web analytics
קטגוריות
טלויזיה

פלישתים וישראלים : סדרת הטלוויזיה "חצי המנשה"

סקירה על הסדרה התנכית הקומית המקורית הכמעט יחידה של הטלווזיה הישראלית עלילות כפר קטן בימי שמשון השופט והפלישתים.

Image result for ‫חצי המנשה‬‎

הופיע באתר סדרות הטלוויזיה הקלאסיות .

בימים אלה אנחנו מתנתקים מעזה. אבל לא ברור כלל וכלל בעוד כמה זמן אם בכלל עזה תתנתק מאיתנו .
ולרגל האירוע זה הזמן להיזכר בסדרת טלוויזיה הקומית "חצי המנשה " שכתב אפרים סידון ,סדרה שעסקה במערכת היחסים העתיקה בין אנשי חבל עזה הקדומה ,הפלישתים ובין הישראלים של ימי שימשון הגיבור ,מערכת יחסים שמזכירה בהרבה יותר משמץ את ימינו המודרניים אם גם ב"מראה עקומה".
סדרת "חצי המנשה " היא אולי הסדרה הקומית יוצאת דופן ביותר שהוקרנה אי פעם בטלוויזיה הלימודית והישראלית בכלל. הרעיון הבסיסי היה מקורי ביותר : לקחת דמויות מודרניות עם בעיות מודרניות ולהציב אותם בתקופת התנ"ך וליתר דיוק בימי השופט שמשון ותקופת הכיבוש הפלישתי, ואגב כך להשתמש במצבים האנכרוניסטיים המגוחכים כדי להאיר באור חדש בעיות מודרניות מאוד ומוכרות היטב לכל צופה. גם השפה הייתה שילוב של שפה תנכית ארכאית עם סלנג ישראלי עכשווי מאוד .
היוצרים היו הסופר ההומוריסטי אפרים סידון והבמאי היה יצחק שאולי. אחד היוצרים הוותיקים והמגוונים שעובדים בתעשיית הטלביזיה שלישראל.שאולי החל את עבודתו ב- 1976 בבימוי פינות ותוכניות בתוכנית "זהו זה" בטלביזיה החינוכית בין עבודותיו ניתן למצוא את קטעים קלאסיים כגון "אני חולםבפולנית", "כיפה אדומה", "גי'מס בונד" ואחרים.  

השניים שיתפו כבר פעולה בעבר בסדרה הקומית המפורסמת ביותר של הטלוויזיה הלימודית "קרובים קרובים " עלילות משפחה ישראלית מודרנית שבה כיכבה ליאורה ריבלין שכיכבה כעת גם ב"חצי המנשה".  אולם במקום לתאר משפחה ישראלית עכשווית החליטו השניים לחזור בזמן  לתאר את הישראלים של שנת 1100 לפה"ס .

לאפרים סידון יש עניין עמוק בתנ"ך.הוא כתב כבר סדרה הומוריסטית שהתבססה על התנ"ך, סדרת הקומיקס " התנ"ך : ב-954 פרקים " או כפי שנקראה בספרים שבהם כונסה " לחיות מהתנ"ך" שצייר אבנר אברהמי שיצאה מנקודת מוצא דומה מאוד כדי לתאר את כל ההיסטוריה של התנ"ך מבריאת העולם עד ימי השופטים ו"חצי המנשה" היא מעין המשך הישיר שלה
למעשה הייתה זאת גרסת הקומיקס האינטנסיבית ואולי גם החשובה ביותר מבחינה אמנותית בשפה העברית לתנ"ך .

לחיות מהתנ&quotך - בראשית - שמות / אפרים סידון

קומיקס זה שהופיע במקורו בכתב העת הפוליטי " כותרת ראשית" היה סידרה סטירית פרודית על התנ"ך שניסה להציג את אירועי התנ"ך כמשקפים אירועים פוליטיים עכשוויים לחלוטין ( גישה לא שונה לחלוטין מזאת של הדרשנים לאורך הדורות ) .

הסדרה הייתה אמורה לכסות את כל ספרי התנ"ך אך בסופו של דבר היגיעה רק עד לאמצע ספר שופטים לתקופתו של יאיר הגילעדי כתוצאה מסגירת כתב העת ( ובכרכים שכונסו ממנה היגיעו רק עד סוף ספר דברים ) וחבל . אם כי אין ספק שהיה בסדרה זאת הרבה מאוד כדי לעורר את זעמם של החוגים הדתיים הרי היה זה הניסיון השאפתני ביותר בתחום הקומיקס הישראלי להשתמש בחומרים תנכיים.

