web analytics
קטגוריות
מדע בדיוני

פרי רודאן -איש החלל הניצחי

סקירה על סדרת המדע הבדיוני הארוכה והמצליחה ביותר בעולם ,סדרת מדע בדיוני גרמנית על איש החלל בן האלמוות פרי רודאן שתרגומיה הראשונים היו לשפה העברית.

 

פרי רודאן ,חוברת מספר 1000.

הופיע בגרסה שונה ב"קולמוסנט "..

ב-15 בינואר ,2005 נפטר סופר המדע הבדיוני הגרמני וולטר ארנסטינג הידוע גם בשם העט הבדוי שלו ( בעל הצליל האמריקני במכוון ) "קלרק דרלטון " בגיל 84.
ארנסטינג-דרלטון היה ידוע בגרמניה ובאוסטריה מאז שנות החמישים כאחד מסופרי המדע הבדיוני הפוריים והפופולאריים ביותר בשפה הגרמנית , הוא התפרסם הודות לרומאנים שכתב בנושאי מסע בזמן ( לא פחות מ-20 כאלה ) . סך הכל כתב כשמות שונים -80 ספרי מד"ב בנושאים שונים ועוד 35 סיפורים קצרים . הוא גם התפרסם כמתרגם פורה ביותר של סיפרי מד"ב מאנגלית .הוא היה ידוע כאחד הסופרים החביבים ביותר על חובבי המד"ב בגרמניה בגלל אישיותו החמה והידידותית .
בנוסף לכך היה ידוע מאוד כאחד מהתומכים הראשונים והנלהבים ביותר של תיאורית "האסטרונאוטים הקדומים " מבית מדרשו של אריך פון דניקן שטוענת שיצורים מהחלל החיצון ביקרו בכדור הארץ בימי קדם וכי הם אחראים לבניינים מרשימים כמו הפירמידות במצרים ובדרום אמריקה וכל מבנה מרשים אחר שנימצא באזורי העולם. פון דניקן היה ידיד אישי קרוב מאוד ואדם שגם השפיע על ארנסטינג וגם הושפע ממנו .".

אבל יותר מכל ומעל לכל ארנסטינג התפרסם כאחד משני היוצרים של "סדרת "פרי רודאן " שאותה יצר ביחד עם קרל הרברט שר בשנת 1961 וממשיכה בהצלחה אדירה עד עצם היום הזה.הוא כתב 192 ספרונים ועוד 24 ספרי כיס ( 214 סיפורים סך הכל ) בסדרה זאת ממספר 2 ועד מספר 1622 ובנוסף לכך עוד 32 ספרונים בסדרה האחות "אטלן ". שותפו של ארנסטינג ,שר ,היה היוצר והעורך והכותב הראשי של סדרה זאת במשך שנים רבות אולם ארנסטינג היה הסופר האהוב ביותר שלה עד כדי כך שהחובבים הצליחו להביא לכך שאסטרונומים יקראו אסטרואיד על שמו כבוד שלו זכו עד כה רק הסופרים ה.ג. וולס אסימוב והינלין. והוא גם הסופר היחיד שתמונתו הופיעה על עטיפת חוברת של הסדרה שביצירתה עזר ושהפכה לפנומנון שבל יאמן. סדרת המד"ב הארוכה והמצליחה ביותר בכל הזמנים.

פרי רודאן

 Image result for perry rhodan english covers

שנת 1961 הייתה שנה מיוחדת במינה. הייתה זאת השנה שבה היגיע בחודש אפריל האדם הראשון לחלל, הרוסי יורי גאגארין ופתח בכך את עידן האדם בחלל. בחודש מאי הנשיא האמריקני קנדי הודיע על מחויבות ארצו לשלוח אדם לירח ופתח בכך את הפרוייקט שהיגיע לשיאו עם נחיתת האסטרונאוטים האמריקנים על הירח ב-1969. .
הייתה זאת גם השנה שבה נוצרו כמעט בו זמנית כמה וכמה סדרות מפורסמות ביותר ומאריכות ימים ובעלות השפעה גדולה מאוד לאורך זמן. בישראל יצר שרגא גפני תחת השם און שריג " את סדרת "דנידין הילד הרואה ואינו נראה" הנמשכת עד היום . .
בארה"ב פורסמה לראשונה בחודש נובמבר בידי חברת "מארוול " סידרת הקומיקס "הפאנטאסטיק פור " עלילות ארבעה חוקרים בעלי כוחות על מדהימים והרפתקאותיהם ומסעותיהם ברחבי היקום סדרה שיצרה את ה"יקום " המפורסם של חברת מארוול שאליו הצטרפו מאז גיבורים ידועים אף יותר כמו ספיידר מאן והאקס מאן .בו זמנית בגרמניה יצרו הסופרים קרל הרברט שר וולטר ארנסטינג ( תחת השם  הבדוי "קלרק דרלטון ") בחודש ספטמבר 1961  את סדרת פרי רודאן ( במקביל במדוייק לסדרת "ארבעת המופלאים " שכן בארה"ב נהוג שחוברות קומיקס יוצאות לאור לפחות חודש-ואף חודשיים לפני התאריך שמופיע עליהן ) " סדרה של חוברות שיוצאות מדי שבוע בשבוע ושממשיכה עד עצם היום הזה עם לא פחות מ-  2570   חוברות נכון  ליום עדכון  מאמר זה ( ה- 20 לנובמכר 2010 ) מספר שכמובן רק גודל מידי שבוע .

