לאחרונה יצא לאור בהוצאת "ידיעות אחרונות" ספרו של אלוף הראבן "לדעת שאיננו יודעים " ספר יוצא דופן שבו הוא מציע משמעות חדשה ורדיקלית ליהדות, כאמונה שמבטאת את הסקרנות והחיפוש שאינו נפסק לעולם לעומת הפאגאניות שמבטאת את השאננות וחוסר הסקרנות הטמונים באדם.
אלוף הראבן הוא אחד ההוגים והפרשניים הפוליטיים והבטחוניים הנחשבים ביותר בישראל , ובנוסף הוא בעלה של הסופרת המנוחה שולמית הראבן ואביה של הסופרת גיל הראבן . הוא פעל במשך שנים כאיש חיל המודיעין, המוסד מנהל מחלקת ההסברה במשרד החוץ לשעבר וכמי שהיה מנהל מכון שילוח באונ' תל אביב ועמית בכיר ביותר במכון ואן ליר בירושלים שם היה אחראי לעריכה של קבצי מאמרים מעמיקים רבים שדנו בעתיד המדינה וכיצד צריכה להיות דמותה לעתיד לבוא , ספרים כמו " האם קשה להיות ישראלי ? ( 1983 ) "ישראל לקראת המאה ה-21 : חזון ויעדים ( 1984 ).
נושא שמעסיק אותו מאוד הוא עתיד יחסינו עם הפלסטינאים ושאר הערבים שעליו ערך קבצי מאמרים כמו "אם יכון שלום :סיכויים וסיכונים " ( 1978 ) "היש פתרון לבעיה הפלסטינאית : עמדות ישראליות " ( 1982) " עוד מלחמה או לקראת שלום" בדרך לשנת 2000 " ( 1988) וכן כתב את הספר "כורח הבחירה : בעיות אסטרטגיות בדור השני למדינת ישראל" ( 1980) ספר שהוא אחד המקיפים והמעמיקים ביותר מסוגו .
נושא נוסף שמעסיק אותו ביותר הוא כבוד האדם שבו הוא עוסק כיום כראש תוכנית כבוד האדם בעמותת סיכוי ועל נושא זה פירסם לאחרונה עבור המכון הישראלי לדמוקרטיה את החוברת "האומנם מדינת כבוד האדם " ( 2003) שמבקר קשות את מדיניותה של ישראל בתחום זה.
אלא שקריאה מפורטת בספרו האחרון מראה שלמרות כל ריחוקו כביכול מהנושאים שמעסיקים את הראבן ואותנו כאן ועכשיו של יחסי יהודים וערביים,כבוד האדם ודמותה ועתידה של המדינה גם הם אינם רחוקים באמת מפני השטח .
לצד הפרשנות התיאולוגית החדשנית והמעמיקה על היהדות הספר כולל גם נושאים שלכאורה אינם קשורים כלל כולל ניתוחים של כשלים שונים בתולדות מדיניות ממשלת ישראל פרשת "עסק הביש " משנות החמישים מלחמת יום הכיפורים ומלחמת לבנון שלושה משברים שהראו באור קשה ביותר את יכולת קבלת ההחלטות של האנשים בדרגים הבכירים . הדבר המשותף לכולם הוא לדעת הראבן הכשל של התמודדות דרגים אלה עם הבלתי ידוע והבלתי מוכר להם , הנושא שמעסיק אותו כל חייו הן בהתמודדותו עם בעיית יחסינו עם הערבים ועתיד המדינה והן בהבנתו את היהדות .
דומה שהדבר שמעסיק יותר מכל את מר הראבן , הוא חוסר הסקרנות שהוא מאבחן כיום בחברה הישראלית לגבי האחר והשונה .
להלן ראיון עם אלוף הראבן :
א.א. : מר הראבן ספרך החדש כמו גם השניים שקדמו לו הם בהחלט שונים מאוד מהתחומים שבהם אתה עוסק בדרך כלל של פוליטיקה ויחסי יהודים ערביים. האם יש בכל זאת נקודת חיבור בין התחומים ?
הראבן : לאמיתו של דבר עד כמה שהם נראים כבלתי מתחברים יש המשכיות והשקה בין נושאים אלה שבהם אני עוסק במקביל מזה שנים רבות . במהלך השנים הנושא המרכזי שעסקתי בו בכל תפקידי היה מה אנו יודעים ומה אנחנו לא יודעים על הצד השני הערבים ומה אנחנו יודעים על עצמנו וזהו גם הנושא שבו אני עוסק בפרשנויות אלה על האמונה היהודית .
כל העניין שלי ביהדות החל במשרד החוץ כראש מחלקת ההסברה. שם היה עלי להסביר את ישראל והיהדות שעומדת בבסיסה לעולם הרחב ושם שאלתי את עצמי כתוצאה מניסיונות הסברה אלה מה המשמעות העמוקה של היהדות.
א.א. : והיגעת לתשובה בנושא ?