לחיות מהתנ"ך - ויקרא, במדבר, דברים / אפרים סידון, אבנר אברהמי

למרבית הצער לימי  השופט שמשון סידון לא הספיק להגיע  לרגל ביטול הסדרה ואת המעוות ניסה לתקן בסדרת "חצי המנשה".
הסדרה הייתה מעין המשך של מאפייין קבוע ביצירתו הסאטירית של סידון השמוש בדמויות ומצבים תנכיים כמקבילות של ראי עקום לנעשה בישראל המודרנית ,דבר שאותו ביצע בהזדמנות אחת גם עם   שמשון הגיבור עצמו שאותו הישווה לאהוד ברק דווקא .

תמונה מהסדרה הקומית הבריטית UP POMPAY המתרחשת בימי שיאה של הקיסרות הרומית.

היוצרים של "חצי המנשה " טענו שהרעיון של סדרה קומית שכל עלילתה מתרחשת בתקופה אחרת רחוקה מאיתנו ,עם השלכות לא כל כך סמויות לגבי הווה הוא חסר תקדים. אך זה לא היה מדויק כלל וכלל .
למעשה היו כבר כמה סדרות כאלה שלקחו סיטואציות מודרניות לקומדיות על תקופות עבר . למשל הסדרה המצויירת האמריקנית "משפחת פלינסטון " ( משפחת קדמוני" בתרגום לעברית ) על משפחה בימי האדם הקדמון הסדרה המצויירת מאריכת הימים ביותר לפני "משפחת סימפסון" . אך במיוחד ניתן למצוא את הרעיון בטלוויזיה הבריטית .

למשל בסדרה UP POMPAY  שהוקרנה בשנים  1969-1970 בכיכובו של פראנקי הווארד שהתבססה על מחזמר ידוע בשם "משהו מצחיק קרה לי בדרך לפורום " ( מחזמר שהוסרט והוצג גם בישראל ) ותיארה את עלילותיו המצחיקות של עבד בביתה של משפחה רומאית ממוצעת ותאוות מין בעיר הקדומה פומפי לפני שזאת הושמדה בהתפרצות הר געש.

הסדרה שימשה כבסיס לסרט קולנוע ב-1971 .

"Up Pompeii" (1971).jpg

צפו בפרק הפיילוט של סדרה זאת כאן.

הפרק השני  בסדרה:הבתולות הוסטאליות".

https://www.dailymotion.com/video/x6evejv

הפרק השלישי : הרעיונות של מארס 

הפרק הרביעי  :הסנטור 

הפרק החמישי  :בריטניקוס 

הפרק השישי: :השחקנים 

הפרק השביעי :ספרטקוס 

הפרק השמיני :שיקוי האהבה

הפרק התשיעי :הירושה 

הפרק העשירי :חופשה רומאית 

הפרק ה-11 ג'מס בונדוס 

הפרק ה-12 :הסכם שלום 

הפרק ה-13 :נימפיה 

הפרק ה-14 אקסודוס 

הפרק :אוסף של אודות 

צפו בקטע מהסרט הקולנוע המבוסס על הסדרה  מ-1971

 

צפו בסרט טלווזיה הממשיך את הסדרה מ-1975 

הסרט המסיים את הסדרה מ-1991

תוצאת תמונה עבור ‪Whoops Baghdad‬‏

 

הסדרה הקומית Whoops Bagdad מתרחשת בימי אלף לילה ולילה.

לאחר מכן  ב-1973 הוקרנה באנגליה סדרה מקבילה בשם Whoops Bagdad שוב בכיכובו של פראנקי הווארד.

קומדיה על עלילותיו המצחיקות של עבד בביתה של משפחה ממוצעת ותאוות מין בבגדד של ימי אלף לילה ולילה במאה השמינית לאחר הספירה..

מסדרה זאת היו שישה פרקים.

צפו בפרק הראשון "הווזיר לוקח אישה"  כאן.

