web analytics
קטגוריות
מדע בדיוני

פלאש גורדון במדינת ישראל

החלק המסיים של הסדרה הארוכה על איש החלל פלאש גורדון.לרגל שמונים שנה להולדתו.

 

בינואר 2014 מלאו 80 שנה בדיוק לאחד מגיבורי המדע הבדיוני והקומיקס המפורסמים ביותר ,איש החלל פלאש גורדון. לרגל התאריך החגיגי "יקום תרבות" פירסם  כמה  מהסיפורים הטובים ביותר שפורסמו על פלאש גורדון בעברית לאורך השנים ,והיו רבים כאלה וגם מאמר של שני חלקים על ההיסטוריה של פלאש גורדון בקומיקס האמריקני. 

שמונים שנה של פלאש גורדון  :החלק הראשון -המסע לכוכב הלכת מונגו

שמונים שנה של פלאש גורדון :החלק השני- פלאש גורדון ביקום של דאן בארי

 

וכעת במאמר זה אעסוק בפלאש גורדון וגילגוליו בשפה העברית.   

במסעותיו השונים ברחבי היקום פלאש גורדון מצא את עצמו גם בישראל כשותף של טרזן איש הג'ונגל  ובנו המאומץ ילד הגו'ונגל בוי , וכגיבור סדרה משל עצמו בהוצאת "רמדור " ואפילו כגיבור שיר של הזמרת המפורסמת עופרה חזה. כמה וכמה איקונים של התרבות הישראלית ,עמוס עוז , חיים טופול   לצד עופרה חזה עסקו בפלאש גורדון. וכאן נעסוק בקשריהם עם הדמות.

 

 

פלאש גורדון וגיבורי קומיקס אחרים מלווים חייל ישראלי.צייר אשר דיקשטיין.

"רוב הסרטים הראשונים שראיתי היו סרטי-טרזן. לא היה סרט-טרזן שלא היינו הולכים- אני והחבר'ה- לראות. כל הטרזנים. זה היה, אם אני לא טועה, בכיתה ג'… כיתה ב'. היו גם סרטי פלש גורדון וסרטים אחרים שבהם היה תמיד עולם של סדר טוב. אני זוכר בגעגועים עולם זה וסרטים אלה- היה בהם תמיד השילוב המקסים של המוסרי, היפה והחזק. במובן זה הם חלק מגן-העדן האבוד. כי מי אינו מתגעגע לעולם סימטרי, פשוט, שבו האיש הטוב יפה יותר מהאיש הרע, חזק יותר  ממנו- אם כי לא בהרבה- והאיש הטוב חכם יותר מהאיש הרע?… וגם ישיג את הבחורה בסוף… אני חושב שכל סרטי טרזן ופלש גורדון היו סרטים אידיאליסטים ממדרגה ראשונה. עד היום הם מיצגים בשבילי, מבחינה מסוימת, את העולם שהייתי רוצה לחיות בו, או את "גן העדן האבוד", שבו שלט הסדר בכיפה. אחרי שראיתי את הפלש גורדון השלישי או הרביעי, ידעתי שגם אי-הסדר משתלב בסדר ומקבל את מרותו. ידענו, כאמור, שפלש גורדון ייחלץ מן המלכודת ושלא ייתכן שהעולם יאיר פנים לרבים, לשפלים ולרעים. כי אם זה ייתכן, הרי הערבים ינצחו אותנו! בין משחק הקאובויים והאינדיאנים למשחק היהודים והערבים לא היה גבול. במשחקים שלנו, מול הכנופיות של המופתי- עמד תמיד פלש גורדון. 

עמוס עוז  " הגן האבוד ""קשת-קולנוע" שראה אור בשנת 1968.וגם "באור התכלת העזה".

תוצאת תמונה עבור טרזן פוגש את פלאש גורדון

 

פלאש גורדון הוא אחד הגיבורים המפורסמים ביותר של  הקומיקס והמדע הבידיוני האמריקני.  ספורטאי אמריקני בלונדיני שביחד עם חברתו דאל  ארדן (יפיפיה שחורת שער שעיקר עיסוקה בחיים הוא לצרוח ולהתעלף)  והמדען הגאון זרקוב מוצא את עצמו בכוכב מונגו . פלאש מגלה שהכוכב נשלט ידי הרודן המרושע מינג ומגלה שעם כול הפרימיטיביות של הכוכב (האנשים שם עדיין נלחמים בחרבות ) מינג מהווה סכנה ממשית לשלום כדור הארץ.ומכאן ואילך נאבק פלאש במינג ובגזעים השונים והמשונים השוכנים במונגו על מנת לשחררו מידי העריץ . סידרה זאת נוצרה ב-1934 בידי אמן הקומיקס אלכס ריימונד  וזכתה להצלחה אדירה ורצה עד עצם היום הזה מה שעושה את פלאש גורדון לאחד הגיבורים מאריכי הימים ביותר  במדע הבידיוני ובתרבות הפופולארית בכלל .   לפיה נעשו שלושה סדרות של סירטי קולנוע מפורסמים בבכיכובו של בסטר קראב סדרת טלביזיה מצויירת וב-1980 סרט קולנוע של המפיק דינו דה לורנטיס שבו הופיע לא אחר מאשר חיים טופול שלנו בתור ד"ר זרקוב,ובזמן האחרון  כמו תמיד יש דיבורים על סרט חדש של פלאש גורדון. פלאש גורדון זכה לפופולאריות גדולה גם בישראל.

