כתוצאה מידיעות אלה נזכר כותב שורות אלה בסיפור שקרא בעבר הרחוק על …כוכב עשוי מיהלום.
הסיפור היה חלק מסדרה צרפתית בשם "חלוצי התקווה " שהיא סדרת הקומיקס המדעית בדיונית המודרנית הראשונה שנוצרה בצרפת, שנים רבות לפני סדרת "מסע בין כוכבים " שלה היא דומה ברעיון הכללי , על עלילות חבורת אסטרונאוטים אמיצים שיוצאים לבקר בכוכבים רחוקים ומוזרים ופוגשים שם תרבויות חדשות ב"מקומות שם לא דרכה רגל אדם ".
הסדרה נכתבה בידי רוג'ר לאקורו ואויירה בידי רימונד פיאבה . היא רצה משנת 1945 ועד שנת 1973 תקופה מכובדת של 28 שנים שבמהלכם הופיעו לא פחות מ-81 סיפורים על עלילות צוות "חלוצי התקווה "צוות של אסטרונאוטים שנשלחו על סיפון ספינת החלל "התקווה" במסעות חקר בכוכבים שונים.
בסיפור הראשון בסדרה שהופיע ב14 בדצמבר -1945 ( רק זמן קצר לאחר שצרפת השתחררה מעול הכיבוש הנאצי ) בשבועון הקומיקס "ואליאנט" " ראידה הכוכב של 1000 הסודות " הצוות נשלח אל כוכב הלכת המסתורי ראידה שאיים על כדור הארץ בסיפור שבברור הושפע מסדרת "פלאש גורדון" המפורסמת שבה גיבור הסדרה פלאש גורדון נאבק באנשי כוכב "מונגו " המאיים על כדור הארץ. אולם לאחר מכן הסדרה קיבלה אופי מקורי מאוד משלה, והיא לא עסקה עוד בגיבורים הירואיים הנלחמים באויבים שטניים מכוכבים אחרים כפי שהיו באק רוג'רס ופלאש גורדון מקורות ההשראה האמריקניים , אלא בצוות של אסטרונאוטים פותרי בעיות שעליהם לפתור תעלומות מוזרות הן בכוכבים אחרים , והן לפעמים גם על כדור הארץ עצמו.
הרעיון של סדרה על צוות ספינת חלל היוצא לחקור כוכבים שונים ותרבויות מוזרות נראה לנו מובן מאליו וכמעט מיושן כיום לאחר עשרות שנים של "מסע בין כוכבים " על גילגוליה השונים, ובואריציות שונות במקצת כמו "סטאר גאט" היה חדשני ביותר בשנות ה-40 של המאה הקודמת . רק כמה שנים קודם לכן ב-1939 החל סופר אמריקני בשם א. א. ואן וגט לתאר את הרפתקאות צוות ספינת החלל "ביגל " בעולמות מוזרים שונים ששם הם פוגשים יצורים מפלצתיים שונים דמויי החייזר מסררת האימה המפורסמת "הנוסע השמיני " ( ספרו של ואן ווגט על הרפתקאות צוות ספינה זה תורגם לעברית תחת השם "מסעותיה של שפלן החלל ") , ואחריו
מ-1941 סופר בריטי אריק פראנק ראסל פירסם סדרת סיפורים על עלילות צוות ספינת חלל החוקר עולמות שונים , שאחד מאנשיו הוא איש מאדים אלוף שחמט המזכיר במקצת את מר ספוק הוולקני מ"מסע בין כוכבים" ואחר הוא רובוט חסר רגשות המזכיר את האנדרואיד דאטא "ממסע בין כוכבים הדור הבא ". אולם בקומיקס השימוש ברעיון זה היה נדיר. לאקורו ופיאבה נכנסו כאן לטריטוריה שבה לא דרכה רגלו של שום יוצר קומיקס לפניהם. ומה שהיה חדשני ופורץ מוסכמות עוד יותר :הצוות הוצג כמורכב מבני לאומים שונים ולא כולם היו ממוצא אירופי לבן .
הצוות של ה"תקווה" כמו צוות ה"אנטרפרייז" שנים מאוחר יותר כלל בני לאומים שונים : פרופסור רייט ,חוקר טבע אנגלי , מוד רופאה אמריקנית .טסין לו כימאית סינית , טנגה במאי סרטים (!) מהאי מרטיניק , רודיון פיזיקאי רוסי ורוברט מהנדס צרפתי שיצר את ספינת החלל . אמנם אין לאמר שיש כאן "רב תרבותיות " בסגנון המקובל היום שבה כל מיעוט , וכל קבוצה וכל תת קבוצה מדגישים את המיוחד להם ואת העובדה שהם מקופחים ונרדפים ולעזאזל כל השאר. אלו הם אנשים שונים במוצאם ובגיזעם ובמינם ולא מסתירים זאת אך יש להם מטרה משותפת שהיא החשובה.
