה למסכי הטלוויזיה, אני מאמינה שרבים כמוני ישמחו לראות שוב את הפרקים הקורעיםזה יעשה רק טוב
מחפשת פרקים של התוכנית…. למישהו יש?? תודה!!
היי אלי, כתבה מעולה. אני רוצה לעשות עבודה על "המסעדה הגדולה" לקורס באוניברסיטת ת"א בחוג לקולנוע וטלוויזיה. רציתי לדעת אם יש לך מקורות מסויימים למידע בכתבה, שאני יכול להשתמש בהם (בעיקר אם מדובר באתרים באינטרנט עם גישה חופשית), ואם אתה יודע על תאריכי שידור ספציפיים של פרקים. תודה
יש קטעי עיתונים על ה"מסעדה הגדולה " בסיפריית סינמטק תל אביב.
תודה. אני מניח שאני לא אסע עד לשם, בפרט כשהספרייה סגורה בסוף השבוע, אבל לקחתי בחשבון את האפשרות
מעאללמייייי……
מישהו יודע מי כתב את המוזיקה לנעימת פתיחה ?
מישהו יודע איך קוראים לילדה הקטנה בסדרה… ?
תוז'אן
היום 30 ילדים גדולים כבר 😉
למדתי איתה בתיכון
בסדרה ליליאנה ילדה בת 4 .. במציאות תוז'אן סואלחי, טורקיה מוסלמית, מיפו, בת 30, כיום היא לא בתעשיית המשחק ולא למדה משחק ולכן אין יותר מדי מידע עליה ברשת.
השחקן ז'אק כהן הכוכב של "המסעדה הגדולה " מת ביום שישי בשל סיבוכים שנגרמו מדלקת ריאות. בן 86 היה במותו.
והנה הרשימה מ"הארץ":
http://www.haaretz.co.il/gallery/television/1.3140419
הן, שנולד במצרים ב–1930, עלה לארץ ישראל בילדותו עם משפחתו שהשתקעה בירושלים. בשנות ה–50 וה–60 הוא שיחק בקבוצות תיאטרון שונות. בתחילת שנות ה–70 הוא הופיע עם לילית נגר בסדרה "עאדל וסמירה" ובתוכנית הבידור "תפוס ככל יכולתך".ין 1974 ל–1978 שיחק כהן בסדרה "הילדים משכונת חיים" ששודרה בטלוויזיה החינוכית. בשנות ה-70 הופיע בעוד סדרה בטלוויזיה החינוכית, "מצב משפחתי". עם זאת עיקר פרסומו היה בעקבות השתתפותו בסדרה "המסעדה הגדולה" שהפיקה מחלקת השידורים בערבית של ערוץ 1. התוכנית שודרה בין 1985 ל-1988. כהן גילם בה את בעל המסעדה, אבו ראמי.
במשך השנים השתתף כהן בסדרות שונות, בהן "שבתות וחגים" ו"ג'וני", לצד סרטים רבים ובהם "גשר צר מאוד", "נורית", "חסמבה ונערי ההפקר", "טיפת מזל" ו"תל אביב לוס אנג'לס".
שרת התרבות והספורט מירי רגב כתבה הבוקר בדף הפייסבוק שלה: "כמה עצוב הבוקר הזה. ישראל נפרדת בחיבוק מז'אק כהן, יליד מצרים, אחד מגדולי השחקנים שלנו. ז'אק כהן הוסיף לתרבות שלנו ניחוחות של טעם מזרחי משובח ויהיה חתום לעד על סדרות הטלוויזיה והסרטים הישראליים, שאנו כל כך אוהבים. אנחנו נפרדים מאמן גדול שליווה את ישראל, צמח לידה והיה לאחד מבניה הטובים. נפרדים מז'אק, אבל הדמויות שגילם בחן ובכישרון ייחודי יישארו בזיכרון התרבותי שלנו לעד. אוהבים ומתגעגעים".
[…] אנשים ידועים כמו השחקן ז'ק כהן כוכב סדרת הטלוויזיה "המסעדה הגדולה" שדיווח שנרפא בידי דביר כהן סיפר שהוא עבר ניתוח ע"י […]
[…] ההצלחה זכתה סדרת הטלביזיה הקומית שאותה כתב וביים "המסעדה הגדולה " עם ז'ק כהן ובאסאם זוהמוט שהוצגה בטלוויזיה בערבית ב […]
[…] המחזה –סרט "אימי הגנרלית"וסדרת הטלוויזיה "המסעדה הגדולה" ) והופיעו בראשית שנות השישים. הם תיארו לקוראים הצעירים […]