חוברת פרי רודאן מספר 2500.

נתונים מספריים

בנוסף לחוברות "העדכניות " יוצאות לאור בו זמנית כמה מהדורות חדשות של חוברות ישנות ביותר . ישנה כבר מהדורה "שלישית " של חוברות ישנות ש היגיעה ל-1669 חוברות ומהדורה "חמישית "שהיגיעה ל-1163 חוברות . המהדורה השניה והרביעית שיצאו לאור במקביל גם הן היפסיקו לצאת ב-1998 .
ובנוסף לכך עוד 415 ספרים בכריכה רכה שיש בהם סיפורים נפרדים מהחוברות שיצאו לאור בין 1964 ל-1995 ( גם הם בשלוש מהדורות שונות ) . חוץ מאלה יש עוד 88 ספרים בכריכה קשה סדרת הכסף " שכל אחד מהם הוא עיבוד של כמה חוברות לסיפור אחד ( וסך הכל חוברות מספר 1-759 בסדרה ) .
ישנן סדרות קומיקס שונות של כ-160 גליונות סך הכל שיצאו לאור במקור בין 1967 ו-1975 ולאחרונה שוב בשנים 2003-2004 .
היה מגזין של סיפורי מדע בדיוני שונים  על שמו של רודאן. וחוץ מכל אלה יש מאות "סיפורים בודדים" , קלטות,יצירות אמנות , יצירות מוזיקליות , מודלים ,משחקי מחשב ועוד ועוד והיד עוד נטויה,מדי שבוע בשבוע וללא הפסקה מזה 44 שנים

. קרל הרברט שר שיצר את הסדרה והדמויות המקוריות המשיך להיות העורך הראשי וקובע ההתפתחויות בעלילה עד מספר 700 ואז הוחלף בידי אנשים אחרים. שהרי סדרת "פרי רודאן " היא כמו סדרת "מסע בין כוכבים בראש ובראשונה "עבודת צוות".

העלילה

"Painting by Renato Casaro, used for Perry Rhodan #19." 1961 ... Perry Rhodan!

סדרת פרי רודאן החלה את חייה עם סיפור פשוט לכאורה: בשנת 1971 נוחת האדם הראשון על הירח . זהו מיג'ור פרי רודאן ,אסטרונאוט אמריקני.( מרבית הגיבורים של סדרות ההרפתקאות הגרמניות באותה התקופה היו אמריקניים ובמיוחד בסדרות מערבונים שהיו פופולאריות מאז ומתמיד בגרמניה יותר מאשר בכל מקום אחר , או למצער בריטיים , שהרי לאחר מלחמת העולם השניה והשואה הגרמנים עצמם כמו כל שאר העולם שוב לא יכלו להתייחס ברצינות לסדרה שבה היה "גיבור גרמני טוב" אך לעתיד כאשר הפטריוטיזם הגרמני החל לצוץ מחדש הסתבר פתאום ובכלל לא במפתיע שרודאן הוא אמריקני  ממוצא גרמני ) .

פרי רודאן ואנשי צוותו הנאמנים ברקיטה "סטרדאסט" מגלים שהם אינם הראשונים שנחתו על הירח , הקדימו אותם אחרים ואלה אינם רוסים דווקא (כפי שחשבו ) אלא חייזרים. אלה הם קרסט וטורה חייזרים אנושיים לכל דבר ( פרט לכך שהם לבקנים) שהיגיעו מהאימפריה הגלקטית של ארקון . כוכב הלכת ארקון הקים לפני אלפי שנים אימפריה גלקטית אדירה אך כיום היא נמצאת בשקיעה ובניוון . קרסט הוא מדען דגול שמגיע למסקנה שבני האדם הם יורשיהם הפוטנציאלים של הארקונידים וטורה היא יפיפייה קרת מזג (המזכירה מאוד את הוולקנית שבסדרה המודרנית "אנטרפרייז ") שמתייחסת בזלזול לבני האדם אך מהר מאוד לומדת את טעותה ומתאהבת ברודן.
פרי רודאן מתגלה כגאון אדמיניסטרטיבי ומנהיג שאין כמוהו בתולדות האנושות . באמצעות הטכנולוגיה הארקונידית הוא מקים כאשר הוא חוזר לכדור הארץ את "המעצמה השלישית " . גוף שאיננו שייך למעצמות העל הקיימות של ארה"ב וסין ( בריה"מ כבר איננה מעצמת על בראשית שנות ה-70 בעולם של רודאן ,היא נחלשה מאוד בהשוואה לסין . למעשה יש בכך תחזית מדוייקת למדי של העולם כפי שהוא היום.)