בסופו של דבר הצוות הגדול בהתחלה של הדמויות הצטמצם ל-4 גיבורים ראשיים , טנגה, מוד , רודיון וטסין לו . ומאז היו להם מספר עצום של הרפתקאות מהם בפינות הרחוקות של החלל ומהן על כדור הארץ, ונתקלו ביצורים זרים ומוזרים מהם דמויי אנוש ומהם שונים מאוד כמו מולקולות אינטיליגנטיות של קריסטל . הסיפורים היו לעיתים מבריקים ממש , הדמויות של הגיבורים לעומת זאת ( בניגוד ל"מסע בין כוכבים " ) היו לרוב משעממות וחדגוניות למדי והתגמדו לעומת הסיטואציות המוזרות שעימם התמודדו בסיפור לאחר סיפור. אולם אחרי הכל מה שעניין את הקוראים לא היו הדמויות אלא ההרפתקאות והעולמות והמוזרים והמצבים המדהימים שעימם התמודדו סיפור אחרי סיפור. ומבחינה זאת "חלוצי התקווה " סיפקו את הסחורה. עד היום סדרה זאת נחשבת לאחת הטובות ביותר שהופיעו בשפה הצרפתית בז'אנר המדע הבדיוני.
"חלוצי התקווה " הופיעה באירופה בתקופה שבה רעיון היציאה חקר החלל היה רעיון פופולארי ומאוד . וזה התבטא יותר מכל בסדרות ארוכות ימים כמו כמו סדרת "מסע בין כוכבים " האמריקנית סדרת "דאן דאר " האנגלית על עלילות חוקר חלל בריטי ואנשי צוותו סדרת "פרי רודאן" הגרמנית על עלילות חוקר חלל בן אלמוות ממוצא גרמני ואנשי צוותו ובסדרות נוספות רבות באיטליה ובספרד וברוסיה. סדרת "חלוצי התקווה " הצרפתית השתלבה היטב ב"טרנד " הזה שהיגיע לשיאו בשנות השישים.
ככל שחלפו השנים וחקר החלל הלך והתפתח בעולם האמיתי של יוצרי הסדרה , ובני האדם החלו לצאת לחלל ואל הירח , דבר שנראה דמיוני לחלוטין בשנות ה–40 כאשר נוצרה הסדרה, החלו הסיפורים להיות "ריאליסטיים" יותר ויותר. חלוצי התקווה נהגו שוב ושוב להתייחס בסיפורים בנוסטלגיה לאירועים של "העבר הרחוק " של חקר החלל אז בשנות השישים של המאה-20 , אירועים שבדרך כלל התרחשו בזמן כתיבת הסיפורים.
חלוצי התקווה בישראל
לעורכים של "בוקי" בבירור הייתה התלבטות כיצד להציגם לקורא העברי. דומה שבסיפורים
הראשונים הם ניסו להציגם כאסטרונאוטים ישראליים למהדרין. בסיפור הראשון הם נקראים ברק ושוש ובשני רות ויואב , אך לבסוף הם הוצגו בשמותיהם המקוריים טנגה ומוד.
סיפורי "חלוצי התקווה " בבוקי הם:
תעלומת ראש הסיכה: "בוקי " מס' 30
"ברק ושוש " (טנגה ומוד) יוצאים בעקבות עצם מוזר בגודל "ראש סיכה " שנחת על כדור הארץ והפולט קרינה מסוכנת למדענים שחקרו אותו "כדורי ועמיאל ". הם מגלים שזוהי חללית של יצירים זעירים שזקוקים לעזרה על מנת לחזור לעולמם
המפלצות הענקיות גליונות מס' 39-40
"רות ויואב " ( טנגה ומוד ) נחלצים לעזרת תושביו הזעירים של כוכב "נוגה " הנרדפים בידי חיות טורפות "ענקיות " חזירי ים שהיגיעו בחללית מחקר מכדור הארץ בשנת 1965 ( כאשר הסיפור נכתב ) ומאז התרבו על הכוכב ואוכלים את תושביו. אנשי כדור ארץ משמידים את החיות מכדור הארץ ומצילים את אנשי הכוכב .זוהי דוגמה מוקדמת של סיפור על הנושא החשוב של זיהום ביולוגי של סביבות זרות בידי אורגניזמים מכדור הארץ שמטריד כיום מאוד את המדענים ששולחים כלי מחקר למאדים.