 

 

הפרק השני :הג'ין בבקבוק 

הפרק השלישי :פסטיבל של כישוף

הפרק הרביעי 

הפרק החמישי :עלי והגנבים 

הפרק השישי והאחרון :ניצלה מההרמון

והייתה סדרה בשם "זקני צ'למספורד "קומדיה שמתרחשת בבריטניה של ימי הקיסר הרומאי אדריאנוס ועסקה בסכסוכים הקומיים בין הנציב הרומאי ונציגי האוכלוסיה הבריטית הערמומיים/

וכמובן ומעל לכולם סדרת ה"פתן השחור" סדרה שיש שחושבים ( ואני בינהם) שהיא הסדרה הקומית הגדולה ביותר של כל הזמנים ומתארת את עלילות גיבורה :" הפתן השחור" (רואן אטקינסון הגדול ) בתקופות שונות ומשונות של ההיסטוריה הבריטית .

. ובכל זאת "חצי המנשה " אכן הייתה יוצאת דופן בכך שהיא התרחשה בתקופת התנ"ך כיאה לקומדיה היסטורית ישראלית ובאופן ספציפי בימי השופט שמשון אם כי זה לצערם של הצופים מעולם לא הופיע בעצמו הוא יכול היה לשמש כדמות קומית יוצאת מהכלל עם חיבתו לזונות פלישתיות . .
קטע הפתיחה הקבוע של המוזיקה והקרדיטים היה אולי המרשים ביותר של סדרה ישראלית כל שהיא אי פעם. הייתה זאת פרודיה על קטע הפתיחה של הסדרה ההיסטורית הבריטית המרשימה והרצינית מאוד "אני קלאודיוס" שבו הופיעו נחש על רקע מוזיקלי מאיים. אותם צלילי פתיחה מאיימים הושמעו גם ב"חצי המנשה " לפני שהפכו לקטע מוזיקלי עליז ואת מקום הנחש המפחיד תפסה דבורה מאוירת כאשר בסיום הקטע הופיעו כל הדמויות כחלק מפסיפס מצוייר. כבר מקטע פתיחה זה היה ברור לצופים שאין המדובר כאן בסדרה היסטורית "רגילה".

העלילה התרחשה בכפר של חצי שבט המנשה בשם "בציר אביעזר "| ( שם שנלקח בידי סידון מרומן תנכי שכוח על ימי השופטים משנת 1958 של הסופר יוסף עזיאל בשם …." בציר אביעזר " שהתרחש בימי השופט גדעון דווקא. ).כפר הנשלט בידי הפלישתים שמפטרלים בו באופן קבוע.


הדמויות בסדרה היו: מילכה ( ליאורה ריבלין ) אלמנה פיקחית ובעלת רצון חזק שכאשר היא מקבלת באחד הפרקים את ראשות הכפר רודה באחרים ביד קשה וללא משוא פנים. .
נעמה ( אלינור אהרן) בתה בת השבע עשרה של מילכה , נערה טיפוסית לתקופת התנ"ך שמשום מה מזכירה מאוד נערות ישראליות מודרניות במרדנותה ושהדבר האחרון שמעניין אותה בשלב זה של חייה זה למצוא חתן לדאגתה הרבה של אימה.
רעואל ( נבו קמחי) לוחם ישראלי נועז ושחצן המשתייך לקבוצת הגרילה "שועלי שמשון " המפעילה אמצעי טרור כנגד הפלישתים בראשות שמשון בכבודו ובעצמו. רעואל מחזר במרץ אחרי נעמה שגם היא מעוניינת בו ומביא לה תמיד מתנות : ערלות פלישתים שהרג! מלבד זאת רעואל מקפיד להסתתר מפני הפלישתים שמחפשים אחריו במרץ ואת זה הוא עושה על ידי כישורי ההתחפשות שלו שאינם מבוטלים כלל.
אליקום ( דוד צויגנבוים ) כוהן הכפר הערמומי והחלקלק שידו בכל . שדכן לעת מצוא וגם עוסק בסחר עבדים ומלבד זאת היא מעסיק גם את חיל הפלישתים שבכפר בשירותו ואוהב מאוד לאכול ובעיקר אוכל של אחרים. . הבסיס לדמותו היא כוהני הדת של ימינו ואם זאת דמותו אינה שלילית לחלוטין ,סידון ציין שבניגוד לכהני דת בני ימינו אליקום מודה בחולשותיו ואינו מטיף כל הזמן לאחרים והוא אף מועיל מדי פעם בניגוד לעמיתיו המודרניים…