רודאן  עומד בהצלחה בפני התקפותיהם על הבסיס שלו במדבר גובי שמוקף במחסום אנרגיה חסין לחלוטין בפני כל כלי נשק כולל כלי נשק גרעיניים.
מטרתו של רודאן היא פשוטה : לאחד את כל המין האנושי תחת הנהגתו כשדי שיוכל להתמודד בהצלחה כנגד הפלישות החייזריות שהוא יודע שצפויות וכדי שיוכל לצאת לחלל ולמלא שם את גורלו להקים אימפריה גלקטית כמו זאת של הארקונידים. הוא מקים לשם כך יחידות של מוטנטים בעלי כוחות על טבעיים ( בדומה לצוות האקס מאן של מארוול שנוצר בערך באותה התקופה ) שמשמשים כיחידות העל שלו. הפלישות מהחלל אכן אינן מאחרות לבוא תחילה של גזע שמסוגל להשתלט על מוחותיהם של בני אדם ולאחר מכן אחרים שכולם נהדפים בתוך כמה חוברות של סיפורים.

משם נמשך הסיפור: רודאן יוצא ביחד עם עמיתו וסגנו הקבוע רג'ינלד באל לחלל.. תחילה לכוכב הלכת ונוס ששם הוא מוצא דינוזאורים . ומאוחר יותר למערכות כוכבים קרובות. באחת מהן הוא מוצא יצור שהוא שילוב של עכבר ובונה שמכונה במהדורה הגרמנית "גוקי " ( ובאנגלית "פוקי ). "גוקי " הנ"ל הופך למוטנט החזק ביותר בשירותו של רודן . גוקי הנ"ל מזכיר יותר מכל דבר אחר מין מקבילה גרמנית מדויקת של  הקוף המדבר "קופיקו" ועוד יותר מכך את הקוף הבלש המדבר  "צ'יפופו " ( שנוצר רק שנה לפניו בישראל ) בתוספת  נטייה לתעלולים סדיסטיים עם ההבדל שיש לו כוחות על לביצוע תעלולים אלה בקורבנותיו. הוא אמור לספק את ההומור בסדרה וכנראה בהצלחה רבה.
גוקי היה פרי יצירתו של וולטר ארנסטינג והספורים עליו היו הסיפורים הפופולאריים ביותר שלו.גוקי הוא הדמות הפופולארית ביותר בסדרה אחרי רודאן עצמו ואחרי החייזר אטלן שעליו ראו בהמשך. .
רודן יוצר קשר עם אינטליגנציית על בשם "זה " שמספקת לו חיי אלמוות , כמו גם משימות שונות לאורך הסדרה למען שלום היקום ולעתיד מסתבר ש"זה" אף פיקח על לידתו של רודן שהוא מעין משיח שבואו נחזה מראש . הוא יוצר לבסוף קשר עם האימפריה הארקונית ומגלה שאנשיה מנוונים לגמרי מרוב חיים טובים ועודף בשימוש בטכנולוגיה לתענוגות ( מזכיר קצת האת הדרך שבה רואה בן לאדן את המערב ) . כעת שולט בה מחשב סופר אינטיליגנטי שהוא למעשה השליט של הגלקסיה .במקביל מגלה רודן ארקוניד בן אלמוות כמוהו את אטלן .

אטלן

 אטלן במגזין החובבים הגרמני "סול".

אטלן שדמותו נוצרה בידי ק. ה. שר הוא לרודאן מה שמיסטר ספוק הוא לקפטין קירק במסע בין כוכבים או מה שהאינדיאני ווינטו הוא ללבן יד הנפץ במערבונים של הסופר הגרמני קרל מאי ( הפנומנון היחיד בספרות הפופולארית הגרמנית שמשתווה ועובר את זה של סדרת פרי רודן ) . הוא הידיד הטוב, והאדם היחיד בסדרה שמשתווה מכל בחינה לרודן ומשלים אותו אם כי הוא מגזע אחר במידה רבה הוא "האני האחר " של רודאן.

book cover of Spider Desert (Perry Rhodan Atlan, book 1) by Ernst Vlcek

book cover of Menace of Atomigeddon (Perry Rhodan Atlan, book 2) by Kurt Mahr

book cover of The Crystal Prince (Perry Rhodan Atlan, book 4) by K H Scheer

ספרים באנגלית על אטלן

אטלן הוא ארקוני שנחת בכדור הארץ בשנת 8000 לפני הספירה וחי במושבה הארקונידית של אטלנטיס ( על שמו ) עד שזאת נהרסה בידי פולשים מממד אחר שבהם רודן ילחם בעתיד הרחוק . מאז אטלן חי בין בני האדם כשהוא מתחזה לאחד מהם לאורך התקופות ההיסטוריות כמו הדמות המיתית של ה"יהודי הנצחי " אחשוורוש ( ואכן מטרתם של הכותבים הייתה בתחילה לתת לו את השם הזה כדי להראות את הקשר אך ויתרו על כך אולי מחשש שיואשמו באנטישמיות ) ובתקופות אחרות הוא ישן במשך מאות שנים בבסיסיו במעמקי הים והתעורר בזמנים מוגדרים כדי לראות מה השתנה בהיעדרו וחיכה ליום שבו בני האדם ישיגו לבסוף את היכולת הטכנולוגית לצאת לחלל .

