web analytics
קטגוריות
טלויזיה

בחזרה לגיבורי התנ"ך: חברים מהתנ"ך -סדרת הטלויזיה

סקירה על סדרת טלביזיה ישראלית שמציגה את סיפורי התנ"ך בסיפורים דוקומנטריים .

צילום מפרק של הסדרה "חברים מהתנ"ך" .

בשישה במרץ 2004  הוגש ב"ערוץ התכלת " סרט בשם "פורים -הסיפור האמיתי" בהנחיית עימנואל הלפרין שמציג את  הסיפור האמיתי לכאורה מאחורי מגילת אסתר.

סרט זה הוא חלק ממיזם מיוחד במינו שכולל גם סדרת תוכניות בשם "חברים מהתנ"ך" .

כאשר אנו חושבים על סרטים העוסקים בתקופת התנ"ך אנו חושבים מיד על הפקות גרנדיוזיות כמו סרטו של ססיל דה מיל "עשרת הדיברות " משנות החמישים שעולות מליוני דולארים ועם צוות שחקנים והפקה של אלפים. לכאורה סרטים על תקופת התנ"ך הם משהו שהוא לחלוטין מחוץ ליכולתו של הקולנוע הישראלי ובוודאי של רשתות הטלוויזייה הישראלית המשוועות למזומנים .
אבל בניגוד לכל הציפיות  מזה זמן רב משודרת סדרת טלוויזיה יוצאת דופן בערוץ הטלוויזיה המסורתי "תכלת " סדרה בשם "חברים מהתנ"ך " העוסקת בסיפורים על תקופת התנ"ך. סידרה שאינה דרמה וגם אינה תוכנית ראיונות אבל היא שילוב של שתיהן.

ערוץ 'התכלת' הישקיע כ-100 אלף דולר בהפקת הסדרה המוקומנטרית 'חברים מהתנ"ך' וכ-12 אלף דולר להפקת פרק אחד (שאורכו חצי שעה).
פרקי "החברים מהתנ"ך " מציגים אירועים ודמויות מהעבר הרחוק של עם ישראל , מתקופת התנ"ך בצורה מוקומנטארית " דרך ראיונות כביכול ריאליסטיים עם דמויות שונות הקשורות לגיבורי התנ"ך שסביבם סובב כל פרק. וכל אלה כמסתבר הם צמאי פירסום ומודעים לחשיבות ההצגה התקשורתית "הנכונה " של עמדתם לא פחות מכל תיכוניסט ישראלי ממוצע של ראשית המאה ה-21.
הרעיון עצמו של תיאור האירועים של ימי התנ"ך כאילו קראו "בימינו " ומדווחים בידי אמצעי התקשורת אינו חדש כמובן . ברדיו ובטלוויזיה נהגו לשדר במשך שנים במהלך חגי פורים ו חנוכה תוכניות הומוריסטיות בעלות תכנים דומים ( למשל במסגרת "זהו זה " המיתולוגית בטלוויזיה הלימודית ) ויש לראות סוג זה המשך ישיר של הצגות "הפורים שפיל " המסורתיות שהיציגו את אירועי מגילת אסתר כאילו התרחשו בעיירה היהודית שבה הוצגה ההצגה. אבל ספק אם הרעיון בוצע במידת "הגרנדיוזיות " ותשומת הלב לפרטים שבה הוא מבוצע הפעם.
סך הכל הופקו בסדרה תשעה  פרקים על הדמויות האלה : השופט יפתח הגלעדי , השופט שמשון , רות המואביה סבתו של דוד ,שמואל הנביא , שאול המלך הראשון ,יהונתן בן שאול, אביגיל אשת דוד בן ישי , אליהו הנביא ויונה הנביא.