שלח בן שילה ( שלום שמואלוב ) השכן הנודניק והלא חכם בכלל של מילכה, איש שבט אפרים שמשום כך מדבר תמיד עם האות סין ולא שין ואינו מצליח להכניס את אישתו להריון

ולבסוף צמד החיילים הפלשתיים שמפטרלים בכפר ושומרים בו על הסדר : אכיש ( אודי גיל) קטן הקומה והערמומי ומפיש ( שרון רגו'ואנו ) הענק אדיר הכוח שאינו מבין טוב עברית אך אינו כה טיפש כפי שניתן לחשוב במבט ראשון.השניים שמזכירים מאוד חיילים ישראלים ממוצעים בכפר ערבי מגלמים בינהם את החברות הגברית האמיתית ( אם כי אינם נמנעים ללטוש עין מידי פעם בנעמה ) חברות שאולי יש בה רמזים הומו אירוטיים?
עיקר ההומור היה כתוצאה מהניגוד בין השפה והתפיסות העכשוויות לחלוטין ובין התקופה הקדומה כל כך
והנה קטע אופייני מפרקי הסדרה ( מהפרק "עבד בהנחה") :
" אליקום : תבחרו איזה עבד שתרצו ,יש פה באמת מבחר גדול .
מילכה : תגיד לי איך זה עבד יבוסי ?
אליקום: יבוסי ? צרה. יגנוב לך את כל מה שיש בבית . את לא יודעת שכל היבוסים גנבים?
נעמה : ומואבי?
אליקום: אל תגשי אליו . מואבים זה עצלנים , עושים טובה שמזיזים אצבע .כל הזמן קרעכץ ותלונות ולא נאה וזה קשה. ובמואב כולם היו פרופסורים ודוקטורים. רק רגשות אשמה יהיו לך עזבי אותך ממואבי.
נעמה : ומה עם עבד גירגשי?
אליקום:ששש…לא רוצה לשמוע אפילו . גירגשי , נו באמת . ואם הוא יתקע לך חנית בגב? או ישתין לך לחומוס ? ומחר יש פיצוץ בשבט יששכר ועוצרים את כולם? גירגשי זה עניין של מזל . תאמיני לי ,מילכה ,לכו אל עבד עברי .יש לי אחד אחרון ,מעודפי יצוא .והוא במבצע עם אחריות ואריזה אוריגינלית.הנה פה התמונה בשבילכם חצי מחיר .וזה עבד כחול- לבן ,לא איזה משהו מהמזרח הרחוק .זה שלנו . בשר מבשרנו ,עצם מעצמנו .זה עבודה עברית ! "

לאחר מותה ללא עת של "חצי המנשה חזר סידון לתנ"ך עם סדרת "התנ"ך בחרוזים "  לילדים  בניסיון ( נואש ?) להביא את התנ"ך לדור הצעיר שאינו מוצא בו את השמץ הקלוש ביותר של עניין.

עד כה הופיעו בסדרה זאת שלושה  כרכים ,כולל כרך ג'  שמכסה את ספרי  יהושע ושופטים  שבו סידון  חוזר  לתקופה של "חצי המנשה "  ימי ספר שופטים ,שמשון הגיבור וכל השאר .

 פרקי סדרת "חצי המנשה "

הסדרה הופקה ב-1995 והוקרנה  ב-1996. כתב אפרים סידון ,ביים וערך יצחק שאולי.
השתתפו : ליאורה ריבלין ,אלינור אהרון ,שרון רג'יניאנו ,שלום שמואלוב ,גיל אודי ,נבו קמחי ,דרור צווינגבוים

הפרקים היו:
1. כימיה.
פרק ראשון בסדרה שבו מוצגות לפנינו הדמויות הקבועות . נעמה כבר בת 16 ועדיין אין לה חתן! . אימה מילכה שמנסה נואשות וללא הצלחה לחתן אותה עם אנשים שונים, מסדרת לנעמה פגישה עיוורת עם איש "שועלי שימשון" רעואל שבה משתתף כמשגיח הכהן אליקום שמאזין בקפדנות לכל מילה שהם אומרים זה לזה. הפגישה העיוורת אינה מוצלחת בראשיתה אך נעמה ורעואל מגלים בסופה שהם מאוהבים. .בינתיים החיילים הפלישתיים אכיש ומפיש מחפשים אחר רעואל.. אך רעואל מתחבא בין העיזים בביתה של מילכה ומצליח ( לא בפעם האחרונה) להתחמק מידיהם כשהוא מחופש.