הבריחה הראשונה: גליונות מס' 77-78
סיפור זה פורסם ברשת ב"יקום תרבות " במרץ 2017 כ"חלוצי התקווה -הטיסה הראשונה לאוריון"
זהו סיפור יוצא דופן מכל השאר. סיפור הפרויקט של "המטה הכללי הקוסמי " לשלוח קבוצת ילדים לחלל בכדי שלאחר שעשרות שנות מסע יגיעו לכוכב המרוחק אוריון כאנשים מבוגרים וכשירים ליישב את הכוכב. הילדים שאיש אינו שואל לדעתם אינם מתלהבים מהידיעה שנעוריהם ובגרותם יעברו עליהם במסע חלל ארוך בספינת חלל. הם מעדיפים להימלט מהמשימה ארוכת הטווח שכופים עליהם המבוגרים, בספינת חלל שאותה גנבו. המבצע מסתיים בכישלון, כאשר חלוצי התקווה מבינים שאי אפשר לכפות על ילדים את המטרות והאידיאליזם ארוך הטווח שלהם עצמם.
זהו הסיפור הריאליסטי ביותר מבין אלה שתורגמו לעברית , ולראשונה יש התייחסויות לכך שחקר החלל עלול לגבות גם מחיר גבוה מדי מכדי שאנשים שונים יהיו מוכנים לשלם . והקורא תמה: האם יש בסיפור זה רמז ברור ל"מרד הסטודנטים " שזעזע את צרפת בשנה שבה פורסם הסיפור , 1968 , כאשר אלפי סטודנטים יצאו לרחובות בהכרזה ששוב אינם מוכנים לקבל את מרות המבוגרים והמטרות שאלה קבעו עבורם? האידיאליזם מתחיל להיהפך לריאליזם וכמעט ציניות שהיא נהפכה דומיננטית בשנים שלאחר מכן לגבי חקר החלל .
כ-10 שנים לאחר שפורסם סיפור זה ב"בוקי ב-1979 יצא לאור בעברית ספר בשם "חללית דאן 7 במסע אל הכוכבים " מאת הנרי ברג" ( שהיה שם בדוי לכותב האמיתי , המו"ל אלישע בן מרדכי ) שבו תוארה עלילה דומה על צוות של ילדים בראשות שני מבוגרים שנשלח למשימת חקר בחלל . האם ספר זה קיבל את השראתו מזיכרון עמום של "הבריחה הראשונה"? יכול להיות. הספר ( שהיה נחמד למדי מסוגו ) היה אמור להיות ראשון בסדרה שתתאר את עלילות צוות הילדים אך ספרים נוספים לא יצאו לאור אם כי הוא פורסם מחדש ב-1995 תחת שם חדש " מסע בין כוכבים : יוצאים לדרך ".
כוכב היהלום: גליונות מס' 79-80
טנגה ומוד מגלים כוכב לכת עשוי יהלום אמיתי! אולם כוכב יהלום זה אינו ננס לבן , זהו עולם מלאכותי מיושב עליהם לעזור לתושביו מפני פולשים מהחלל ששולחים מכונות אינטליגנטיות על מנת לשדוד את היהלום שממנו עשוי הכוכב.
פליטי החלל : גליונות מס' 97–98
בעת "הליכת חלל " טנגה אובד בחלל והחמצן בחליפתו הולך נגמר בהדרגה, אך ברגע האחרון ניצל בידי ספינה ישנה "זיכרון 1 " וה"טייס" היחיד שלה, קוף שימפנזה שנשלח לחלל כשיחזור של ניסוי שנעשה אי אז בימי ראשית המסעות לחקר החלל ( דהיינו בתקופה שבה פורסם הסיפור ) ונשכח בחלל משום מה.
כוכב ההזיות: גליונות מס' 131-132
בשנת 2069 בזמן חגיגות מאה השנה לכיבוש הירח בשנת 1969 ( כאשר הסיפור נכתב ופורסם ב"בוקי ") טנגה ומוד מגיעים לכוכב שבאטמוספירה שלו יש חידקים יוצרי הזיות. הם מגלים שעל כוכב הלכת יש מלבד ההזיות גם סכנות אמיתיות מאוד, יצורים מכניים שמרדו ביוצריהם לפני מאות שנים והשמידו אותם וכעת מהווים סכנה נוראה לטנגה ומוד שלא תמיד יכולים להבדיל בין אמת ומציאות.
פורסם בבלוג זה ביולי 2019 במלאת חמישים שנה לנחיתה הראשונה על הירח.
ומאז לא פורסמו סיפורים נוספים על עלילות "חלוצי התקווה " בעברית . החובבים נאלצו להסתפק בעלילות הדומות מאוד של אנשי צוות "האנטרפרייז " על גילגוליו השונים.