בארץ ישראל המנדטורית   הוא היה שני בפופולאריות כגיבור קולנועי רק לאיש היער , טרזן. עמוס עוז בספרו "באור התכלת העזה" מספר עד כמה היה פלאש אהוב בארץ ישראל של ימי ילדותו " במשחקים שלנו היה פלאש גורדון חודר תמיד אל מבצרן של הכנופיות הערביות" ושימש כמודל  של גבורה לנערים הארץ ישראליים הצעירים. הוא היה בין גיבורי הקומיקס המתורגמים ביותר לעיברית סיפורים מצויירים עליו הופיעו בשנות החמישים בכתבי העת "נימרוד " (מגזין הקומיקס המתורגם הראשון בעברית ) ופם פם" ( שם כיכב תמיד בעמוד השער )  . בשנות השישים הוא כיכב בסיפורים  צבעוניים ב"דבר לילדים " ובמגזין הקומיקס "בוקי"  בשנות ה70 הוא הופיע במוסף קומיקס של ידיעות אחרונות " ובשנות ה-80 הוא הופיע במגזין לילדים ולנוער "משהו" ובעיתון "חדשות".

פלאש גורדון הישראלי

פלאש גורדון בתמונה קבועה על עמוד העורך של מגזין הקומיקס הישראלי "בוקי " בשנות השישים.

וכמו  על טרזן הופיעו גם על פלאש גורדון סיפורים ישראליים מקוריים שהיציגו גירסה יחודית מאוד ושונה מאוד מהמקור של דמותו של פלאש גורדון.   בסיפורים אלה נעלמו לחלוטין הדמויות מהקומיקס של חברתו של פלאש דייל ושל דוקטור זרקו וגם המלך מינג המרושע וכוכב הלכת האקזוטי מונגו נעלמו לחלוטין.  מי שנשאר היה  רק פלאש  גורדון שהוצג כמדען אמיץ וגאוני המקדים את שאר מדעני כדור הארץ ומערכת השמש בכלל בעשרות ( ואולי אף מאות ) שנים.

"…טרזן אני מתכבד להציג בפניך את ידידינו החדש פלאש גורדון " טרזן פקח את עיניו לרווחה מרוב תמהון…. "פלאש גורדון –אתה? " הצעיר חייך "כן וכי יש משהו מוזר בכך? " "לכל הרוחות " אמר טרזן " מימי לא תיארתי לעצמי שאדם כמוך קיים בכלל. כל כך הרבה ספרים נכתבו וכל כך הרבה סרטים הוסרטו אודותיך, עד כי קשה להאמין שאינך אגדה". "פלאש גורדון פרץ בצחוק "אינני אגדה בה במידה שאתה אינך אגדה , טרזן. ההרפתקאות והעלילות הרבות שלי נתפרסמו במידה כזו , שעשרות מפיקי סרטים בכל רחבי העולם החליטו כי מוטב להפוך אותי לגיבור סרטים . אבל איך אומרים –אין עשן בלי אש?"   ( טרזן פוגש את פלאש גורדון בהוצאת הפיל  1960? ) הצמד  הבלתי מנוצח נאבק בחוברות שונות  יחדיו באיומים שונים מהחלל החיצון כולל צבא של אנדרואידים ממאדים שהשמידו את מרבית ערי העולם ( כולל את תל אביב ) לפני שהצוות עצר אותם ברגע האחרון ממש לפני הכחדת המין האנושי.   בתחילה הוא הוצג כמי שמשתף פעולה עם איש הג'ונגל טרזן ועם בנו המאומץ בוי. הסיפורים האלו הופיעו בראשית שנות השישים בהוצאת "הפיל " של עזרא נרקיס.המחבר האנונימי היה מירון אוריאל. הם היו : סדרת "תעלולי טרזן " כרך ג' מאת מירון איראל הוצאת הפיל (1961? )

  1. טרזן פוגש את פלאש גורדון. טרזן יוצא ביחד עם גיבור החלל המפורסם פלאש גורדון לירח בחיפוש אחרי משלחת אסטרונאוטים בריטית שנעלמה שם . הם מגלים על הירח יצורי חלל מוזרים.
  2. טרזן ומסתרי הירח.המשך הסיפור. טרזן ופלאש נאבקים על הירח ביצורים מכוכב צדק שחטפו את משלחת האסטרונאוטים כהכנה לפלישה לכדור הארץ.

 טרזן ופלאש גורדון .

טרזן ופלאש גורדון נגד הרובוטים.חוברת טרזן היחידה שבה טרזן  לא מופיע כלל . החלק הראשון בטרילוגיה של מדע בדיוני. מהנדס מוכשר מקבל הוראות ממקור מסתורי לבניית מכונה חדשה שמתגלית לבסוף כרובוט הרסני ובילתי ניתן להשמדה שמופעל בידי אנשי המאדים . הרובוט מתחיל להרוס את לונדון.

טרזן ומלחמת הרובוטים

 

76. טרזן ומלחמת הרובוטים.  המשך הסיפור. טרזן ופלאש גורדון משתפים שוב  פעולה בניסיון לעצור את מתקפת הרובוטים שמופיעים בכל הבירות שלה עולם ( כולל תל אביב ) ומחריבים אותם מבלי שניתן יהיה לעצרם.

77. טרזן נגד מיסטר סמית.  המשך הסיפור. טרזן ופלאש מגלים אדם שיצר קשר טלפטי עם בני המאדים ומגלים דרכו דרך לעצור את הרובוטים שכבר קרובים מאוד להשמדת התרבות האנושית.  

סדרת  "טרזן ובנו " או "הנער בוי " כרך ג' הוצאת הפיל (1962?)

56 הנער בוי ופלאש גורדון  נגד קנטפלוס . בוי בנו המאומץ של טרזן נפגש עם גיבור החלל הידוע פלאש גורדון , שכבר שיתף פעולה עם טרזן בשתי הזדמנויות שונות ובחמש חוברות שונות , ושניהם נאבקים במרגל מסוכן וערמומי שמנסה לגנוב סודות מדעיים מהמערב.