אך הדמויות האלה עצמן לעולם אינן מופיעות בפרקים. אנו שומעים עליהן דרך ידידיהם ומקורביהם השונים שמרואיינים בידי מנחה בלתי נראה כשדבריהם משולבים בפסוקים מהתנ"ך ,. אנשים כמו : דלילה, מנוח (אבי שמשון), נעמי, בועז, בעלת האוב, נתן הנביא ועוד. זאת מתוך תפיסה מיוחדת של התסריטאי ירון כפכפי שדווקא כך תועצם המיוחדות והחשיבות של הדמויות הראשיות בכל פרק שעליהם אנו שומעים מזוויות שומעות ומאנשים שונים.
כמו כן נוצרו בידי המפיקים "ספישליים " מיוחדים לחנוכה ופורים בשם "הסיפור האמיתי" , שאינם חלק מהסדרה "הרגילה " . ב"ספיישל" על חנוכה הופיעה לראשונה דמות של מראיין העיתונאי איש הטלוויזיה מנחם הורוביץ החוזר אחורה בזמן לימי יהודה המכבי לשם ביצוע כתבת תחקיר על הדראמה של מאבק החשמונאים מול המתייונים תחת הכובש היווני. העיתונאי המודרני הורוביץ פוגש ומראיין שורה של דמויות צבעוניות הקשורות במרד החשמונאים המספרות כל אחת מזוית ראייתה המיוחדת על אירועי התקופה כאילו היו מרואיינים מודרניים.אישים כמו : שמעון – אחיו הצעיר של יהודה המכבי, הגברת הראשונה – אשת הכהן הגדול יאסון מראשי המתיוונים בירושלים, ספורטאי יהודי בן התקופה, אלמנה יהודיה שאיבדה את בעלה במרד החשמונאים. בין הראיונות עם הדמויות השונות אף מובאים קטעי "ארכיון" מתוך נאומיו של אנטיוכוס הרשע בכבודו ובעצמו !
וכל אלה כמסתבר הם צמאי פירסום ומודעים לחשיבות התקשורת כמו כל תיכוניסט ישראלי ממוצע של ראשית המאה ה-21.
ובתוכנית מקבילה על פורים שמשודרת לראשונה בעת פרסום כתבה זאת מופיע בתפקיד עצמו איש הטלוויזיה עימנואל הלפרין שחושף את האמת מאחורי מגילת אסתר. בתוכנית זאת מופיעה נירית קופל כאסתר המלכה וננסי ברנדס כמלך אחשוורוש. והבדל בינהם ובין התוכניות "הרגילות " של "חברים מהתנ"ך " היא שבהם מופיעה דמותו של "המראיין" החוזר בזמן. הספיישלים האלה לא יהיו חלק מהסדרה הרגילה למרות הרעיון הדומה , הם ישודרו רק בחגים ולא במסגרת הסדרה אם כי כותב שורות אלה אינו רואה כל סיבה מדוע לא לשדר אותם ביחד עם שאר הפרקים במשך כל השנה שהרי סיפור מעניין כמו סיפור מרד החשמונאים וסיפור מגילת אסתר ישאר מעניין גם אם לא ישדרו אותו בחנוכה או בפורים אלא נניח בראש השנה.

יוצרי התוכנית הם התסריטאי ירון כפכפי והבמאי רני סער, חב' ההפקות הינה "גיל הפקות".
ירון כפכפי התסריטאי כבר התפרסם במחזמר על דמות תנכית שהיציג אותה מנקודת מבט מודרנית מאוד . זה היה "דוד "שעלה על הבמות ב-1992 עם שחקנים שהופיעו בו לראשונה כמו יעל בר זוהר ויהודה לוי ונועה תשבי וזכה להצלחת ענק. המחזמר עלה שוב לפני כשנה בידי תלמידי בית ספר "בית צבי " בהצלחה פחותה בהרבה . אך כפכפי חובב התנ"ך החליט לא להיסתפק בכך .
כפכפי : מצער אותי שהרבה מאוד ישראלים כיום אינם מכירים כלל את סיפורי התנ"ך וההיסטוריה. כאן בארץ התנ"ך אף אחד לא עושה סרטים שעוסקים בתנ"ך ובהיסטוריה היהודית . לכן החלטתי לנסות לשינות זאת על ידי סידרה שתציג סיפורים אלה מזווית שונה לחלוטין . ביקשנו להראות את גיבור התנ"ך כאנשים בשר ודם, אבל בו בזמן כאלה שכל אדם יוכל לקחת מהם לקח לחייו, יצאנו לדרך ארוכה של סיפורים מופלאים על רוח האדם וחוסן החיים. מטרת הסידרה היא לא רק מסחרית אלא גם ובעיקר ערכית מוסרית .אני רוצה להכיר לציבור הישראלי אתה סיפורים האלה שהם יסוד קיומנו כאן ושמהם אנחנו הולכים ומתרחקים למרבית הצער.