רוג'ר לאקורו יצר עוד סדרות ידועות רבות בצרפת ובהן סדרות מדע בדיוני כמו "רובינסונים מכדור הארץ ו"גלאקס". בסדרות הרפתקאות אחרות שגם תורגמו לעברית ב"בוקי " היו "עלילות נאדין הודג'ה הבלתי נתפס " ( שאותה אייר באסטארד ) סדרה חביבה על עלילותיו של נווד ערמומי וחמקמק בימי "אלף לילה ולילה " ( שישה סיפורים ב"בוקי ) "
טדי טד ( שאותה אייר ג'רלד פורטון ) " סדרה משעממת על אקדוחן במערב הפרוע ( שלושה סיפורים ב"בוקי ")
והמעניינת מכל "ראהן " ( שאותה אייר אנדרה צ'רט ) סדרה שהחלה לרוץ ב-1969 על עלילות איש מערות בלונדיני שנודד בעולם הפרהיסטורי כשהוא נאבק בכוחות הרשע ובדינוזאורים בכל מקום שאליו הוא מגיע ומלמד את האלמנטים הבסיסים של התרבות שאת כולם גילה בכוחות עצמו לכל מי שהוא פוגש בדרך.זו סדרה שזכתה לפופולאריות גדולה אף יותר מזו של "חלוצי התקווה" הוותיקה והיא כיום אחת מסדרות ההרפתקאות הצרפתיות המפורסמות והמצליחות ביותר . היא זכתה להצלחה כה גדולה עד שלאקורו יצר סדרה "הקדמה " על ימי ילדותו של ראהן , והסדרה גם עובדה לסדרת אנימציה ב-1987
ב"בוקי" הופיע רק סיפור אחד על עלילות ראהן "המעיין האדום " זמן לא רב לאחר שסדרה זאת החלה להתפרסם בצרפת.
שני היוצרים של "חלוצי התקווה " נפטרו ב-1999.
מאז למרבית הצער דומה שהעניין בחקר החלל ירד וגם בתרבות הפופולארית ( כפי שמראה העניין הירוד בסדרת החלל "מסע בין כוכבים :אנטרפרייז " שמזכירה במאוד את "חלוצי התקווה ") אולם יש לקוות שהוא יחזור ובגדול. תמיד אפשר לקוות שיבוא יום ובו צוות אנשים מכדור הארץ יגיעו לאותו ננס לבן עשוי יהלום כפי שעשו "חלוצי התקווה" בקומיקס.
תודה לאלון איצ'קוביץ שסרק את התמונות עבור "תקליטור בוקי " שלו פרוייקט חסר תקדים לשימור התרבות הפופולארית הישראלית.
ראו גם
5 תגובות על “כוכב היהלום”
הקלאסיקן האמריקני סקוט פיצג'רלד כתב עוד בראשית המאה (1919, ליתר דיוק) סיפור בשם "יהלום גדול כמו הריץ", המבוסס על עקרון דומה. גיבור הסיפור, ג'ון אנגר, הוא סטודנט עני שמצליח להשתחל לאוניברסיטה איכותית ופוגש שם את פרסי וושינגטון, המספר לו כי משפחתו התעשרה מהר גדול שגילה אחד מאבות אבותיו במונטנה. ההר, כמעט מיותר לציין, עשוי כולו מיהלום אחד ענק. ג'ון מחליט להצטרף אל חברו לביקור שם, ואת השאר חבל לקלקל.
למי שמעוניין:
http://arthursclassicnovels.com/arthurs/fitzgerald/diambg10.xml
לייק לפוסט!
התגלה ננס לבן שהוא כנראה הקר והעמום ביותר שהתגלה אי פעם, כל כך קר שגרעינו המורכב מפחמן וחמצן התגבש ליהלום אחד גדול
http://www.hayadan.org.il/earth-size-diamond-in-space-2506149#.VCp7WsPy9OU.facebook
הסיפור הריאליסטי ביותר מבין סיפורי "חלוצי התקווה " "הטיסה הראשונה לאוריון "שיש בו לראשונה התייחסויות לכך שחקר החלל עלול לגבות גם מחיר גבוה מדי מכפי שאנשים שונים יהיו מוכנים לשלם. כעת ב"יקום תרבות "" ברשת :
http://www.yekum.org/2017/03/%D7%97%D7%9C%D7%95%D7%A6%D7%99-%D7%94%D7%AA%D7%A7%D7%95%D7%95%D7%94-%D7%94%D7%98%D7%99%D7%A1%D7%94-%D7%94%D7%A8%D7%90%D7%A9%D7%95%D7%A0%D7%94-%D7%9C%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%95%D7%9F/
[…] כוכבית היהלום […]