  58. הנער בוי ומחריב העולמות . בוי ופלאש גורדון נאבקים בצי ענק של פולשים המחלל החיצון.הללו משמידים את כוכב הלכת ונוס(!) ודורשים את כניעת כדור הארץ . כדור הארץ מכין בקדחתנות בתוך מספר ימים צי מקביל של ספינות חלל , ועד שאלה יהיו מוכנות שולח את פלאש ובוי בספינת חלל ( אבל למה לא את טרזן ?)  לצאת לקרב מקדים כנגד הפולשים.

פלאש אגב מציין בסיפור שהיו לו הרפתקאות רבות בעבר עם בוי שהוא מעין בן לוויה קבוע , ויש מקום לחשד שאלה הן הרפתקאות שלא תועדו בסיפורי ה"פיל". יש תיאור מפורט מאוד ( וכנראה ראשון מסוגו בעברית ) של קרב חללי בין פלאש ובוי ובין הפולשים . הללו שובים לבסוף את הצמד. אך גיבורינו מצליחים להימלט ,וצופים בקרב המכריע בין צי ספינות כדור הארץ והפולשים שבסיומו מושמדים הפולשים לחלוטין.   לא מן הנמנע לאוריאל ולמו"ל שלו הייתה מחשבה להוציא סדרת סיפורים מיוחדת על פלאש גורדון. אך עם כך היה היא לא יצאה אל הפועל.

הוצאה אחרת מימשה לבסוף, תוכנית זאת. זאת הייתה הוצאת רמדור שבשנים 1963-1964  פירסמה סידרה בשם תחת השם הכולל "פלש גורדון הרפתקאות כובש חלל" כספרונים  של 32 עמודים. ההוצאה היסבירה  ש"לאחר מאמצים מרובים החליטה הוצאת רמדור להבטיח הוצאה סדירה לראשונה בארץ של סידרה על נושא "מדע דמיוני" . נבחרה לכך סדרה שנמכרה במליונים של טפסים בארה"ב והידועים בעולם כולו ע"י סרטים רבים גם היגיעו אלינו בסידרת פלאש גורדון :הרפתקאות כובש חלל. בזה נעשה נסיון מענין לחבב על קהל הקוראים ענף ספרות שעדין לא חדר לארץ למרות שבארצות חוץ כגון ארה"ב , אנגליה, גרמניה, וכו' נחשבים ספרי וספרוני ה"מדע הדמיוני" כענף הקריאה העיקרי למליונים בני נוער ומבוגרים". ההוצאה היבטיחה  שבכול חוברת יופיע " סיפור מדע דמיוני מותח ומפתח אופקים חדשים". מחבר הסידרה הופיע בחוברת הראשונה ( שהייתה שונה מאוד בפורמט שלה משאר החוברות,  ) כ"חגי " ובשאר החוברות שמו הוצג כ"ל. הלדר". למעשה היה זה שם בדוי ורוב הסיפורים  חוברו בידי הסופר והמתרגם הפורה חיים גיבורי, שתחת שמו חיבר סדרות ספרים ידועות לנוער כמו סידרת "שלישית התאומים" וסידרת "הרפתקאות חבועוז". בו זמנית הוא חיבר תחת שמות בדויים שונים גם  סיפורים  על טרזן עבור הוצאת "הקרנף"  וסיפורים על איש המערב ביל קרטר עבור "רמדור". . בסידרה היו סך הכול 14 חוברות .

אני מביא את שמותיהן כאן עןם תקצירים והעטיפות שלהם ואף את המעטיפות המקוריות שנלקחו מחוברות מדע בדיוני גרמניות שלא היו על פלאש גורדון אלא על גיבורים כמו פרי רודאן ומרק פאוארס ואחרים.

תודה לחובב המדע הבדיוני הגרמני     Willi Divo  שסיפק לי את המידע והמקור לגבי עטיפות המקור הגרמניות:

 

flash gordon ramdor no 1

  1.       תעלומת מרגלי המאדים.שבו נאבק המדען העשיר והגאון פלאש גורדון בשוכני מאדים שרוצים להשמיד את כדור הארץ אך על מנת לעשות זאת עליהם להשיג את סוד פצצת המימן שאינו ידוע להם עם כול יכולתם לטוס לחלל.סיפור זה היציג את פלאש בצורה שונה מכול השאר הסיפורים ומחברו היה מן הסתם שונה מזה של שאר החוברות.העטיפה הגרמנית המקורית :

UTOPIA_SF_346 (Rudolf Sieber-Lunati)

2.תחנת הירח אינה עונה .פלאש גורדון הגאון והאמיץ בונה טיל מתקדם מעל ומעבר למה ששאר מדעני ומדינות כדור הארץ יכולים לבנות וטס עימו לירח . שם הוא מגלה שהירח היה בעבר חלק מכדור הארץ שהתנתק מימנו וכי לבני האדם שחיים עליו יש תרבות מתקדמת בהרבה מזו של בני כדור הארץ, אך הם עויינים לכדור הארץ שהם חוששים (ובמידה מסויימת של צדק ) מכוונותיו כלפיהם.

 

 

flash gordon ramdor no 3

3.התנקשות בחלל הירח . פלאש טס שוב לירח ומגלה שהוא מסתיר מאחריו מערכת כוכבים שאינה ידועה כלל בכדור הארץ . הוא נחטף בידי אחד מאנשי כוכבים אלה "ירחון " ומגלה שזהו חלק של הירח שהיתנתק מימנו בעבר הרחוק כשם שהירח היתנתק מכדור הארץ בעבר העוד יותר רחוק. הוא מגלה שכעת שולט על "ירחון " רודן אכזרי השואף לכבוש את הירח ואחריו את כדור הארץ.