בין השאר היה  אטלן עד לחורבן הערים סדום ועמורה בידי חייזרים , וסייע בכיבוש העיר  הכנענית מגידו בידי הפרעה המצרי תחותמס השלישי .

הוא היה מעורב ישירות באירועים תנכיים כאשר עזר לדוד הצעיר כנגד גולית והפלישתים ( הקלע של דוד היה כמסתבר פצצה קטנה של אטלן) ,כן היה ידיד אישי של שלמה המלך.

אטלן

  בימי האינקווזיציה  ניסה אטלן לשכנע את האינקווזיטור טורקוומדה לא לגרש את היהודים מספרד אך ללא הצלחה.ועבר אין ספור הרפתקאות אחרות בתקופות היסטוריות שונות .
אטלן היה דמות כה פופולארית בין הקוראים שנוצרה סדרה מיוחדת עליו ועל הרפתקאותיו הן בעבר בהיסטוריה של כדור הארץ והן בעתיד ביקום של פרי רודאן. מסדרה זאת יצאו מספר מצומצם יחסית של כותרים רק 850 חוברות בין השנים 1969 -1988, l ועד מספר 399 גם סדרה זאת נערכה בידי היוצר המקורי של הדמות. שר לפני שהוחלף בידי אחרים.

מאז יצאו גם כמה עשרות ספרים בכריכה רכה על הרפתקאותיו של אטלן בעבר הרחוק ובעתיד ולאחרונה גם ספרים אלקטרוניים אבל אטלן חזר לאחרונה לשרת את האנושות בסדרה חדשה משלו ב-2004 שממנה יצאו נכון להיום 19 כותרים וכרתמיד  היד עוד נטויה …

רודן בין היקומים

ובנתיים הרפתקאותיו של רודן נמשכו עם ובלי אטלן. הוא מחסל לבסוף את המחשב ששולט בארקון וממליך שם את אטלן כקיסר. הוא מתחתן עם טורה הארקונידית היפה והיא יולדת לו בן שנהפך לאוייבו ( ולאחר מכן במשך אלפי שנים הוא מוליד עוד ילדים מנשים שונות ,לרוב חייזריות , שהופכים לדמויות קבועות בסדרה ) ונהרגת . הוא מגלה את גזע האם שמימנו יצאו הארקונידים , האקונים ומגלה שהם אוייבים מסוכנים, הוא מגלה גזע של סוחרי על הספרינגרים , וגזע של רופאי על ,האראס על כולם צאצאים של האקונים כמו הארקונים , וכולם מתגלים כאוייבים . הוא מגלה גם את הכוכב שבו (כנראה ) חי הגזע שהוליד את האקונים . הוא נלחם בגזע ממימד אחר הדרופים אלה שהרסו בזמנו את אטלנטיס . וכך זה נמשך ונמשך .לאחר שעבר את כל גלקסית שביל החלב הוא מגיע לגלקסית אנדרומדה ופוגש ונאבק שם בצאצאים של התרבות הלמוריה הקדומה מכדור הארץ שאנשיה קדמו לאטלנטיס שהיגיעו לשם. משם הוא נוסע לגלקסיות אחרות ( שמאיימות על גלקסית שביל החלב ) וליקומים אחרים ( שמאיימים על כלל היקום שלנו) . הוא מקים את האימפריה הסולארית של טרה ולבסוף מוותר על השלטון באימפריה, וכדור הארץ מצטרף לברית גלקטית שבה חברה האימפריה המחודשת של ארקון ברית שנאבקת בפלישות הבלתי פוסקות לגלקסיה שלנו .

פרי רודאן מספר 100 בגרמנית.

חוברת פרי רודאן מספר 100 באנגלית

זמנו של רודן מלא וגדוש בפגישות עם ומאבקים עם ישויות עליונות שנקראות הקוסמוקראטים ועם יצורים דמויי אלים . באחד ממחזורי הסיפורים למשל הוא חוזר לגלקסיה שלנו אחרי מאות שנים של הרפתקאות בגלקסיות אחרות כדי לגלות שהיא משועבדת בידי גזע זר שמונהג בידי מישהו שהוא לא אחר מאשר בנו וכי הלה הוא בובה בידי קוסמוקראט עריק ופותח במלחמת גרילה לשחרור גלקסיית שביל החלב וכו' וכו'. אין מספר להרפתקאות שעובר רודן וכוכבים שביקר במשך אלפי שנות חייו .ואין נושא מארסנל הנושאים של המדע הבדיוני מהמסע בזמן ועד היקומים המקבילים שלא טופל לפחות כמה וכמה פעמים לאורך כמה עשרות או מאות חוברות במהלך סדרת פרי רודן .