 

2. אהבת אמת.
מפיש החייל הפלישתי מתאהב בנעמה, לזעמו ולתסכולו של אכיש שחושש שהדבר יפגע בידידות הגברית בינהם ( אם כי בפרק מאוחר יותר אנו מגלים שגם לאכיש יש מחשבות על נעמה היפה..) מפיש מצהיר על אהבתו לנעמה לפניה בעברית שפה שבה הוא שולט בקושי וכך משבש ללא הרף את ההצהרה. .רעואל הנרגז יוצא כנגדו לדו קרב בסגנון דוד וגולית עם מקלעת אבנים אך רעואל אינו דוד ( שעדין לא נולד ) והוא מובס בקלות בידי מפיש שהוא גדול וחזק לפחות כמו גלית . הוא משחרר את רעואל בתמורה לפגישה עם נעמה למרות התנגדותו הנרגזת של אכיש( לזכותו של מפיש הענק יאמר שהוא אינו כופה את עצמו בכוח על הנערה ) . וכך נעמה יוצאת לפגישה ראשונה עם מפיש בליווים של אליקום שלח ואחיש שיושבים בינהם ומעבירים זה לזה כל מילת אהבה שמפיש אומר לנעמה. אך סוף טוב הכל טוב , מפיש מחליט לבסוף שהוא מעדיף אחוות גברים עם אכיש על פני אהבת נשים עם נעמה וששום בחורה לא תפריד בינו ובין אכיש . נעמה אגב אינה נראית משום מה מרוצה לחלוטין מהסוף הטוב הזה.

 

3. שעת השין .
מילכה לוחצת על רעואל שיתחתן כבר עם נעמה ,אך זה אינו נלהב לרעיון, כפיצוי הוא מביא לנעמה שורה של מתנות : ערלות חתוכות של פלישתים . . בנתיים מתברר לנעמה יש מחזר מסתורי ששולח לה שירי אהבה. ,המחזר המסתורי מתגלה כשכן שלח והוא בכלל מחזר אחרי מילכה ולא אחרי בתה נעמה כפי שהיא חשבה בתחילה, כדי שתהיה לו אישה שניה לצד אישתו העקרה. . מילכה שגם היא אינה מתגלה כמי שאינה נלהבת לרעיון של נישואין מודיעה שהיא מוכנה להינשא לשלח רק אם שלח ילמד להשתמש באות שין בדיבורו דבר ששלח להפתעת הכל עומד בו בהצלחה. אלא שטקס הנישואין נקטע כשרעואל הקנאי חוטף את מילכה מהחופה בחושבו שזו נעמה העומדת להינשא לשלח! מילכה לא מתעצבת יתר על המידה בגלל ההתפתחות המדהימה.

 

 

 

4. עבד בהנחה.
נעמה משכנעת את מילכה לקנות עבד מאליקום שבין שאר דברים שולח את ידו גם בסחר עבדים . . הוא משכנע אותם לקנות עבד עברי בזול . אך בגלל מחסור זמני בעבדים עבריים הוא מוכר להם את אכיש הפלישתי מחופש לעבד עברי מזוקן מתוך מחשבה לשלשל לכיסו את הכסף שמילכה משלמת עבור לא כלום . אכיש מגויס למבצע בהבטחה שתקופת עבודתו כעבד עברי תהיה למעשה תקופה של נופש ומנוחה מעבודה קשה. ואכן בביתה של מילכה אכיש מתגלה כעבד עברי בעייתי ביותר שמסרב לעבוד בכל מיני תואנות ואישורים רפואיים שקובעים שהוא אינו יכול לעסוק כמעט בשום עבודת בית , השתיים נאלצות לעבוד עבורו .כשהשתיים מגלות את התרמית הן מחליטות ללמד את אליקום ואכיש לקח ולעשות לעבד העברי שהתגלה כעבד זר ברית מילה! אכיש מצליח איך שהוא לברוח משם . ואליקום נדרש כעת בידי החיילים הפלישתיים לשלם לאכיש על הזמן שלא עבד בביתה של מילכה דמי אבטלה.