הראבן : בהדרגה הגעתי לתפיסה שיהדות זו לא רק דת. היהדות היא גם ואולי בראש ובראשונה דרך לדעת, והיסוד העמוק שלה הוא להתמודד עם האל . לדעתי המשמעות העמוקה ביותר של היהדות היא " דירשוני וחי " כלומר יש צורך לחפש כל הזמן ולחקור כל הזמן אף פעם לא לשבת על המוגמר . עבודת האלילים האמיתית בעיני היא שביעות הרצון העצמית , האמונה שאתה יודע הכל ואין צורך להמשיך הלאה ולבדוק עוד . הדעת היא שלילת האלילות. לדעת שהכל ארעי, פתוח למדרש וניתן להפרכה או לתיקון. בתפיסה הפשטנית אלילות זה כשאתה עושה פסל ממש או תמונה וסוגד לו , בעוד שבמציאות העמוקה האלילים הם בתוך האדם עצמו ולא מחוצה לו . ערך הדעת הוא לדעתי אחד הערכים המרכזיים של היהדות .ואחת הבעיות הגדולות כיום בישראל היא שאנשים רבים שוב אינם מנסים לדעת יותר על הזר השונה והאחר ולכבד את מה שאינם יודעים ומכירים על ידי ניסיון לדעת עליו יותר. כפי שאירע בשלוש הפרשיות שאותן אני מתאר בספר כאשר אנשי צבא ופוליטיקאים נתנו לעצמם להשתעבד לאלילים של שביעות הרצון העצמית והאדישות לאחרים ולשונים.
א.א : מה עושה עמותת סיכוי שאתה חבר בולט בה ?
הראבן :עמותת סיכוי עוסקת בקידום שוויון אזרחי לערבים בישראל. אני מוביל שם את פרוייקט כבוד האדם שבעיני הוא ערך מוביל וגם ביהדות מראשיתה . כבוד האדם זה גם לנסות להכיר את האחר והשונה כאדם .
אנחנו היצענו למערכת החינוך את פרוייקט "כבד את השונה" שפעל במשך שנתיים. היום כבר אין יותר במערכת החינוך נושא שנתי מסוג זה .
התפיסה שלנו היא שאין להטיף שיש לעשות כך וכך אלא יש צורך לפעול בנושא ללא הרף במבחן המעשה היום יומי .
א.א. : ואיך אתם מיישמים את רעיונותיכם ?
הראבן : הכלי העיקרי שלנו זה צוות של יועצים אירגוניים שפיתחו שיטה שמופעלת באירגונים
ובמוסדות לימודיים שונים ובכלל זה בצה"ל, ולפיה כל המשתתפים בתהליך עוברים בירור מפורט ביותר של כבוד האדם בחייהם שלהם בכיתתם ביחידתם וכו' מתי כיבדו אותם ,למה כיבדו אותם וכו'. אל התהליך הזה מתלווים שאלוני משוב כדי לראות אם אכן חלה תמורה בעקבות התהליך
א.א. : היו לכם הצלחות בעקבות שיטה זאת בחיזוק כבוד האדם?
הראבן : היו לנו הרבה הצלחות בהרבה כיוונים. וכעת צה"ל רוצה שנעבור בכל קורסי המפקדים
אנחנו אפילו עברנו כעת ללמד את שיטותינו בחו"ל במערכת החינוך בסרביה שביקשה לשנות את האקלים שנשאר מתקופה הקומוניסטית ולהפוך אותו ליותר פתוח ודמוקרטי. יועצינו היו בסרביה והעבירו הרצאות לשורה של סוכני שינוי מורים וכו' .
א.א. : קיבלת תגובות על הספרים מאנשים דתיים ?
הראבן : את ההערכה הגדולה ביותר על הספרים קיבלתי דווקא מדתיים כי הם מכירים את המקורות שעליהם מתבססים הספרים בניגוד לחילוניים שמצאו אותם קשים למדי להתמודדות .
א.א. : בספריך אתה מנסה ליצור יהדות מזן חדש שונה מזה שקיים כיום ?
הראבן : אולי דווקא כן, בכל אופן להציע פרשנות שונה מהפרשנות המסורתית המקובלת שלדעתי שוב אינה מותאמת לתנאים החדשים והמשתנים .
קישורים רלבנטיים
"לדעת שאיננו יודעים "מאת הראבן
4 תגובות על “יהדות = סקרנות : אלוף הראבן היהדות והאלילות.”
תדר יותר גבוה מהשלולית הפוליטית הנוכחית
ראיה רוחנית עם רגליים על הקרקע
אני רוצה להכיר את האיש הזה
תודה על מילארד הקישורים הרלוונטיים, יש לי חומר קריאה לשבת רגע אחרי שהדלקתי נרות שבת לראשונה בחיי
דור רביעי של כופרים שכמוני (לפחות ממה שאני יודעת….)
שבת שלום
Rauenzahn says Anne Arundel has been using it for
five years, Prince George's for one or two, and Baltimore City is starting
this year along with Baltimore County. A camera or cameras
that are mounted in an obscure place that has good vision of
the surrounding area record movements. With continued technological advancements, there is no reason not to look into additional security.
[…] יהדות שוה סקרנות : על אלוף הראבן […]
[…] ממחנות הפליטים . היא נישאה לחוקר ואיש המודיעין והסופר אלוף הראבן ובתה היא הסופרת והעיתונאית גיל הראבן בנה איתי הוא […]