האיומים בדרך הטבע נהפכים כל הזמן לגרנדיוזיים יותר ככל שהסופרים נאלצים לשבור את ראשם מדי שבוע ביצירה של איום חדש שיעלה על כל מה שהוצג באלפי החוברות הקודמות .
הסדרה מאורגנת עכשיו כך שכל 100 חוברות הם בגדר סיפור ענק אחד עם אויב בולט אחד שנקבע מראש שנכתב בידי כמה סופרים . ולאחר 100 החוברות יש קפיצת זמן של מאות ולפעמים אלפי (!) שנים לעתיד אל הסיפור הבא . כך בין חוברת 399 ל-400 חלפו ביקום של רודאן לא פחות מ-993 שנים.

Perry Rhodan 2300: Vorboten des Chaos (Heftroman): Perry Rhodan-Zyklus "Terranova" (Perry Rhodan-Erstauflage) von [Feldhoff, Robert]

פרי רודאן מספר 2300.

 .
אך דבר אחד נשאר קבוע :"רודאן " וצוות ידידיו בני האלמוות כמוהו נשארים השליטים של כדור הארץ ושל האימפריה שלו לאורך כל אלפי השנים האלה . המין האנושי ( שברובו המוחלט מורכב מאנשים קצרי ימים בניגוד לרודן וצוותו) משום מה אם כל היותו "יורש היקום " (מהארקונידים ) אינו מצליח למצוא אנשים אחרים בדרגתו של רודן במשך אלפי השנים שחלפו מאז 1971 ועד 4920 ( השנה שבה מתרחשים הסיפורים "העכשוויים"שהיא שנת 1333 " לפי ספירה חדשה שהחלה בעתיד של רודאן ). כל מי שמעז להטיל ספק בנצחיות שלטונו של רודן ומנסה לתפוס את מקומו הוא "פושע " "טירוריסט " "מסומם " רוצח " . לי לפחות זה לא נעים לחשוב על עולם שבו השליטים נשארים קבועים ובלתי משתנים לאורך אלפי שנים . עם גישה כזאת לא פלא שהיו מבקרים בגרמניה שהיגדירו את הסדרה כפשיסטית ומיליטריסטית עם פולחן אישיות לאדם אחד ,פרי רודן .אדם ש"כיום" ( כאמור שנת 4918 לספירה ) הוא בן לא פחות מ2984 שנה ( הוא נולד ב-1936). אטלן כמובן הוא זקן הרבה יותר הוא קיבל את חיי הנצח שלו בשנת 8008 לפה"ס כך ש"כיום " הוא בן 12928 שנה,ומומחים מגרמניה מדווחים לי שבמהלך שנותיו הרבות חזר במסעות לזסן לעבר וחי בו שוב למעלה מ-6000 שנה כך שלמעשה הוא בן יותר מ-20 אלף שנה. אחד וקסים של המסע בזמן.

Perry Rhodan 2400: Zielzeit (Heftroman): Perry Rhodan-Zyklus "Negasphäre" (Perry Rhodan-Erstauflage) von [Feldhoff, Robert]

פרי רודאן מספר 2400.

העלילה הנוכחית בעת כתיבת כתבה זאת החלה עם חוברת מספר 2200  "ממזר הכוכבים" עוסקת באיש צעיר שאימו היא אדמירלית ארקונידית ואביו הוא איש כדור הארץ בלתי ידוע. בדיאבד מסתבר שאיש כדור הארץ הלא ידוע הזה היה לא אחר מאשר פרי רודן שקיים יחסים עם הארקונידית הנ"ל בעת שנלחמו בפולשים מאימפריית טראדון במהלך חוברות 2100-2199 של הסדרה. פרי רודן אינו יודע נכון לחוברת זאת שיש לו בן שהוא ממזר והוא רק אחד מני רבים רבים מאוד ( ורובם ככל הנראה מנשים חייזריות שכלפיהן יש לרודאן משיכה מיוחדת ) שהרי אדם יכול להוליד הרבה מאוד ילדים במהלך תקופת חיים של 2984 שנה . סיפור העלילה כנוכחי עוסק בכוח מוזר שמשעבד אנשי כדור הארץ שחיים בערפילית המגאלן .בנתיים המסע בחלל במהירות גבוהה ממהירות האור נעשה קשה יותר כתוצאה ממגבלות שונות שהטילו היצורים קוסמיים "הקוסמוקראטים
" ובו זמנית בגלקסיית שביל החלב מופיעים באופן פתאומי כמה קבוצות כוכבים שהיו עד כה סגורות בממדים אחרים . על רודאן וצוותו לפתור את כל הבעיות האלה .
וכך זה נמשך ..