כפכפי ניסה תחילה סיפורים סביב הגיבור החביב עליו דוד אך החליט לוותר על תיאור הדמות עצמה ולהתמקד בדרך שבה ראו אותה האנשים שסביבה .
הפילוט של הסדרה עסק בדמותו של שמשון אך הוא נתקל באדישות מוחלטת מצד ערוצי השידור שהחליטו שסדרה העוסקת בגיבורי התנ"ך אינה מה שהציבור הישראלי המתעניין יותר ביבורים של אופרות הסבון וה"ראליטי שאוז " זקוק לו . וכך הפילוט והרעיון ישבו ב"בוידם " במשך שלוש שנים עד שקם ערוץ "תכלת " . ואנשי ערוץ "תכלת " החליטו שלציבור הישראלי יש עניין בגיבורי התנ"ך והזמינו עוד שבעה פרקים .
מאחר שכמה פרקים עוסקים בסיפור חייו של דוד השחקנים חוזרים ומופיעים בהם פעם אחרי פעם מזוית שונה. למשל דליה שימקו בתפקיד רצפה בת איה פילגשו של שאול אפרת ריטן בתפקיד מיכל בת שאול ויואב סגל בתפקיד יואב בן צרויה .כפכפי עצמו מופיע בסדרה בתור נתן הנביא מחליפו של שמואל .
עכשיו לאור ההצלחה של העונה הראשונה בקרב קהל צופי "תכלת " מדברים כבר
על עונה שניה שתציג דמויות נוספות של גיבורי התנ"ך .
זוהי תוכנית עם רעיון שלשם שינוי אינו רק חיקוי עיוור של תוכניות זרות כמקובל במקומותינו.

כפכפי : אני גאה על הסדרה הזאת . המצאנו משהו שלא נעשה עד כה . לספר את סיפורי המקרא וימי החשמונאים במונחים של היום שיהיו מובנים לכל , וזאת דרך הסיפור האנושי של הדמויות ולא דרך הסיפור ההיסטורי או הפוליטי והוא מראה לצופים שיש לנו מה ללמוד גם היום מהסיפור הקדום לא פחות מכל אופרת סבון מודרנית מטופשת.
א.א : האם היו לך בעיות עם ערוץ תכלת הדתי במהותו בגלל האופי "החילוני " של הטיפול בסיפורים ?

כפכפי : כלל לא. תכלת קיבל אותנו בזרועות פתוחות ולא עשה לנו שום בעיות רק היינו צריכים להשלים הכל במסגרת של לחץ הזמן .מה שכן, ערוץ "תכלת " קיבל החלטה שלא נעסוק בסיפורי התורה שהם קדושים באופן מיוחד לחלקים גדולים מהציבור . עם התורה מרגישים בתכלת שהסרטה שלהם עלולה לפגוע . הם מקווים יום אחד להגיע גם לזה בלי לפגוע ברגשות אף אחד .. אנחנו עוסקים באופן בלעדי בסיפורי "נביאים וכתובים " שהם מוכרים פחות גם אצל הדתיים שעוסקים בהם פחות מאשר בתורה גם לא מכירים את סיפורי הנביאים.
בכל אופן כל צוות ההסרטה והשחקנים כל הצוות הם חילוניים וגם הסיפור הוא מנקודת מבט חילונית .מצאתי שתוך כדי ההסרטה השחקנים והצוות גילו מחדש את הדמויות הנפלאות של התנ"ך והם עשו עליהם רושם עז.
א.א.  : האם היו לסדרה תגובות בתקשורת ?
כפכפי : כמעט שלא. בוודאי שלא בהשוואה למשל לסדרת "החצר " שגם היא בערוץ "תכלת " כנראה שאופרות סבון מעניינות יותר את התיקשורת החילונית מאשר התנ"ך שאם תרצה הוא אופרת הסבון האולטימטיבית.

ראו גם :

צפו בפרק מ"חברים מהתנ"ך " על אליהו 

שובו של המלך :סיפורו של המחזמר של ירון כפכפי על המלך דוד 

האתר של ירון כפכפי עם תמונות מהסדרה 

סרטים תנכיים ישראליים

רשימה על הסדרה 

ערוץ התכלת בויקיפדיה

ז'אנר המוקומנטארים

 

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

14 תגובות על “בחזרה לגיבורי התנ"ך: חברים מהתנ"ך -סדרת הטלויזיה”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

20 − 20 =