 

 

5. מפיש אוהב שלום.
בזמן שאכיש שיודע עברית היטב נוסע לנופש בעזה מפיש נתקף ברצון להיות כובש נאור וליברלי ולהפגין שלום ופיוס על מנת להתחבב על תושבי הכפר. רעואל המחופש לאליקום משטה בו ומציע לו לכתוב את המילים "מפיש אידיוט , מפיש בן זונה " כמילות פיוס ואחווה . מפיש הנחוש בדעתו רושם את המילים האלה בכל מקום בכפר. שלח שמנסה למחוק את המילים נענש בחומרה בידי מפיש שמאלץ אותו לכתוב אותן מחדש עד שמגיע אכיש שיודע עברית ותוקף אותו . וכעת שלח מוצא עצמו בין אכיש שדורש ממנו למחוק את המילים ולא .. ובין מפיש שדורש ממנו לרשום אותן מחדש ולא…
וכעת אליקום שנחשב לפושע האחראי למתיחה בידי הצמד עובר עינויים קשים בידי מפיש אלא שמסתבר שהשניים מקבלים תשלום קבוע מאליקום לביצוע משימות שונות.וכדי לא לוותר על השוחד הקבוע הזה השניים מאפשרים לשלח לשחרר אותו מהכלא.

 

 

6.למען ההיסטוריה.
עם יהורם גאון. הטוב בפרקי הסדרה. כותב ספר שופטים יהורם בן נפתוחים מגיע לכפר בחיפוש אחר חומר מעניין לסיפרו. ושם פוגש את מילכה שנראת לו מוכרת מאיפה שהוא ( מסדרת "קרובים קרובים" שבה הופיעו הוא וליאורה וריבלין ביחד כבעל ואישה ושאליה יש בפרק התייחסויות שונות שמובנות רק למי שצפה ב"קרובים קרובים" ) ויותר מכל הוא רוצה סיפורים פיקנטיים על שימשון . שלח ואליקום מנסים להיכנס לספר שופטים ולהיסטוריה בצורות שונות . שלח על ידי סיפור כיצד פגש את שמשון בבית מרקחת אך ללא הצלחה , אליקום מציג את עצמו כמבצע ניסים ומארגן פברוק של נס שבו הוא מרפא צולע ,החייל אכיש מחופש . אלא שאכיש נפצע בנתיים בצלעו בידי רעואל והוא נשאר פצוע גם לאחר הנס שמבצע עליו אליקום וזה לא מספיק טוב כדי להיכנס לספר שופטים . דווקא רעואל נכנס להיסטוריה על ידי סיפורי גבורה על מעללי שועלי שמשון . ומילכה מעניינת אישית את יהורם וגם נותנת לו כמה פסוקים שהוא מכניס לתנ"ך ביחד עם סיפורי גבורת שמשו אך לא לספר שופטים אלא לספר "שיר השירים " הרומנטי.

 

 

7. סוף ציתות.
בהוראת שלטון הכיבוש הפלשתי נערכות בכפר בחירות לראש הכפר שישמש כנציגו ביפני הפלשתים .. אליקום ושלח מתמודדים על הראשות .אליקום לומד נאום שמכינות לו מילכה ונעמה אכיש ומפיש מריצים את שלח לתפקיד הבכיר . מפיש בעל יכולת הזכירה האבסולוטית מסתתר בביתה של מילכה ולומד את הנאום שמועבר ממנו לשלח בעל פה ( נאום שמזכיר מאוד נאומי בחירות של מועמדים כיום ) . שלח חוזר כמו תוכי על הנאום בזמן העימות בין השנים בפני אנשי הכפר כולל הקריאה לבחור באליקום . אליקום מתגלה כלא טוב יותר כאשר הוא מכריז שהוא יביא את המשיח ומזור לכל חליי העולם והאנושות. מילכה היא שנבחרת לבסוף לראש הכפר ברוב גדול.

 

8. הצ'אנס הגדול .
מילכה בתפקידה החדש כראש הכפר נוסעת לעקרון להיפגש עם נציגי הפלישתים ונעמה ורעואל מנסים לנצל את המצב ולהתבודד ביחד . אלא שאליקום שרוצה אישה שניה נזרק כתוצאה מביתו בידי אישתו ומגיע אליהם וכך גם שלח והחייל אכיש שחושק גם הוא בנעמה ( מה שמסביר אולי את התנגדותו הקשה להתאהבות של מפיש בנעמה בפרק קודם ) כולם מפריעים לזוג להתבודד,ולבסוף כאשר הם מניחים סוף סוף לזוג לנפשו מילכה חוזרת מעקרון לפני שהזוג הספיק לעשות משהו.