 

העטיפה הגרמנית המקורית

: TERRA_SF_148 (Johnny Bruck)

הערה: העטיפה הגרמנית שלמעלה  היא העטיפה של ספר המקור של רומן המדע הבדיוני הראשון  שהופיע בעברית בהוצאת רמדור בסביבות 1960  בשם "עולמות מתנקשים " מאת "קליף הדיגן "( שם שהומצא בידי הוצאת "רמדור ")

כתבה מיוחדת על ספר  זה ראו :

ג'אמל נאצר כרודן על עתידני .

4. מבצע "פיצוץ" בחלל.  פלאש עוזר לאנשי הירח שוחרי השלום ( אם כי הם עוינים את כדור הארץ בכלל ואת פלאש שחדר לתחומם בפרט) להשתלט על "ירחון" ולחסל את תוכניות הכיבוש של הרודן שם.

העטיפה הגרמנית המקורית :

TERRA_SF_256 (Johnny Bruck)

flash gordon hebrew no 5

5.     תעלומת הצלחת המעופפת. פלאש מגלה צלחת מעופפת שהתרסקה על כדור הארץ ( הדים של פרשת "רוזוול "? עיירה בניו מקסיקו שנטען ששם התרסקה חללית חייזרית ? …) ויוצר קשר עם אנשיה שהם כולם נראים כמו בני אדם ואחת מהם אף נקראת "כוכבה". אלה מסרבים לספר לו מאין היגיעו ולבסוף נעלמים.

העטיפה הגרמנית המקורית :

Mark Powers 01 ( Rudolf Sieber-Lonati)

6.   הסוכנת מכוכב מאדים.אנשי מאדים יוצרים קשר עם פלאש במטרה לקנות מימנו את תוכניות הרקיטה שלו שהם מעל ומעבר למה שהמאדים מסוגל לבנות. פלאש פטריוט נאמן של כדור הארץ מסרב למיליוני מטילי הזהב שמוצעים לו בתמורה  , מגלה שלמאדים יש רשת שלמה של סוכנים על כדור הארץ ולוכד את כולם.

העטיפה הגרמנית המקורית :

MARK_POWERS_12 ( Rudolf Sieber-Lonati)

 

7.      הטיל- צוללת בפעולה. סיפור זה והבא אחריו הוא יותר סיפור ריגול בסגנון סיפורי "פטריק קים"הפופולאריים של הוצאת רמדור  מאשר מדע בידיוני. פלאש נשלח בידי הממשלה הבריטית למנוע מהסיניםלבנות פצצה אטומית מחשש ההסינים ישתמשו בה כדי להשמיד את כול העמים שאינם צהובים. פלאש משמיד את הבסיס הגרעיני הסיני במדבר גובי באמצעות המצאתו  חדשה : טיל  שהוא גם צוללת.

שתי העטיפות  הגרמניות המקוריות :

TERRA_SF_171 (Johnny Bruck)

8.      הסכנה הצהובה!. שמה של החוברת מדבר בעד עצמה וייתכן שגם ההוצאה נבהלה  מהקונוטציות הגיזעניות שלה ובפנים החוברת שם הסיפור הוא "מתון" יותר "פלאש בזרועות הדרקון הצהוב" . כאמור זהו המשך של הסיפור הקודם, שבו יוצא כנגד פלאש כנקמה אירגון סיני אכזר "הדרקון הצהוב" שהוא הארגון "המסוכן ביותר עלי אדמות" . פלאש מביס את האירגון באמצעות  המצאתו החדשה:טיל יורה קרני המוות.

העטיפה הגרמנית המקורית :

MARK_POWERS_16 ( Rudolf Sieber-Lonati)

9.      מטורף מרחף בחלל. כאן עוזב פלאש לרווחתם של הקוראים את מילחמתו בסינים וחוזר לשטח הפעולה הטיבעי שלו לחלל.  הוא ניקרא בידי סוכנות החלל האמריקנית לחלץ אסטרונאוט  שלרקיטה שלו חדר כנוסע סמוי מטורף שברח מבית משוגעים. פלאש עולה על הרקיטה ולוכד את המטורף עם המצאתו החדשה:  כותונת משוגעים המותאמת במיוחד לתנאי חוסר גרביטציה.

10  פלאש מול נשק סודי.  החל מחוברת זאת ועד לסיום הסידרה כול הסיפורים הם בעצם סיפור מתמשך אחד הממשיך את הסיפור המתמשך של חוברות 2-4.

בסיפור זה אנשי הכוכב "כוכבון " שהוא עולם עולם שנקטע מהירח ( למחבר הסיפורים הייתה אובססיה של ממש עם רעיון כוכבי הלכת הנקטעים זה מזה ) מורכבים משני מינים. מין אחד הוא כולו ראשים דמויי אבטיחים שהם המנהיגים  וגופות בלי ראש שהם המונהגים ( והם למעשה החייזרים האמיתיים היחידים שמופיעים בסידרה שכן כול שאר הגזעים שמופיעים בה נראים כבני אדם לכול דבר )   אנשי "כוכבון" מגלים שלכוכבם נשארו רק כמה שנים להתקיים והם מחליטיים לפלוש לכדור הארץ . פלאש עוצר את המזימה, אך אנשי כוכבון הנואשים ממשיכים  בבמאמצי הפלישה שלהם.