בגרמניה זוהי הסדרה הפופולארית ביותר בכל הזמנים . יש שם קהל חובבים שניתן מכל בחינה להשוותו לקהל החובבים של מסע בין כוכבים בארה"ב וסדרת דוקטור הו בבריטניה אלא שהוא גדול הרבה יותר . לחובבים יש את המועדונים שלהם והכנסים הענקיים שלהם . הם מוציאים פנזינים משלהם וכמובן יש להם אתרים מרובים באינטרנט . יש קומיקסים על פרי רודאן ואטלן ,תקליטור אנציקלופדיה של פרי רודן ומוצרים שונים ומגוונים. היה אפילו סרט ב-1967 בשם "אס.. או אס מהחלל החיצון "הפקה גרמנית איטלקית שהתבססה על הספרים הראשונים וסיפרה מחדש את סיפור המסע של רודן לירח גילוי הארקונידים שם וחזרתו עימם לכדור הארץ שם הוא נאבק בגנגסטרים שמנסים לשים עליהם את ידיהם . . אך סרט זה נחשב לכישלון נחרץ ומאז לא נעשו סרטים נוספים על רודן למרות שתוכניות יש תמיד .ובשנים האחרונות יש דיבורים רציניים על סדרת טלוויזיה.

פרי רודן ואריך פון דניקן

.התיאוריות ה"פון דניקניות " שלפיהם יצורים מהחלל החיצון ביקרו בעבר הרחוק בכדור הארץ בנו שם את התרבות של יבשת אטלנטיס וסייעו להתפתחות המין האנושי ( בעוד שבמקביל התרבות האנושית המקומית של יבשת למוריה יצאה לכבוש את הכוכבים והיגיעה עד לגלקסיה אנדרומדה ) הם אלמנט חשוב ביותר בסדרה. וולטר  ארנסטינג היה כאמור  ידיד אישי של אריך פון דניקן ותומך נלהב שלו והם יצאו ביחד למסעות ברחבי העולם בעקבות החיזרים הקדומים שביקרו והשאירו את חותמם ( לדעתם ) בכדור הארץ .  ארנסטינג אף פירסם ספר חצי אוטוביוגרפי שגם תורגם לאנגלית בשם "THE DAY THE GODS DIED ב-1976 ( הספר היחיד שלו שתורגם לאנגלית שאינו על פרי רודן ) שסיפר את סיפור הרפתקאותיו של המחבר עם אריך פון דניקן כאשר ביצעו מסע בזמן  ( נושא חביב מאוד על ארנסטינג בכתיבתו הוא כתב לא פחות מ-20 ספרים על כך שנחשבים למיטב יצירתו  ) לתקופה הפרהיסטורית ופגשו שם יצורים חייזריים בדרום אמריקה , כל זה בזמן שהוא היה בחופשה מכתיבת פרי רודן. לספר יש הקדמה נלהבת ביותר מאת פון דניקן , שקרא אותו בבית הסוהר כאשר ישב שם על מעילה שמאשר כל מילה שכתובה שם. בלתי אפשרי לדעת מהספר האם זאת פרודיה או שארנסטינג מתייחס לכל מילה בסיפור המוזר ברצינות . הספר פורסם באנגלית בכל אופן כספר של "נון פיקשין" מסוגם של ספרי ""מרכבות האלים".
ההשפעה היא הדדית . הספר הראשון והמפורסם ביותר של פון דניקן נקרא באנגלית "מרכבות האלים " . אך השם המקורי במהדורה הגרמנית הוא "זכרונות של העתיד ". שם שנלקח משמו של אחד מספורי פרי רודן . פון דניקן אף טרח והכניס לאחד מספרי סדרת "מרכבות האלים " תמונה של ספינת החלל  של פרי רודאן בתור דוגמה לאיך יראו ספינות חלל לעתיד לבוא. .

פרי רודאן בארה"ב

הסדרה הופיעה גם בארצות אחרות , בצרפת בבלגיה ביפן בהולנד ואפילו בארה"ב שבדרך כלל אינה מגלה כל עניין במד"ב זר. בסוף שנות ה-60 החלו לצאת ספרי פרי רודאן באנגלית בעריכתו של פורסט אקרמן חובב מד"ב מפורסם שידוע כעמי שהמציא את המונח ( השנוא על כל חובי המד"ב באשר הם "סי פי" כקיצור לסיינס פיקשין ומי שנתן לראשונה לגיטימציה לאהבה לסרטי אימה גרועים כאשר ערך את המגזין הראשון שהוקדש לסרטי אימה ומפלצות. . בנוסף יש לו בית שהוא מוזיאון עצום לכל מה שקשור במד"ב ובעיקר לסרטי מד"ב ואימה שהיה אטרקציה לכל חובב מד"ב שביקר בלוס אנג'לס . . אקרמן ערך למעלה ממאה מספרי רודן באנגלית . את רובם קיצר ושינה כדי להתאימם לטעם האמריקני . הוא גם לא היסס לשנותם באופן דרסטי או לכתוב סיפורי רודן חדשים . כך למשל פירסם את הסיפור של ההתאהבות ויחסי המין הראשונים בין רודן וטורה שלא היה קיים בגרמנית . והוא זה שהכניס סצינת מוות מתאימה לטורה בסיפור הרלבנטי שבו רק דווח ביובש על מותה ללא יחס מיוחד מהגרמנים הרגשניים פחות מהאמריקנים .