 

9. מילכה ליום אחד.
מילכה ראש הכפר מטילה מגוון משימות על תושבי הכפר ועל החיילים הפלישתים כמו ניקויו מאשפה וסלילת דרכים חדשות . התושבים העייפים מרוב עבודה מנסים למצוא דרך לסלקה מהשלטון.הדרך נמצאת אך גם מרצונה של מילכה שגם לה נמאס כבר מהתפקיד שמשניא אותה על בני כפרה.

10. קולות.
מפיש חוזר בתשובה בהשפעת הכוהנים ,לאמונת האל דגון. הוא מגדל זקן ומקפיד במצוות אכיש החילוני בהחלט שאותו הוא מנסה גם כן להחזיר בתשובה ללא הצלחה מחליט שהוא השתגע. מפיש מחליט ל"ספלש" דהיינו להעביר לאמונת הפלישתים גם את תושבי את בציר אביעזר. אכיש והישראלים משתפים פעולה כדי להניאו מכוונתו על ידי יצירת קולות מלאכותיים של האל דגון "מהשמיים" שקוראים לו לחזור מדרכו השגויה לעזוב את הישראלים במנוחה ורק להביא להם כסף.מפיש אכן עושה זאת . אך התושבים שמגיעים למסקנה שאם אפשר לשכנע את מפיש לעשות דבר כזה אפשר לשכנע אותו על ידי קולות מהשמיים לבצע גם דברים אחרים.

 


11. אל המטרות..
בכפר יש בצורת ותושבי הכפר מחליטים למצוא את האשם ולהעניש אותו בסקילה עד מוות.

12. אכיש שרוצה כל כך.
אכיש נכשל בבחינות ובתרגיל של דינמיקה קבוצתית מוחלט ליצור לו דמות אם שתדחוף אותו לכל הבחינות .רעואל מאמן את מפיש ומפיש מתחפש לאימא של אכיש. השניים הולכים לבחינה וכל אנשי הכפר באים להיפרד מהם.

 

 

13. אחדות העם.
אליקום מקים חוג מקרא והיסטוריה שבו הוא מלמד את תולדות עם ישראל ואת שירת דבורה הנביאה אך מסתבר שעם ישראל הוא עם מסוכסך ומפורר מאוד. . במאמץ לפעול מען אחדות העם המפורר שבו כל שבט שונא את כל השבטים האחרים וחצי אחד של המנשה שונא את החצי השני מחליטים אנשי הכפר לנסוע לחצי שבט המנשה היושב מעברו השני של הירדן ולהשלים עימו. תחילה רק שלח משבט אפרים נוסע אך כשמסתבר שזה על חשבון הכפר כולם רוצים לנסוע. הבעיה שמפיש מוכן להנפיק רק שני אישורי נסיעה. והיחסים בין כולם מתערערים .אלא שבסוף מפיש מסדר אישורים לכולם ואם כי מסתבר בנתיים אף אחד לא רוצה לצאת הוא כופה על כולם לצאת למסע.ובכך נפרדו הצופים מאנשי כפר "בציר אביעזר" ומסדרת "חצי המנשה".

 

https://www.youtube.com/watch?v=5M8wLZDUm7U


הסדרה הייתה מוצלחת ביותר אם כי עוררה את חמתם של כמה בכירים דתיים למשל שר החינוך זבולון המר שראה בה לעג לקודשי האומה מצד שני דתיים לאומיים רבים היו בין צופיה המסורים ביותר של הסדרה. . הסדרה אף זכתה לפרס בפסטיבל ניו יורק לטלוויזה בתחום הקומדיה המקורית ( טקס שבו סירב השר המר להשתתף ). . למרות הצלחה זאת "חצי המנשה" לא חודשה כנראה גם בגלל ההתנגדות בחוגים דתיים בכירים שונים וחבל.
.לדעת סידון מאחר שסדרה כזאת דורשת ידע בסיסי מהצופים בתנ"ך ידע שכיום כבר קשה למצוא אותו אצל רבים מהצופים ,ספק אם תיעשה בעתיד סדרה כמוה. "חצי המנשה " נשארה תופעה יוצאת דופן ומיוחדת במינה בטלוויזיה הישראלית והעולמית כסדרת הקומדיה התנכית היחידה בעת כתיבת שורות אלו.