העטיפה הגרמנית המקורית מסדרת "פרי רודאן "  :

Perry Rhodan 0637 (Johnny Bruck)

 

11. כוכבון נגד פלאש. אנשי "כוכבון" מצליחים לחטוף את אויבם הגדול פלאש לכוכבם. הם מסרבים להצעתו הההגיונית של פלאש כי מוטב שיתישבו על הירח מאשר על כדור הארץ המאוכלס בצפיפות  בטיעון ההגיוני לא פחות שאוכלוסיית כדור הארץ תשמיד  את עצמה בין כה וכה במילחמות אטומיות . פלאש  מצליח להימלט, כשאנשי "כוכבון" רודפים אחריו.

העטיפה הגרמנית המקורית :

MARK_POWERS_27 ( Rudolf Sieber-Lonati)

12.  מרד על הירח. פלאש הנרדף בידי אנשי "כוכבון" עוצר על הירח.  שם הוא מגלה לתדהמתו שמתנהל מרד כנגד הממשלה שאם גם אינה בלשון המעטה  אוהדת של כדור הארץ היא לפחות נייטראלית כלפיו. המורדים לעומת זאת מעוניינים להצטרף ל"כוכבון" ולנהל מלחמה כנגד כדור הארץ. הם מנצחים במלחמה ומשתלטים על הירח. פלאש מצליח רק בקושי להימלט שוב כשאנשי הירח ואנשי "כוכבון" רודפים אחריו.

לעטיפה המעולה הכאן ישנן "שתי " עטיפות גרמניות מקוריות :

Mark Powers 26 from  Rudolf Sieber-Lunati is from the 13.05.1963

Johnny Bruck-Cover from Terra SF 240 was published at 03.08.1962.

13.  תחנת החלל אומגה.  לאחר בריחתו מהירח נלכד פלאש בידי אנשי המאדים שמתגלים כבעלי ברית של "כוכבון" . הוא מגלה שהם בנו תחנת חלל שמימנה הם מיתכוונים להפציץ  את כדור הארץ בקרני מוות . פלאש מצליח לחבל בתחנה ונמלט כשאנשי מאדים, אנשי הירח , ואנשי "כוכבון" רודפים אחריו.

העטיפה הגרמנית  המקורית :

TERRA_SF_304 (Karl Stephan)

 

14.   טילי המוות. פלאש חוזר בשלום אל הארץ אך מגלה שאנשי המאדים שלחו יחידת רוצחים כדי לחסל אותו כנקמה על פעולותיו כנגדם .. פלאש מיתגבר על הרוצחים , אך בסוף הסיפור מתברר  שהפעולה היא לא רק של המאדים אלא משותפת לשאר העולמות שעימם "היתעסק" פלאש בעבר, הירח,  "ירחון" וכמובן "כוכבון" וכי ארבעת העולמות האלה מתכננים כעת במשותף מילחמת השמד כנגד כדור הארץ.  בנימה "אופטימית " זאת הסתיימה הסידרה.

העטיפה הגרמנית המקורית :

Perry Rhodan 0114 (Johnny Bruck)

היה מעניין מאוד לקרוא סיפורים נוספים שבהם פלאש גורדון נאבק  כנגד ארבעה  עולמות אך אלה  לא יצאו מעולם , ההוצאה החליטה כניראה שהסידרה אינה ריווחית מספיק וחבל זאת הייתה אחת הפעמים הבודדות שבה הופיעה סידרת מדע בדיוני מתמשכת שניכתבה בידי סופר מקומי בישראל.( למעשה ישנה בעברית רק דוגמה מקורית אחת נוספת  של סידרת "אופרת חלל " מתמשכת מסוג זה . סידרת "הרפתקאותיו של קפטין יונו " מאת אלי שגיא שיצאה באותם השנים כמו "פלאש גורדון "). הסיפורים כפי שניתן לראות מהתקצירים לא היו מקוריים במיוחד, הם נלקחו ברובם מעלילות סרטי מדע בדיוני שהוצגו בישראל בשנות ה-50 וה-60 . והם שאבו את השראתם מהמרוץ לחלל בין הרוסים והאמריקנים ומשגעון ה"צלחות המעופפות " של התקופה.

איכותם הייתה נמוכה ביותר אך לא פעם בלט מבין השיטין סוג של הומור שהופך את הקריאה בהם למהנה גם היום ( אם הומור זה היה מכוון זוהי שאלה אחרת …).מלבד זאת מה שמעניין בסיפורים הוא ההמשכיות החזקה שבין חלק מהחוברות שמזכירה את ההמשכיות והעיקביות בתיאור  היקום העתידי הדימיוני  של סדרות מודרניות כמו "בבילון 5"  .

פלאש גורדון הפזמון

זו לא הייתה ההופעה האחרונה של פלאש גורדון בישראל. בשנות ה70 הוקרנו בטלביזיה הערבית  בישראל סידרת הקולנוע הישנה משנות ה-30  של באסטר קראב על עלילותיו של פלאש וכמה שנים אחריה הוקרנה סידרה מצויירת לילדים  של חברת "פילמאטון"  :על עלילותיו בכוכב הלכת "מונגו ". הם זכו לפופולאריות כזאת עד שבפסטיבל שירי הילדים "השירוויזיון " הראשון מ-1979  על דמויות מסדרות טלביזיה  שונות הושמע עליו פיזמון בידי הזמרת הצעירה עופרה חזה בליווי בתנועה  של רקדנים שחבשו קסדות מלאות של אופנוענים והחזיקו משהו שבא לדמות "כלי נשק עתידני". השיר סחף את המאזינים בין השאר בגלל המוזיקה שלו שהושפעה בבירור מהמוזיקה של הסרט "מילחמת הכוכבים". אם כי השיר על פלאש  התמודד עם  שירים על דמויות ידועות לא פחות  לצופה הישראלי כמו פופאי המלח וגיבור מדע בידיוני אחר , האדם הביוני סטיב אוסטין "ארנבות משוקולד ( על באקס באני )  ושיר על קישקשתא ו"סליחה תקלה ".   פלאש גורדון  זכה במקום ראשון ( סטיב נאלץ להיסתפק במקום השני ).שנה לאחר מכן 90 אחוז מהילדים שהתמודדו על האודישיינים לשירוויזיון הבא שרו את את השיר הזה. כיום   לעומת זאת זהו אחד משיריה הנדירים והפחות מושמעים של חזה.