בתקופת שיא הסדרה בארה"ב באמצע שנות השבעים היה לה מספר חובבים כמעט מקביל לזה של חובבי סטאר טראק עם מועדונים משלהם .וסופרי מד"ב שונים התלוננו שהזבל הילדותי של פרי רודאן מציף את השוק על חשבונם של ספרי מד" ב למבוגרים . ( טענה לגיטימית בהחלט כיום קורה אותו הדבר בדיוק עם ספרי סטאר טראק ומלחמת הכוכבים ).
אך בסופו של דבר גווע העניין האמריקני בפרי רודאן . החובבים העדיפו להתמקד בקפטין קירק ולוק סקייולקר האמריקנים המקומיים ולנטוש את הגיבור הגרמני המיובא.  ניסיון שנעשה לפני כמה שנים להתחיל בתרגום מחודש לאנגלית של ספרי הסדרה ממספר 1800 ואילך הסתיים בכישלון . וסביר להניח שאחת הסיבות מדוע זה לא יצליח היא העובדה שיש כמות גדולה מדי של חוברות לתרגם שהרי לפחות חוברת אחת יוצאת לאור כל שבוע בגרמניה . בנוסף לספרים בכריכה רכה שמתארים הרפתקאות שאינן קשורות לחוברות וסיפורים על אטלן ודמויות אחרות מהצוות וכו'.

המתחרים של רודאן סדרת פרי רודאן אינה מחזיקה  בשיא העולמי במספר חוברות על דמות אחת בסדרות הגרמניות. יש סדרה על עלילות איש אף בי אי אמריקני בשם "ג'רי קוטון   "שרצה בגרמניה מאז 1954 ונכון ליום כתיבת מאמר זה יש 2485 חוברות ( ארבעה מחוברות אלה תורגמו לעברית בראשית שנות השישים וארבעה נוספות כספרים תורגמו בשנות ה-90, כולם בהוצאת "רמדור-שלגי " )סדרה זאת מתרחשת כולה בימינו והגיבור הוא כנראה אינו בן אלמוות בסגנון פרי רודאן . ביחד עם סדרת "רודאן " זהו שריד כמעט אחרון לתקופה שבה כל גיבורי הסדרות הגרמניות היו כולם אמריקנים או בריטיים .לעומת זאת יש גם סדרה נוספת של סיפורי מלחמה בשם LANDSER GROSSBAND
שרצה מאז 1958  עם 2443 חוברות נכון ליום זה ( ועם שתי סדרות בת משלה האחת מהן עם 1155 גליונות והשניה 118 נכון להיום ) .זוהי סדרה שמתארת את הקרבות השונים של אנשי צבא גרמניים הרואיים במלחמת העולם השניה כנגד כוחות הרשע של בעלות הברית והסובייטים והיא אהובה מאוד על אנשי הימין הקיצוני בגרמניה שהם כנראה חלק גדול מקוראיה האדוקים לאורך השנים.נראה שסדרה זאת מתאימה יותר להלך הרוחות האנטי אמריקני כיום בגרמניה .
אולם אף אחת מאלה אינה מגיעה לשיא המכירות של פרי רודאן שנשאר עד היום שני  מיליון עותקים לכל חוברת !לעברית תורגמו לאורך השנים כמה וכמה סדרות הרפתקאות גרמניות נוספות כמו "קליף מוריס " על עלילות סוכן חשאי , "באטלר פארקר " "קונג פו "  והמפורסמת ומאריכת הימים מכולם "סדרת האימים ".

פרי רודאן בישראל

פרי רודאן הופיע גם בישראל ועד כמה שהדבר מפתיע עברית היא השפה הראשונה שאליה תורגם.
ב-1965 הופיעו ארבעה חוברות בהוצאת שחק שהתבססו על ארבעת החוברות הראשונות בסדרה הגרמנית כולל העטיפות .אלה היו :
1. מבצע סטרדאסט. מאת ק.ה.שר.

2. המעצמה השלישית.מאת "קלארק דרלטון"( שם בדוי של וולטר ארנסטינג)

3. הכיפה הזוהרת.מאת ק.ה. שר

4. דמדומי האלים ( בפנים "שקיעת האלים").מאת "קלארק דרלטון"( שם בדוי של וולטר ארנסטינג)

מספר 5 אמור היה להיות : "אזעקה גרעינית". אך הוא לא הופיע מעולם בהוצאה זאת .
נראה שהייתה זאת הוצאה "פיראטית ". ההוצאה בגרמניה לא הייתה מודעת כלל לקיומם של חוברות אלה וכאשר נודע להם הייתה זאת הפתעה גדולה עבורם שכן עד אז המול"ים בגרמניה חשבו שהתרגום הראשון של רודן היה לצרפתית ב-1966 . ובכן בנושא זה יש לישראל זכות ראשונים אם גם פיראטית …חוברות אלה הן בין הנדירות ביותר מפרי המדע הבדיוני שהופיעו בארץ בשנות ה-60 . ידוע לי רק על אדם אחד ויחיד שיש לו את כל הארבעה . מה שאומר כנראה שתפוצתן הייתה קטנה מאוד.
פרי רודאן חזר והופיע בעברית מאוחר יותר כעבור 14 שנים בהוצאת רמדור. ב-1979. רמדור תירגמה לעברית את התרגום האמריקני של ארבעת הספרים הראשונים בסדרה ובעצם שמונה הסיפורים הראשונים בסדרה שכן כרכים אלה כללו באנגלי שני סיפורים כל אחד . כך ששני הכרכים הראשונים של רמדור מקבילים לארבעת החוברות של שחק . אך בעוד שהחוברות של שחק הן תרגום מהמקור עם העטיפות הגרמניות המקוריות התרגומים של רמדור ( כולם של יוראי לינדברג ) הם תרגום של המהדורה האמריקנית עם העטיפות האמריקניות .
הכרכים שהופיעו ברמדור היו :