קישורים רלבנטיים :

חצי המנשה בויקיפדיה 

על התנ"ך בקולנוע ובטלוויזיה הישראליים

 

 

אפרים סידון בויקיפדיה

 

אפרים סידון וטרזן בג'ונגלים של חנוכה

אפרים סידון על השמשונים החדשים

אפרים סידון על "התנ"ך בחרוזים"

השחקנים
ליאורה ריבלין

אלינור אהרון

נבו קמחי

שלום שמואלוב

קומיקסים תנכיים

 

קרובים קרובים בויקיפדיה

 

סדרת "חברים מהתנ"ך "

סדרת "אני קלאודיוס"

אודיסאוס אבינו , הלנה היפה אימנו : על מוצא העם הפלישתי

מתאבד בעזה : האופרה :שמשון ודלילה"

תודה לדני סלס על הסריקות .

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

22 תגובות על “פלישתים וישראלים : סדרת הטלוויזיה "חצי המנשה"”

מה שכן, אפשר לתפוס אותה בערוץ 23 מדי פעם (ובעיקר ב'לופ' בימי שישי-שבת לפעמים).

נקווה שבעתיד תעלה סידרה עם קונספט דומה (לדעתי חידוש של הסדרה לא יעשה טוב).

חצי המנשה זו הסדרה הכי טובה בעולם וכל פעם כשיש לופ אני וכל המשפחה שלי יושבים לראות את זה ממתי שזה מתחיל עד שזה נגמר.
חבל שהפסיקו לצלם פרקים כי זו הייתה סידרה ממש מצליחה למרות שדי מעט אנשים ראו אותה…
בפעם האחרונה ששידרו את זה אבא שלי הקליט את זה על דיסק של די.וי.די ואנחנו רואים את כל הפרקים כל יום!
בדיוק עכשיו סיימתי לראות את זה…
נקווה שיעשו עוד פרקים…

הסדרות קרובים קרובים+חצי המנשה,היו סדרות ממש טובות.
לדעתי, בהוט V.O.D. וערוץ הקולנוע הישראלי<>+בערוץ הבידור הישראלי<> וכמובן בלופ23,זה לא יהיה מוגזם בכלל,אם כל סופ"ש ישימו לפחות פרק אחד (ורצוי גם שידור חוזר שלו באחד מימי השבוע)
למי שקוראים תגובה זו,זיכרו שתמיד יש אנשים שמקטרים על יותר מדי-ומעקמים פרצוף…אך הרבה אנשים שאוהבים את הסדרות הללו,לא טורחים "להצביע במקלדת"ולהוכיח שאכן אלו סדרות שהרבה אוהבים…
לסיום,אני מברך בחום ומוריד את הכובע,בפני יוצרי/במאי/שחקני הסדרות הנ"ל-יישר כוח!!
<>
שניר

כבר כמה חודשים שאני מחפשת אותה בכל חור והשבוע (תודות לחברה שהסבה את תשומת לבי) הצלחתי לתפוס כמה וכמה פרקים מהלופ של 23! הנוסטלגיה השתוללה בבית וכל המשפחה התיישבה לראות… פשוט קאלט מטורף, כל משפט שני שם קורע אותך מצחוק ונכנס לך לארסנל הציטוטים הפרטי ("יס לי דעות מוצקות בכל נוסא!" "אז תגיד משהו" "מילכה צודקת…")

חבל שאין כלפיה יותר מודעוּת וח-ב-ל שהורידו אותה כל כך מהר!! כמה פוטנציאל ישראלי יא רבאק.

סידרה מצוינת,לא צריכה שום חידושים,השחקנים השחקנים מתאימים לסידרה בול.חבל שלא משדרים את הסידרה להיתים קרובות.

סידרה מעולה. לפחות ברמה של קרובים קרובים אם לא יותר.
מקווה שמישהו ירים את הכפפה וימשיך את הסידרה.
אולי אפילו סרט באורך מלא ? לאור ההצלחה של "זוהי סדום" יש מקום לתיקווה.

Rauenzahn says Anne Arundel has been using it for five years, Prince George's for one or two, and Baltimore City
is starting this year along with Baltimore County. If you have
monitoring home security systems, the alarm
company will get in touch with you and those on your address book
as well as provide a presence at your home within a very good time frame.
Alarm systems are a popular and effective measure.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ten + three =