https://www.youtube.com/watch?v=UGVt15JJCnY
https://www.youtube.com/watch?v=j2KX207cyRA

 

נצטט קטעים   משירם של אלוני וחזה :

בין עננים ראיתי אותך בראש מורם

ורק אותך רציתי אותך לי מכולם

 

אמיץ, גאה ולא פחדן נלחם באש ובעשן…

פלאש גורדון פלאש

סיפור נפלא ממש אתה מפסיד – אני בוכה אתה ממריא – אני שמחה

בטוב ברע תמיד איתך… פלאש גורדון פלאש!…

אהובתך נחטפת אל אי בין כוכבים

אני כולי נרגשת מפחד הגבהים

אתה קופץ ומזנק אותי,

אותה, שוב מחבק…

כל יום אני רואה בך עולם של דמיונות

כל יום אני רוצה אותך איתי בחלומות

לעוף איתך כמו מלאכים להיות איתך בעננים…

חיים טופול פוגש את פלאש גורדון 

חיים טופול כדוקטור זרקוב ידידו של פלאש גורדון.

זמן קצר לאחר מכן ב-1980  השחקן הישראלי חיים טופול הופיע בתפקיד דוקטור זרקוב ידידו של פלאש בגירסה הקולנועית של פלאש גורדון של המפיק דינו דה לורנטיס.  טופול הופיע כבר בקולנוע בעבר בתפקיד גליאו גלילי עבסרט עלח פי מחזה של ברטולד ברכט .אך ככל הנראה התפקיד של דוקטור זרקוב הוא  כנראה תפקידו המפורסם ביותר לצד זה של "טוביה החולב".סרט זה זכה לכך שגירסת סיפור שלו תופיע במגזין "להיטון"ן גליון 581 6.5.81 ע' 53-54, 80

טופול שסרט זה היה שיא הקריירה הקולנועית שלו לא התלהב ממנו.הוא מספר באוטוביוגרפיה שלו שלא היכיר את הדמות של פלאש גורדון ולא התרשם מהפעלולים הרבים.

חיים טופול עם פלאש גורדון ודאל ארדן.

buki 53 פלאש

פלאש גורדון בעטיפת כתב העת "בוקי " מספר 53. צייר אשר דיקשטיין.

 

נספח:

עד כה פירסמנו ב"יקום תרבות" את הסיפורים האלו על פלאש גורדון. רוב הסיפורים האלה הם משנות השישים והשבעים , ואת רובם  כתב סופר המדע הבדיוני הארי האריסון.הציירים הם מאק רבוי ,ודאן בארי ועוזריו.

פלאש גורדון וגיבורי קרית הירח,

באנגלית :

Falling Moon.

מאת הארי האריסון ומאק ראבוי שבו פלאש מתמודד עם התרסקות של תחנת חלל ענקית על על כדור הארץ.

סיפור שפורסם באנגלית :

(7/22/62 to 10/14/62

ובעברית ב"דבר לילדים" . כרך לג חוב' 19-32 ב-14 חלקים  בצבעים -1963.

פלאש גורדון וכובשי החלל האמיצים,

באנגלית :

SONS OF SATURN

הופיע באנגלית בשנים 1962-1963 מנובמבר 1962 עד ינואר 1963

בעברית הופיע בשבועון "דבר לילדים כרך ל"ד , 11.8-19.4 1964 חוב' 36-48 ב-13 חלקים. בצבעים.

מאת הארי האריסון ומאק רבוי. שבו פלאש ואנשי צוותו מתמודדים עם חייזר מסוכן במיוחד ,פושע אדיר כוח  מכוכב שבתאי שנשלח בידי אנשי הכוכב כדי לבחון  אם אפשר להשמיד את אנשי כדור הארץ שבאו כדי ליצור עימם קשר.   הפושע מסתתר על החללית ומתגלה כבלתי ניתן להשמדה  ורוצח את אנשי הצוות אחד לאחד למרות כל  ניסיונותיהם של פלאש וזרקוב תחילה לתקשר עימו.

למרבית הצער הסיפור עושה רושם ברור מאוד שהוא קוצר למען התרגום העברי ( אולי מתוך חשש לפגיעה בעצביהם הרכים של "הצברים" הקוראים?)    והוספנו את החלק החסר באנגלית בשחור לבן.

פלאש גורדון בעיר מאדים הקסומה,

באנגלית :

Martian Treasure,

הופיע באנגלית מה-11 בנובמבר 1963 עד ה-22 בפברואר 1964.

הופיע בעברית במגזין "בוקי " גליון מספר 9 ,1968

מאת הארי האריסון ודאן בארי. שבו פלאש מחפש אחרי שרידי תרבות קדומה במאדים שאולי אחראים לרצח של אנשי כדור הארץ שהגיעו לשם, ואולי לא.

פלאש גורדון במשלחת לכוכב הלכת פלוטו

סיפור מאת הארי האריסון ודאן בארי ,

פורסם במקור בין אוגוסט עד דצמבר 1968 תחת השם

COLONY ON PLUTO

.פלאש יוצא להקים מושבה בכוכב הלכת במרוחק והמפחיד פלוטו .אך המושבה נידונה לכישלון.

תוצאת תמונה עבור פלאש גורדון רובוטים

פלאש גורדון בעולם הרובוטים סיפור מאת הארי האריסון ודאן בארי שבו פלאש מתמודד עם עולם שבו השמידו הרובוטים את בני האדם.