1. מבצע סטארדסט . 1979.( שמקביל לחוברות 1 ו-2 בהוצאת "שחק")


2. הכיפה הזוהרת . 1979. ( שמקביל לחוברות 3 ו-4 בהוצאת "שחק")

3.  אזעקה בגלקסי . 1980. ( הטעות היא במקור )


4. פלישה מחלל החיצון. 1980

וזה הכל. במקורות זרים שונים יש טענה שסיפורי קומיקס על עלילותיו של רודן תורגמו גם לעברית ,אך לי לא ידוע דבר על כך והעניין נשאר מסתורי. אם כי במגזין לילדים "משמר לילדים " יצא לאור בשנת 1985 סיפור קומיקס מד"בי בשם "כוכב הלכת המסתורי " שנכתב בידי "דרלטון " הכותב של "פרי רודן " אך רודן ואטלן לא הופיעו בסיפור . למיטב ידיעתי יותר לא יצאו הרפתקאותיו של רודן בעברית והחובבים נאלצו להסתפק בהרפתקאותיו באנגלית . וכאשר אלה פסקו להופיע גם הם היה עליהם ללמוד גרמנית כדי לברר מה קורה מדי שבוע עם פרי רודן האדמיניסטרטור של האימפריה הסולארית והרפתקאותיו ברחבי הגלקסיות השונות של היקום במשך אלפי השנים הבאות , וכך המצב נשאר עד היום .
ובנתיים בגרמניה וולטר ארנסטינג היוצר נפטר והיוצר האחר קרל הרברט שר נפטר עוד שנים לפניו ב-1991 אולם ברור שהסדרה והדמויות והתופעה שיצרו יתקיימו עוד שנים רבות.

קישורים רלבנטיים:

פרי רודן איש הנצח:הגליון ה-3000-עדכון לרשימה זאת

הפולש הגרמני מהחלל :אלי אשד על "קלארק  דרלטון" 

כוכב הלכת המסתורי :סיפור קומיקס בעברית מתורגם מהונגרית על פי קלרק דרלטון 

האתר הגרמני הרשמי על פרי רודאן  באנגלית 

פרי רודן באנציקלופדיה למדע בדיוני 

פרי רודן בויקיפדיה 

סקירה כללית על פרי רודאן

מה זה פרי רודן ?

מה קרה לפרי רודן באנגלית ?

הודעה על מותו של וולטר ארנסטינג

 אתר טוב באנגלית על פרי רודן 
עוד אתר מקיף  על רודאן

תקצירים באנגלית של סיפורי פרי רודן
תקצירים נוספים

עטיפות המהדורה האמריקנית של פרי

פרי רודאן 1800 באנגלית

ביקורת באנגלית על חוברת "1964  

אלי אשד על מדע בדיוני גרמני בשפה העברית

המאמר בגרמנית

סדרת האימים עוד סדרת פנטזיה ומד"ב ממוצא גרמנ

תודה לדני סלס ולוילי דוו על הסריקות.

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

11 תגובות על “פרי רודאן -איש החלל הניצחי”

חיטוט ב-"אמאזון" מעלה שני כותרים תחת המדור "מוסיקה פופולארית" הקשורים לפרי רודן. אחד מהם הוא אלבום כפול לציון 40 שנה לדמות, של אמנים שונים (אף אחד מהם אינו מוכר לי). השני הוא יצירה מוסיקלית בהשראת הסיפורים על הדמות, שהולחנה על ידי כריסטופר פראנק – בעברו איש להקת הפופ Tangerine Dream ובהווה פסקולן מצליח ("בבילון 5").

שלום לך,
בתחילת שנות השבעים השאלתי לקרוב רחוק את החוברות ומאז לא ראיתים… אשמח לדעת מי האדם שידוע לך שיש לו החוברות בעברית.
משה גרש

[…] מנר נפטר לפני שנים. במהלך שנות ה–60 ראו אור בעיקר בהוצאת "רמדור" סדרות של חוברות וספרים שעסקו בגיבורים ספציפיים של מדע בדיוני כמו פלאש גורדון, איש החלל מאת ל.הלדר  של  ראל דארק כובש החלל  מאת  א.בנש " ושל הסדרה הגרמנית פרי רודאן, […]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

9 − eight =