פורסם באנגלית  תחת השם

The Robot World 

מהראשון במאי 1969 עד השישי לאוגוסט 1969.

בעברית הסיפור  פורסם לראשונה  ב-1987 במגזין הקומיקס השבועי של העיתון היומי "חדשות "שנקרא "חדשות- קומיקס". הסיפור שם לא נשלם כתוצאה מסגירת המוסף בידי העיתון. וזהו פרסומו הראשון בשלמותו בעברית.

תמונה קשורה

פלאש גורדון נגד הפולשים.

פורסם באנגלית תחת השם :

Invasion!

והופיע  באנגלית מה-15.6-עד ה-11.9.1969.

מאת הארי האריסון ודאן בארי .פלאש ודוקטור זרקוב מתמודדים עם פלישה של גזע חייזרים מתקדם לכדור הארץ.

הסיפור הופיע בעברית בשבועון "דבר לילדים"כרך מג  19.3-27.8. 1973 חוב' 30-52 ב-22 חלקים. בשחור לבן .זאת בניגוד לסיפורים קודמים על פלאש גורדון שהופיעו בשבועון בשנות השישים והיו בצבעים.

הוא פורסם במקור בשבועות שלפני מלחמת יום הכיפורים.

פלאש גורדון נגד מרד היוביראים

הופיע באנגלית תחת השם:

Assignment on Pluto"

11/16/69 – 3/29/70

הופיע בעברית  רק ב-1980   ( שבע שנים  שלמות לאחר פרסום הסיפור הקודם ב"דבר לילדים " !) במוסף השבועי :"ידיעות אחרונות לילדים "שם הופיעו סיפורים רבים על פלאש גורדון בעריכת בינה אופק.

המשך הסיפור הקודם.פלאש מתמודד עם גזע החייזרים מהסיפור הקודם על כוכב הלכת פלוטו.

תוצאת תמונה עבור פלאש גורדון מאדים

פלאש גורדון בעולם הברברים.

מאת הארי האריסון ודאן בארי . עיבוד של ספר מדע בדיוני ידוע של הסופר הארי האריסון "עולם המוות " פלאש גורדון  ואנשי צוותו מתמודדים עם עולם פראי באופן מיוחד שהוא חסין כנגד הטכנולוגיות המתקדמות ביותר.

סיפור זה מבוסס על הספר הקלאסי  "עולם המוות " מאת  הארי האריסוו.

באנגלית הוא הופיע תחת השם :

"The Planet Krogius"

(7/25/71 to 10/24/71)

הופיע בעברית ב"ידיעות אחרונות לילדים " ב-1979

פלאש גורדון במעמקי כוכב נוגה.

סיפור מאת דאן בארי. פלאש גורדון בכוכב נוגה כנגד גזע חייזרי המאיים להשתלט על הכוכב.

באנגלית :

The Cosmic Tower"

(11/1/70 to 2/7/71

הסיפור הופיע בעברית בשבועון "ידיעות אחרונות לילדים " בעריכת בינה אופק ב-1980 ,כמה שנים טובות לאחר שהופיע סיפור ההמשך של סיפור זה "פלאש גורדון בכוכב המוות " בשבועון "דבר לילדים" ב-1974

תמונה קשורה

פלאש גורדון בכוכב המוות .מאת דאן בארי. המשך הסיפור הקודם .פלאש גורדון ודייל ארדן מתמודדים עם עולם מלאכותי שמטרתו היא להשמידם.

הופיע באנגלית :

תמונה קשורה

The Death Planet

2/14/71 to 5/2/71

ובעברית : בשבועון דבר לילדים כרך מה 1974 חוב' 1-12 ב-‏12 חלקים.בשחור לבן.40 שנה בדיוק לפני פירסומו ב"יקום תרבות ".

 

פלאש גורדון בעיר האבודה אטלנטיס 

פורסם במקור ב-1977

 

פלאש גורדון והרובוטים הפולשים 

פורסם במקור בשנים 1977-1978

 

פלאש גורדון פוגש את נוח השני. 

סיפור חדש יותר שצייר דאן בארי  מ-1980 ובו פלאש וזרקוב מתמודדים עם רובוט שמתכנן לישב את כדור הארץ עם חיות מכוכב אחר.

הסיפור הופיע באנגלית תחת השם

Noah Two

מ 13 אפריל 1980 עד 17 אוגוסט 1980.

"נח השני"  הופיע בעברית  במוסף "ידיעות אחרונות לילדים" מיד לאחר פרסומו המקורי באנגלית בין אוקטובר 1980 לפברואר 1981 בחמשה  עשר חלקים.הסיפור פורסם בעברית שלא בשלמותו והופיע בצורה קטועה בלבד. וזהו פרסומו השלם הראשון בעברית.

פלאש גורדון גירסת מגזין להיטון "-עיבוד בפרוזה של סיפור הסרט "פלאש גורדון" מ-1980 בכיכובו של חיים טופול בתפקיד דוקטור זרקוב.

על הסרט ראו כאן 

פלאש גורדון והפעימה  האלקטרומגנטית הקטלנית 

פורסם במקור ב-1984

 

סידרת סיפורי פלאש גורדון בכוכב מאדים .

סיפורים  שבהם פלאש נתקל ומתמודד עם התרבות הקדומה והלכאורה מתה של כוכב הלכת מאדים.

מבוא לסדרה המתאר היטב את התרבות הקדומה  החרבה בימיו של פלאש יש כאן:

פלאש גורדון והעיר הקסומה של מאדים .

מאדים של "ההווה" או יותר נכון העתיד הקרוב של פלאש גורדון מתואר בסיפור :

פלאש גורדון ונסיך המדבר של מאדים 

פלאש וידידו בעל הכוחות הטלפטיים וילי נתקלו  בתרבות הקדומה של בני המאדים בסיפור הזה:

"פלאש גורדון ובני כוכב המאדים 

ובסיפור נוסף פלאש וידידו נתקל במלך מת של המאדים שקם לתחייה

פלאש גורדון וספינת הרפאים של מאדים 

הסיפור המסיים והמסכם של הסאגה :

פלאש גורדון במסע בזמן לתרבות הקדומה של מאדים 

 

 

סדרת סיפורי פלאש גורדון בכוכב נוגה

מתארים את התפתחות של הקונפליקט בין הארצנים שמתיישבים על נוגה  והנוגאים  הילידים והתפקיד של פלאש גורדון בישוב הקונפליקט.

  1. המלחמה בענק הקוטב  ( פורסם במקור ב-1962)
  2. הדולפינים של נוגה .( פורסם במקור ב-1962)

3. צרות על נוגה  ( פורסם במקור ב-1970)

4. במעמקי כוכב הלכת  נוגה ( פורסם במקור ב-1971 )

5. אליל הביצה של נוגה. ( פורסם במקור ב-1972)

6. הקדמה מגיעה לנוגה ( פורסם במקור ב–1972 )

7. מרד על כוכב נוגה ( פורסם במקור ב-1976)

8.פלאש גורדון והדרקונים של כוכב הלכת נוגה 

 

פלאש גורדון בכוכב קורקובו.הסיפור המסיים של הצייר דאן בארי בקריירה בת ארבעים השנה שלו כצייר סיפורי פלאש גורדון.

למעשה זוהי סידרה של כמה סיפורים.

הסיפור הראשון הופיע באנגלית בלבד ואפשר לקרוא קטעים שלו כאן

פלאש גורדון במלחמת המינים בכוכב קורקובו :החלק הראשון

החלק המסיים היה "מוות בכוכב קורקובו "

Death on Kkorbu" (11/5/89 to 5/6/90"

ועימו הסתיימה הקריירה בת 40 השנה של דאן בארי כיוצר של פלאש גורדון.

הסיפור הופיע בעברית במוסף הקומיקס של שבועון הילדים "משהו" בגליונות 1-3 שלו  ב-1991

ואפשר לקרוא אותו ב"יקום תרבות " כאן :

פלאש גורדון נגד מלכה בת אלמוות בכוכב קורקובו 

 

ועוד כמה ציורי עטיפות של פלאש גורדון במגזין "בוקי " בשנות השישים :

ראו עוד

 איש החלל פלאש גורדון הרשימה המלאה של המאמרים והסיפורים

פלאש גורדון הפזמון של עופרה חזה 

פלאש  גורדון האתר הרשמי של הקומיקס

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

30 תגובות על “פלאש גורדון במדינת ישראל”

[…] הרעיון שהירח הוא חלק שניתק מכדור הארץ עם בעלי חיים שונים ואטמוספירה אינו מיוחד רק לספר השישי של סיר החלל. ניתן למצוא אותו מכל המקומות דווקא בספר של סידרת ד"ר דוליטל של יו לופטינג " "דוליטל הרופא על הירח " ( 1929 תורגם ב-‏1961) שבו הרופא שיודע לדבר בשפת החיות מגיע לירח ומגלה שזהו חלק שניתק מכדור הארץ בעבר הפרהיסטורי ביחד עם בעלי חיים שונים ואדם קדמון שצמח עליו לממדי ענק. את הרעיון הזה ניתן למצוא גם בסדרה הישראלית של פלאש גורדון שבה מתברר שהירח הוא שוב עולם שניתק מכדור הארץ ביחד עם בני אדם והירח מצידו התחלק לעולמות אחרים זעירים יותר "ירחון " ו"כוכבון " שגם בהם יש בני אדם … על כך ראו ביתר פירוט במאמר "פלאש גורדון הישראלי ". […]

[…] הרעיון שהירח הוא חלק שניתק מכדור הארץ עם בעלי חיים שונים ואטמוספירה אינו מיוחד רק לספר השישי של סיר החלל. ניתן למצוא אותו מכל המקומות דווקא בספר של סידרת ד"ר דוליטל של יו לופטינג " "דוליטל הרופא על הירח " ( 1929 תורגם ב-‏1961) שבו הרופא שיודע לדבר בשפת החיות מגיע לירח ומגלה שזהו חלק שניתק מכדור הארץ בעבר הפרהיסטורי ביחד עם בעלי חיים שונים ואדם קדמון שצמח עליו לממדי ענק. את הרעיון הזה ניתן למצוא גם בסדרה הישראלית של פלאש גורדון שבה מתברר שהירח הוא שוב עולם שניתק מכדור הארץ ביחד עם בני אדם והירח מצידו התחלק לעולמות אחרים זעירים יותר "ירחון " ו"כוכבון " שגם בהם יש בני אדם … על כך ראו ביתר פירוט במאמר "פלאש גורדון הישראלי ". […]

[…] מבחינת מאמר זה חשיבותו של המגזין היא בכך שהוא כלל  גם סיפור בהמשכים על הסוכן החשאי קוריגאן הוא הסוכן  החשאי איקס 9  סדרה שהתקיימה בארה"ב מאז ינואר  1934 כשנוצרה בידי סופר הבלשים המפורסם דשיאל האמט   שחיבר קלאסיקות מפורסמות של הסיפור הבלשי שלא נס ליחן כמו "הנץ ממלטה"   ( שהוסרט לסרט מפורסם עם המפרי בוגארט) וקומיקסאי עוד לא כל כך מפורסם אלכס ריימונד שיצר בדיוק אז את פלאש גורדון איש החלל. […]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

three + 20 =